Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, March 02, 2012

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse overheid komt de komende jaren meer dan 4 procent tekort de begroting. Dat heeft het Nederlands Centraal Planbureau bekend gemaakt. Het tekort is hoger dan volgens de Europese regels is toegestaan. De Europese Commissie stelt dat in de eurozone maximaal met een tekort van 3 procent mag worden gewerkt. Dit jaar wordt in Nederland een tekort verwacht van 4,5 procent. Dat geldt ook voor volgend jaar, waarna het cijfer zou teruglopen tot achtereenvolgens 4,1 procent en 3,3 procent. Om het tekort onder de vereiste grens terug te brengen zal de Nederlandse overheid volgens het Centraal Planbureau voor ongeveer 9 miljard euro bezuinigingen moeten doorvoeren. Er wordt ook verwacht dat de Nederlandse economie dit jaar met 0,75 procent zal krimpen.

James Murdoch heeft zijn functie als topman van het mediabedrijf News International neergelegd. Murdoch en zijn onderneming raakten vorig jaar in opspraak toen bleek dat journalisten van de Britse krant News of the World burgers en beroemdheden hadden afgeluisterd. News International is een onderdeel van de groep van News Corp van Rupert Murdoch, vader van de vertrekkende topman. James Murdoch gaat aan de slag op het hoofdkantoor van News Corp in New York. De Murdoch-familie heeft lang volgehouden niet op de hoogte te zijn geweest van de illegale afluisterpraktijken en dat hun in het schandaal niets te verwijten viel. Dat werd echter tegengesproken door werknemers van de sensatiekrant. De druk van aandeelhouders, politiek en publieke opinie bleef onhoudbaar groot.

Ziggo, de grootste kabelmaatschappij van Nederland, vraagt dan toch een beursnotering aan. Nochtans was dat plan plots op losse schroeven te staan na geruchten van interesse van de Amerikaanse groep Liberty Global om Ziggo te kopen. Liberty Global is zowat de enige industriële speler die de nodige financiële middelen om Ziggo over te nemen. Volgens waarnemers zou Ziggo met een beursintroductie in Amsterdam 600 miljoen euro tot 1 miljard euro willen ophalen. Ziggo, op dit ogenblik in handen van de groepen Cinven en Warburg Pincus, krijgt volgens topman Bernard Dijkhuizen door de beursgang een betere toegang tot de kapitaalmarkt om de groeistrategie van het bedrijf te kunnen ondersteunen.

Noord-Korea zweert zijn nucleaire programma af en zet zijn grenzen open voor internationale inspecties. Dat is de inhoud van een akkoord dat het communistische Noord-Korea heeft gesloten met Amerikaanse regering. In ruil zullen de Verenigde Staten de voedselhulp aan het land hervatten. Internationale inspecteurs zullen onder meer toegang krijgen tot de nucleaire basis van Yongbyon, het centrum van het Noord-Koreaanse kernprogramma. De Verenigde Staten benadrukten tijdens het overleg niet vijandig te staan tegenover de Noord-Koreaanse regering en zeggen bereid te zijn de bilaterale banden aan te halen. Het nieuwe akkoord komt twee maanden na de dood van dictator Kim Jong-il en het aantreden van diens zoon Kim Jong-un.

De Duitse autobouwer Audi heeft het voorbije jaar een recordomzet van 44,1 miljard euro gerealiseerd. De omzet lager bijna een kwart hoger dan het jaar voordien. De operationele winst steeg met 60 procent tot 5,3 miljard euro. Audi verkocht het voorbije jaar een recordaantal van ruim 1,3 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met ruim 19 procent tegenover het jaar voordien. De groei werd vooral gestimuleerd door een stijging van de verkoop in China met 37 procent. Ervan uitgaande dat de economische situatie niet wezenlijk verandert, streeft Audi dit jaar naar een operationele winst die op niveau van vorig jaar gehandhaafd zou kunnen blijven. De autobouwer lanceert dit jaar achttien nieuwe modellen.

Door de verwachtingen voor de nieuwe iPad is de beurswaarde van Apple gestegen tot meer dan 500 miljard dollar. Daarmee wordt de status van Apple als meest waardevolle bedrijf van de wereld bevestigd. Na het Amerikaanse olieconcern ExxonMobil vier jaar geleden is Apple het eerste bedrijf dat de kaap van de 500 miljard dollar heeft overschreden. Het olieconcern heeft sindsdien aan waarde verloren als staat nu met een score van 412 miljard dollar op de tweede plaats. In het verleden slaagden ook Microsoft, Cisco en General Electric erin om de kaap van 500 miljard dollar te overschrijden. De bedrijven vielen allen echter snel terug in waarde na het uiteenspatten van de technologiebel in het begin van deze eeuw.

Het Deense speelgoedbedrijf Lego heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,16 miljard kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 559,4 miljoen euro. Het jaar voordien Lego een nettowinst geboekt van 3,7 miljard kronen. De omzet steeg met 17 procent tot 18,7 miljard kronen. Het bedrijf zegt het voorbije jaar in Noord-Amerika, het grootste gedeelte van Europa en Azië het voorbije jaar een dubbelcijferige groei gekend te hebben. Er wordt gewag gemaakt van grote bijval voor de nieuwe reeks Ninjago en de licenties rond Star Wars en Harry Potter. Het bedrijf verwacht ook dit jaar een verdere omzetgroei, maar waarschuwt wel dat de crisis daar in een aantal Europese landen die stijging de volgende jaren zou kunnen doen afnemen.

