Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 03, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee splitst zijn volledige divisie koffie en thee - met merken zoals Douwe Egberts, Senseo en Pickwick Tea - af. De spin-off zal onder de naam CoffeeCo worden genoteerd op de beurs van Amsterdam. De divisie heeft wereldwijd bijna 7.000 werknemers. Jan Bennink, chief executive van Sara Lee, wijst erop dat de divisie met een geschiedenis van meer dan 250 jaar in veel Europese regio's solide marktposities en diep wortels heeft ontwikkeld. Door het bedrijf in Nederland te vestigen zit het management volgens hem dichtbij de belangrijkste West-Europese markten en kan de wereldwijde portefeuille effectief beheerd worden. CoffeeCo zal worden geleid door Michiel Herkemij, die vorig jaar van Heineken naar Sara Lee overstapte.

Spanje gaat de eerder gestelde doelen voor het terugdringen van het begrotingstekort dit jaar niet halen. De Spaanse regering wil het tekort laten oplopen naar 5,8 procent. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gezeg. Het was al duidelijk dat Spanje ook dit jaar niet onder een tekort van 3 procent, zoals door de Europese Unie wordt geëist, zal blijven. De Spaanse regering had ingezet op een tekort van 4,4 procent, maar zelfs dat blijkt te ambitieus. Dan zou er immers nog meer bezuinigd moeten worden en de Spaanse regering wil niet zo ver gaan. De regering vreest dat de economie dan nog verder terugvalt en dat de werkloosheid nog verder oploopt. De Europese Unie dreigt met boetes als het tekort hoger oploopt dat 3 procent.

De Japanse autobouwer Nissan onderzoekt of het zijn merk Datsun opnieuw zou kunnen activeren. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Tot de jaren tachtig werden de wagens van Nissan onder de naam van Datsun in Europa en de Verenigde Staten op de markt gebracht. Nadien werd Nissan echter het wereldwijde merk voor de Japanse autobouwer. Nu zou Nissan, dat door Renault wordt geconfronteerd, echter overwegen om Datsun als lowcost-merk te lanceren in groeilanden zoals India, Rusland en Indonesië met wagens aan een kostprijs van ongeveer 6.200 dollar. Op die manier kan een publiek voor goedkope wagens worden gevonden, zonder dat het imago van het hoofdmerk wordt beschadigd. Zusterbedrijf Renault maakt op dezelfde manier gebruik van zijn dochtermerk Dacia.

De mijngroepholding Vedanta Resources heeft aangekondigd dat het zijn twee grote Indische takken gaat samenbrengen. Sesa Goa, producent van ijzererts en edele metalen zal samengebracht worden met Sterlite Industries, gespecialiseerd in non-ferrometalen, tot de nieuwe entiteit Sesa Sterlite. Deze operatie moet de holding helpen een schuld van 9,65 miljard dollar terug te dringen. Door de grote schuldpositie had het ratingsbureau Moody's de kredietwaardigheid van Vedanta verlaagd. Deze operatie moet Vedanta opnieuw op weg helpen naar een betere rating. De nieuwe groep krijgt een beurskapitalisatie van ongeveer 20 miljard dollar en zal noteren in India en New York. Met een omzet van 14,2 miljard dollar zal het tot de grootste bedrijven in India behoren.

De Amerikaanse koffieketen Starbucks wil zijn aanwezigheid op de Europese markt versterken en in het marktsegment van instant-koffie marktaandeel inpikken van de Zwitserse groep Nestlé. Dat heeft Howard Schultz, topman van Starbucks, in een Duits kranteninterview gezegd. Schultz gaf toe dat Nestlé schitterend werk heeft verricht met Nespresso, maar het wordt volgens hem tijd dat Starbucks de concurrentie op die markt aanjaagt. Nestlé domineert de wereldwijde markt van instant-koffie, waarvan de waarde geraamd wordt op ongeveer 24 miljard dollar. Vooraleer echter aan die operatie te beginnen, zal er volgens Schultz echter geïnvesteerd worden in marketing om Starbucks groter te maken op de Europese markt.

