Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, March 04, 2012

Europese overbevissing kost jaarlijks verlies van 3,2 miljard euro

Overbevissing van visgronden in de Europese Unie zorgt jaarlijks voor een verlies van 3,2 miljard euro en doet 100.000 banen verdwijnen. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse New Economics Foundation. Er wordt aan toegevoegd het herstellen van de visbestanden op een niveau waarbij de jaarlijkse vangst op lange termijn gehandhaafd zou kunnen blijven, zou voldoende zijn om jaarlijks tegemoet te komen aan de behoefte van 160 miljoen inwoners van de Europese Unie

"Overbevissing is slecht voor de economie," merkt onderzoeksleider Rupert Crilly, verantwoordelijk voor milieu-economie bij de New Economics Foundation, tegenover BBC News op. "Met één pennetrek hebben de Europese visserij-ministers door het toelaten van overbevissing ervoor gezorgd dat elk jaar miljoenen euro worden weggeveegd en duizenden banen verloren gaan. Indien men zou toelaten dat de overblijvende 43 visgebieden zich maximaal tot hun duurzame staat zouden kunnen herstellen, zou er elk jaar 3,5 miljoen ton extra vis de markt bereiken.

"Overbevissing is de meest destructrieve kracht in het maritieme milieu," voeren de onderzoekers nog aan. "In plaats van te werken aan een herstel van het visbestand, is de sector zwaar afhankelijk geworden van een subsidiëring door de belastingbetaler. Dat is een strijd die op termijn nooit kan gewonnen worden. De kost van de overbevissing ligt vijf keer hoger dan de waarde van de Europese subsidies." De voorgestelde hervormingen van de Europese Unie gaat volgens het rapport niet ver genoeg om het probleem aan te pakken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home