Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 05, 2012

Zeewiertuin Ecofys moet tegen zomer eerste oogst opleveren

Het energie-adviesbureau Ecofys is in Nederland gestart met een proefproject dat moet duidelijk maken of de teelt van zeewier binnen een offshore windmolenpark mogelijk is. Het testproject werd ingericht op tien kilometer ten westen van het Waddeneiland Texel. Omdat offshore windparken vrij zijn van scheepvaart, worden ze als interessante locaties bestempeld voor de ontwikkeling van zeewiertuinen. Ecofys hoopt eind juni de eerste oogst te kunnen leveren voor de aanmaak van dierenvoeding en brandstof voor energie-opwekking.

De zeewiertuin van Ecofys bestaat uit een stalen constructie die zich ongeveer twee meter onder de waterspiegel bevindt en met stalen kabels aan de zeebodem is vastgemaakt. Binnen de stalen kooi zijn netten aangebracht waaraan de zeewieren zouden moeten groeien. Uit de proef moet blijken of grootschalige teelt van biomassa op zee mogelijk is. Zeewier leent zich voor menselijke en dierlijke consumptie. De algen bevatten ook bijzondere eiwitten en mineralen die interessant zijn voor de farmaceutische en cosmetische industrie. Ook zijn wieren geschikt voor de productie van biobrandstof.

Bij teelt van zeewier op de Noordzee bedraagt de maximale jaaropbrengst ongeveer 50 ton per hectare. De landen rond de Noordzee hopen tegen het einde van het volgende decennium samen ongeveer 150 gigawatt aan offshore windenergie te installeren. Wanneer alle parken ook als zeewierplantage zouden worden ontwikkeld, zou jaarlijks een oogst van 112 miljoen ton algen kunnen worden gerealiseerd. Ecofys werkt voor de experimentele zeewiertuin samen met een consortium van Nederlandse bedrijven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home