Denemarken wordt het eerste land waar het spoor volledig uitgerust zal zijn met European Train Control System (ETCS), het nieuwe Europese beveiligingssysteem. Het Franse Alstom kreeg onlangs een opdracht van 300 miljoen euro voor de eerste fase van de installatie van het beveiligingssysteem. De opdracht is volgens de Franse groep het belangrijkste ETCS-contract dat ooit door Alstom Transport werd getekend. Het contract maakt deel uit van een investeringsprogramma van 2,4 miljard euro waardoor de volledige signalisatie van het Deense spoor over negen jaar vervangen moet zijn. De verbinding Roskilde-Koge-Naestved zal over vijf jaar de eerste lijn worden die ETCS-operationeel wordt.

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa mikt op een resultaatsverbetering van minstens 1,5 miljard euro in drie jaar tijd. Dat heeft Christoph Franz, chief executive van de Duitse luchtvaargroep, onlangs tegenover zijn kaderleden bekend gemaakt. In december kondigde topman Franz aan dat er een nieuw besparingsplan zou volgen bij de luchtvaartgroep. De 1,5 miljard euro zou gevonden moeten worden door synergieën, lagere kosten, structurele veranderingen van de organisatie en meer inkomsten. Concrete maatregelen werden nog niet bekend gemaakt. De details van het programma zullen volgens een woordvoerder later meegedeeld worden. Er werd ook niet aangekondigd dat het programma al dan niet banen zal kosten.

Het succes van de iPhone heeft van Apple de derde grootste producent van mobiele telefoons gemaakt. Dat is uit een studie van consulent IDC gebleken. Apple was al leider op de markt van smartphones, maar is dankzij de recordverkoop van de iPhone tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar ook van de vijfde naar de derde plaats opgeklommen in de totale markt voor mobiele telefoons. Het Amerikaanse concern stak het Zuid-Koreaanse LG Electronics en het Chinese ZTE voorbij. Nokia blijft wereldmarktleider met een marktaandeel van bijna 27 procent, gevolgd door Samsung (22,8 procent) en Apple (8,7 procent). De markt voor mobiele telefoons steeg met 6,1 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Bij de smartphones was er een groei met 54,7 procent.

Het Franse olieconcern Total gaat zijn investeringen in de zoektocht naar nieuwe reserves olie en gas gevoelig opvoeren. Het Franse concern heeft zijn exploratiebudget voor dit jaar met 20 procent verhoogd tot 2,5 miljard euro. In totaal investeert Total dit jaar 20 miljard euro. Voor het lopende jaar voorziet Total een stijging van de olieproductie met 2 procent tot 3 procent, afhankelijk van de ontwikkelingen in Libië en Syrië. Over het voorbije jaar daalde de productie, mede door de onrust in de Arabische wereld, met 1 procent, onder meer door het lanceren van het nieuwe Pazflor-gasveld in Angola. Het Franse bedrijf bekijkt ook mogelijkheden in de semi-autonome Koerdische regio van Irak.

Het concern Aperam, producent van roestvrij staal, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 6,34 miljard dollar, tegenover 5,6 miljard dollar het jaar voordien. Het bedrijf leed echter een nettoverlies van 60 miljoen dollar, tegenover een nettowinst van 104 miljoen euro het jaar voordien. Aperam wijt de slechte tweede helft van het voorbije jaar aan een vertraging van de activiteiten in Zuid-Amerika en een daling van de prijs. Aperam zegt wel tevreden te zijn over de doorgevoerde reorganisatie, die sinds begin vorig jaar al 176 miljoen dollar zou hebben opgebracht. Philippe Darmayan, chief executive van Aperam, was ondanks de moeilijke omstandigheden toch te spreken over de schuldreductie die Aperam wist te realiseren.

De regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie hebben Herman Van Rompuy herbenoemd tot voorzitter van de Europese Raad. Daarmee kan Van Rompuy aan zijn tweede en reglementair laatste mandaat beginnen. Ruim twee jaar geleden werd het mandaat in het leven geroepen. Van Rompuy werd door de regeringsleiders unaniem voorgedragen. Hij werd nu ook officieel benoemd tot voorzitter van de top van de zeventien leiders van de eurozone, die minstens twee keer per jaar moet worden georganiseerd. Herman Van Rompuy benadrukte dat de economie zijn absolute prioriteit blijft. Zonder een sterke economische basis komen de Europese sociale modellen en welvaartsstaten volgens hem immers in het gedrang en kan Europa geen rol meer spelen op het wereldtoneel.

De Amerikaanse autoconstructeur General Motors (GM) betaalt een schadevergoeding van 1,5 miljoen dollar aan de slachtoffers van het apartheidsregime. De Amerikaanse constructeur zou destijds hebben geholpen om de rassenscheiding in stand te houden. Het geld wordt deels uitgekeerd aan de individuele klagers en deels aan een fonds dat de andere slachtoffers van de apartheid vergoedt. Een twintigtal Zuid-Afrikanen heeft een hele reeks bedrijven aangeklaagd die het onderdrukkende regime in het land destijds zouden hebben gesteund. De meeste ondernemingen gingen vrijuit, maar tegen enkele grote multinationals als General Motors, Ford en IBM ging de zaak verder. General Motors zou meer dan een normale zakenrelatie hebben gehad met het apartheidsregime.

Het nieuwe Europese begrotingsverdrag is door vijfentwintig van de zevenentwintig lidstaten ondertekend. Dat verdrag moet ervoor zorgen dat de nationale begrotingstekorten tot een minimum beperkt blijven. Groot-Brittannië en Tsjechië doen niet mee, maar ook Ierland laat de ratificatie afhangen van een referendum. Het verdrag is er gekomen op uitdrukkelijk verzoek van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. In haar strijd voor budgettaire discipline heeft ze bekomen dat alle eurolanden en acht andere lidstaten van de Europese Unie zich ertoe engageren hun begroting in evenwicht te houden. Een minimaal tekort van 0,5 procent is weliswaar toegestaan. Ook worden de mogelijkheden beperkt om aan sanctieprocedures te ontsnappen.

De rijke landen maken zich schuldig aan kannibalisme en de groeilanden zijn daarvan het slachtoffer. Dat heeft de Braziliaanse presidente Dilma Rousseff tijdens een toespraak tot ondernemers en vakbondsleiders in haar land gezegd. Daarbij had ze kritiek op het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank, de Bank of Japan en de Amerikaanse Federal Reserve. Rousseff had het over een monetaire tsunami die de rijke landen veroorzaken door de kosten voor kredieten te drukken en de rente laag te houden. Die strategie zou Braziliaanse producten duurder maken, terwijl de Verenigde Staten en Europa hun goederen goedkoper op de markt kunnen brengen. Rousseff bezwoer de Braziliaanse industrie te zullen verdedigen.

Driekwart van de Amerikaanse smartphone-gebruikers bekijken online video's. Voor een groep van 26 procent is dat zelfs een dagelijkse gewoonte. Dat is de conclusie van een onderzoek van het internetbedrijf Google. Verder blijkt dat 79 procent een mobiel bezoek brengt aan sociale netwerken, waarbij 54 procent gewag maakt van een dagelijks bezoek. De onderzoekers stellen verder dat 76 procent van de respondenten zijn smartphone in een winkel heeft gebruikt. De populairste locaties blijven echter de woning (96 procent) en de verplaatsingen (83 procent). Ook blijkt dat 51 procent tijdens het gebruik van de smartphone ook naar televisie-programma's kijkt.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home