Het Nederlandse elektronicaconcern gaat een deel van zijn lichtdivisie in Roosendaal verplaatsen naar Polen. Daardoor zouden in Roosendaal, waar op dit ogenblik 550 mensen werken, ongeveer 200 banen verloren gaan. Een gedeelte van de divisies TL-lampen en professionele spaarlampen zouden naar Polen worden overgeheveld. De productie van de jongste generatie TL-lampen zou in Roosendaal blijven. De vakbond FNV Bondgenoten stelde in een reactie dat de werknemers zich door het bedrijf bedrogen voelen. De vakbond wil een onderzoek naar het nut en de noodzaak van de verplaatsing naar Polen en kondigde aan zich met de werknemers te zullen beraden over acties voor het behoud van werk en een degelijk sociaal plan.

Het Nederlandse supermarktconcern Ahold heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 270 miljoen euro. Dat betekent een stijging met ruim 75 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Zowel in Nederland als de Verenigde Staten, waar het concern het grootste gedeelte van zijn omzet realiseert, ging het resultaat omhoog. Alleen de activiteiten in Centraal-Europa bleven achter. De omzet steeg met 4,5 procent tot 7,29 miljard euro. Over het hele jaar steeg de nettowinst met 19,2 procent tot 1 miljard euro. De omzet nam met 2,5 procent toe tot 30,2 miljard euro. Het bedrijf zegt te verwachten dat ook dit jaar opnieuw een moeilijke periode zal worden voor de levensmiddelensector.

Het Zwitserse uitzendconcern Adecco heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 519 miljoen euro. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. De omzet van Adecco, wereldmarktleider op het vlak van uitzendarbeid, steeg met ongeveer 10 procent tot 20,5 miljard euro. Tijdens het vierde kwartaal werd wel een vertraging opgetekend met een omzetgroei van 4 procent tot 5,2 miljard euro. De kwartaalwinst nam met 5 procent af tot 133 miljoen euro. De groep maakte ook bekend in Frankrijk zijn merknamen Adecco en Adia te willen integreren. Daardoor zijn 530 voltijdse banen bedreigd. Adecco heeft in Frankrijk op dit ogenblik 6.300 werknemers. Het bedrijf heeft daarvoor een plan met vrijwillige vertrekken zonder ontslagen.

De werkloosheid in de eurozone is tijdens de maand januari gestegen tot 10,7 procent van de beroepsbevolking. Dat heeft Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, bekend gemaakt. In januari vorig jaar was een werkloosheidsniveau van 9,5 procent opgetekend. In december vorig jaar was er sprake van 10,6 procent. Volgens de ramingen van Eurostat waren er in januari van dit jaar in de hele Europese Unie 24,32 miljoen mensen werkloos. In de eurozone werden 16,9 miljoen werklozen opgetekend. De laagste werkloosheidscijfers werden genoteerd in Oostenrijk (4 procent), Nederland (5 procent) en Luxemburg (5,1 procent). De hoogste cijfers werden opgetekend in Spanje (23,3 procent), Griekenland (19,9 procent), Ierland (14,8 procent) en Portugal (14,8 procent).

De Duitse mediagroep ProSiebenSat1 heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 262,5 miljoen euro. Dat betekent een stijging met bijna 12 procent tegenover het jaar voordien. De hogere winst was onder meer te danken aan de belangrijke groei van de inkomsten uit televisiereclame. De omzet steeg met 6 procent tot 2,75 miljard euro. Thomas Ebeling, bestuursvoorzitter van de mediagroep, merkte op dat ook het eerste kwartaal van dit jaar goed is gestart. Hij zegt dan ook te verwachten dat de omzet en de winst na de recordresultaten van vorig jaar ook dit jaar verder zullen stijgen. Verder maakte het bedrijf bekend in mei van dit jaar zijn betaaltelevisie-portefeuille uit te breiden met de lancering ProSieben Fun.

De luchtvaartgroep Air France heeft een belang van 7,5 procent in het bedrijf Amadeus, gespecialiseerd in technologie voor reserveringen in de toeristische sector, voor een bedrag van 467 miljoen euro verkocht aan een groep institutionele investeerders uit vooral Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Air France houdt na de transactie nog een belang van 7,72 procent in Amadeus. Daarmee zit het Franse bedrijf nagenoeg op dezelfde hoogte als zijn sectorgenoten Iberia uit Spanje (7,5 procent) en Lufthansa uit Duitsland (7,6 procent). De drie maatschappijen hebben afgesproken de volgende negentig dagen geen aandelen Amadeus meer te zullen verkopen.

Het Franse kernenergiebedrijf Areva heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 2,4 miljard euro. Het jaar voordien was nog een winst van 883 miljoen euro geboekt. Het concern kampte met vertragingen bij de bouw van twee kerncentrales van de nieuwe generatie. Ook moest het bedrijf belangrijke afschrijvingen boeken op uraniummijnen in Zuid-Afrika, die vijf jaar geleden werden overgenomen, maar nog altijd geen uranium produceren. De omzet daalde met bijna 3 procent tot 8,9 miljard euro. De orderportefeuille kende een lichte groei tot 45,6 miljard euro. Areva kampte met afzeggingen van orders na de kernramp in het Japanse Fukushima. Alleen de divisie recycling en schoonmaak van kernmateriaal wist vorig jaar een operationele winst te boeken.

De Nederlandse financiële groep Rabobank heeft tijdens het voorbije jaar 13,4 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst daalde echter met 5 procent tot 2,6 miljard euro, volgens Rabobank vooral te wijten aan de toenemende kredietverliezen tijdens de tweede helft van het jaar. Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank, zei te verwachten dat de moeilijke marktomstandigheden ook dit jaar zullen aanhouden. Hij zei niet te verwachten dat het vertrouwen van consumenten en bedrijven zich op korte termijn zal herstellen. Rabobank waardeerde vorig jaar 1,61 miljard euro af op slechte leningen. Dat is een stijging met 30 procent tegenover het jaar voordien.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home