Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 01, 2012

Nieuwsoverzicht

De Britse vakbond Unite dreigt ermee om te staken tijdens de Olympische Spelen van Londen deze zomer. Dat heeft Len McCluskey, topman van Unite, in een interview met de Britse krant The Guardian gezegd. McCluskey verwijst naar het drastische besparingsprogramma van de Britse overheid, waardoor volgens hem een staking absoluut te rechtvaardigen valt. Dat programma valt volgens McCluskey het dagelijkse leven van de Britse burger aan. Oppositieleider Ed Miliband, nochtans één van de steunpilaren van de vakbonden, vindt staken tijdens de Olympische Spelen echter niet kunnen. Het evenement is volgens hem een feest voor het hele land dat niet mag verstoord worden. Ook de woordvoerder van premier David Cameron noemde de dreiging totaal onaanvaardbaar en antipatriotisch.

De Duitse sportwagenbouwer Porsche gaat aan elk van zijn personeelsleden een recordbonus van 7.600 euro uitkeren. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt na de de aankondiging van een recordverkoop van 119.000 wagens vorig jaar. Porsche telt 8.500 personeelsleden die recht hebben op de bonus. De sportwagenbouwer merkt op dat alle personeelsleden, ongeacht hun activiteit, de bonus zullen krijgen uitgekeerd. De bonus geldt echter niet voor uitzendkrachten. Drie jaar geleden was een bonus van 1.100 euro uitgekeerd, ondanks de economische crisis. Het jaar daarop werd de bonus bij de autobouwer opgetrokken tot 3.800 euro.

De arbeidsrechtbank van Frankfurt heeft een einde gemaakt aan de staking op de luchthaven van Frankfurt. Ook het personeel dat het taxiën van de vliegtuigen in goede banen moet leiden en dat al bijna twee weken staakt, moet daardoor opnieuw aan het werk. Eerder had de rechtbank al de mogelijke uitbreiding van de staking, waarbij ook de luchtverkeersleiders het werk zouden neerleggen, verboden. Luchthavenuitbater Fraport en luchtvaartmaatschappij Lufthansa waren naar de rechter gestapt tegen de stakingsactie. De vakbondsvoorzitter heeft aangekondigd tegen de twee beslissingen in beroep te gaan. Frankfurt wordt al bijna twee weken gehinderd door stakingen van werknemers die betere arbeidsvoorwaarden eisen.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal een recordbedrag van 529,5 miljard euro aan goedkope leningen verstrekken aan achthonderd financiële instellingen. Dat heeft de instelling bekendgemaakt. Het gaat om leningen over een periode van drie jaar aan een lage rente. Waarnemers waren vooraf uitgegaan van een toegekend bedrag van 470 miljard euro. Het is al de tweede financiële operatie die door de Europese Centrale Bank wordt opgezet. In december vorig jaar leenden 523 banken al eens een bedrag 489 miljard euro. De leningen moeten de kredietenstroom richting bedrijven en gezinnen aanzwengelen. Waarnemers verwachten niet dat de Europese Centrale Bank nog een derde operatie zal opzetten.

De PlayStation Vita, de nieuwe handheldconsole van technologiebedrijf Sony, is sinds de lancering in december vorig jaar 1,2 miljoen keer verkocht. Voor de kerstdagen kwam de Vita al uit in Japan, gevolgd door Hong Kong, Taiwan en Zuid-Korea. Sinds de laatste week van februari is de handheld ook in Europa, Noord-Amerika en Latijns-Amerika te koop. De PS Vita is volgens Andrew House, topman van Sony Computer Entertainment, ontworpen om ultiem draagbaar entertainment te leveren. Hij zegt dan ook bijzonder tevreden te zijn om deze reactie te zien van consumenten. Er is volgens hem duidelijk vraag naar een mobiel apparaat dat in staat is om een revolutionaire combinatie van rijke gameplay en sociale connectiviteit te bieden.

De inflatie in de eurozone is in januari gedaald naar 2,6 procent, tegenover 2,7 procent in december vorig jaar. In een eerste raming had Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, nog voorspeld dat de inflatie opnieuw op 2,7 procent zou uitkomen. Europese bedrijven hebben het volgens Eurostat immers moeilijk om hun hogere kosten door te rekenen naar consumenten nu de bezuinigingsmaatregelen van de overheden het consumentenvertrouwen ondermijnen. Volgens de Europese Commissie zal de eurozone dit jaar negatieve groei kennen. Wanneer gekeken wordt naar de kerninflatie - met producten zoals energie, voedsel, alcohol en tabak – was er in januari een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Meubelketen Ikea zou in Frankrijk gebruik maken van informatie uit een database van de politie. De Zweedse meubelgigant zou volgens het blad Le Canard Enchaîné veiligheidsfirma's ingeschakeld hebben om toegang te verkrijgen tot de STIC-database, waarin gevoelige informatie uit politieonderzoek gecentraliseerd wordt. De keten zou zowel werknemers als klanten hebben gescreend. In het STIC-systeem wordt zowel informatie over slachtoffers als verdachten opgeslagen. Uit mailverkeer waarop Le Canard de hand kon leggen blijkt dat de veiligheidsverantwoordelijke van Ikea Frankrijk al negen jaar systematisch om informatie vroeg over personeel en klanten. Per screening zou de keten 80 euro hebben betaald. In totaal werd informatie over 200 personen opgevraagd.

Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van apparatuur voor satellietnavigatie, staat dicht bij het sluiten van een deal op de Chinese automarkt. Dat heeft Harold Goddijn, topman van TomTom, gezegd. Het contract zal volgens hem niet onmiddellijk een grote impact hebben op de omzet van het bedrijf, maar betekent de samenwerking wel een belangrijke strategische stap. Hij wijst erop dat China de grootste automarkt van de wereld heeft. De activiteiten buiten de Verenigde Staten en Europa vertegenwoordigden vorig jaar 6 procent van de totale omzet. Dat zal volgens het bedrijf volgend jaar toenemen, maar een dramatische groei mag er volgens financieel directeur Marina Wyatt niet worden verwacht.

De Amerikaanse autofabrikant General Motors (GM) en zijn Franse concurrent PSA Peugeot-Citroën gaan wereldwijd een samenwerkingsverband aan. Dat moet onder meer leiden tot een kostenbesparing van circa 2 miljard dollar in de komende vijf jaar. Volgens de bedrijven stoelt de samenwerking op twee pijlers. De twee partijen zullen gebruik maken van elkaars carrosserieën en onderdelen en richten daarnaast een gezamenlijk inkoopbedrijf op. PSA Peugeot-Citroën gaat in verband met de alliantie aandelen uitgeven waarmee ongeveer 1 miljard euro zou moeten worden opgehaald. General Motors zou een belang van 7 procent nemen in de Franse groep. Na de familie Peugeot wordt Generaal Motors daarmee de grootste aandeelhouder van de Franse groep.

De Ierse luchtvaartmaatschappij Aer Lingus heeft gewaarschuwd voor een winstdaling dit jaar, veroorzaakt door de hoge brandstofkosten. Ook een tekort in het pensioenfonds drukt de resultaten. Aer Lingus boekte vorig jaar een operationele winst van 49,1 miljoen euro. Dat betekende een daling van 6,5 procent tegenover het jaar voordien. De daling werd grotendeels veroorzaakt door de dure kerosine. De omzet steeg met 6 procent, terwijl het aantal passagiers met 1,8 procent toenam. De opbrengsten per passagier kenden een stijging met 4,8 procent. Christoph Mueller, chief executive van Aer Lingus, merkte op tevreden te zijn met de resultaten en wees erop dat het bedrijf twee jaar op rij een goed winstgevendheid heeft kunnen realiseren.

‎ Het Griekse parlement heeft nieuwe besparingen goedgekeurd in de gezondheidszorg. Die waren opgelegd door de schuldeisers van het land - de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) - in ruil voor het deblokkeren van een nieuw hulpplan voor Griekenland. Bij de maatregelen zouden onder meer de ontwikkeling van digitale voorschriften en het voorschrijven van generische geneesmiddelen zijn, alsook fusies van hospitalen. De Griekse artsen hadden aangekondigd het werk te zullen neerleggen indien de bezuinigingen in de gezondheidszorg zouden worden doorgevoerd. Griekenland geeft ongeveer 25 miljard euro per jaar uit aan gezondheidszorg. Dat komt overeen met ongeveer 10 procent van het bruto binnenlandse product.

Het Europees Parlement wil dat de prijs voor mobiel internet in het buitenland wordt gehalveerd. Dat heeft de industrie-commissie van het Europees Parlement beslist. Het draait om de zogeheten roamingkosten die een consument moet betalen als hij in het buitenland gebruik maakt van zijn mobiele telefoon. Op dit moment ligt de maximumprijs van één megabyte mobiel internet in het buitenland boven de 1 euro. Het Europees Parlement wil dat al deze zomer de prijs verlaagd wordt naar 50 eurocent. Daarmee gaat het Europees Parlement verder dan de voorstellen van Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, die een maximumprijs van 90 eurocent had voorgesteld.

De Duitse regering zegt de Arabische hervormingslanden te willen steunen in hun opbouw van democratische en markteconomische structuren door een missie van gepensioneerde Duitse ambtenaren. Om dat te concretiseren, moeten zogenaamde transformatieteams gestuurd worden. Walter Hirche, de gewezen minister van economie van de Duitse deelstaat Nedersaksen, wordt de leider van de missie. Egypte wordt de eerste bestemming van het team. Het Duitse ministerie van buitenlandse zaken heeft voor het transformatieproces in de landen van de Arabische Lente jaarlijks een bedrag van 50 miljoen euro gereserveerd.

Het is opnieuw tot diplomatieke botsingen gekomen tussen de Europese Unie en Wit-Rusland, dat vaak als de laatste dictatuur van Europa wordt bestempeld. De Europese ministers van buitenlandse zaken beslisten om de economische sancties tegen het regime van de Wit-Russische president Alexander Lukasjenko op te voeren uit protest tegen de verslechterende situatie van de mensenrechten in de voormalige Sovjet-republiek. Wit-Rusland heeft daarop de ambassadeurs van de Europese Unie en van Polen bevolen het land te verlaten. Als tegenreactie spraken de Europese landen af om al hun ambassadeurs voor overleg terug te roepen.

De Britse bank HSBC Holdings heeft vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 16,8 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 28 procent tegenover het jaar voordien. Het bedrijf profiteerde naar eigen zeggen van een sterke groei in Azië en andere opkomende markten. Stuart Gulliver, topman van HSBC Holdings, merkte in een toelichting op dat het voorbije jaar voor de financiële instelling een periode van grote vooruitgang is geweest. Gulliver voegde er aan toe dat de bank op koers ligt om zijn doelstellingen te halen. HSBC Holdings wil zijn structuur vereenvoudigen en de focus verleggen naar groeimarkten. Vorig jaar kondigde het bedrijf maatregelen aan om de kosten met 3,5 miljard dollar te drukken. Daardoor verdwijnen bij de instelling ongeveer 30.000 banen.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home