Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 01, 2012

Mexico bestrijdt droogte met kunstmatige neerslag

Mexico experimenteert met de manipulatie van wolken, in de hoop dat daardoor de broodnodige neerslag kan worden opgewekt. Het land wordt geteisterd door de ergste droogte in zeventig jaar en hoopt met de technologieën een oplossing te vinden voor de problemen. Nochtans is de technologie omstreden, want er is geen sluitend bewijs van de efficiëntie van de manipulatie van wolken. Bovendien blijven vele vragen over rond de potentiële impact op de atmosfeer, water en bodem.

Ook in andere landen wordt al gebruik gemaakt van cloud seeding. De technologie wordt het meest toegepast in China, maar ook de Verenigde Staten, Argentinië, Chili en Spanje hebben al experimenten in die richting uitgevoerd. Deze wolkenmanipulatie houdt in dat wolken vanuit een vliegtuig of vanaf de grond worden besproeid met chemicaliën zoals zilverjodide. Daardoor worden ijskristallen gevormd die groeien in omvang totdat ze het juiste gewicht bereiken om op lagere hoogte te vallen in de vorm van neerslag.

Toen Mexico tijdens de tweede helft van de jaren negentig al geconfronteerd werd met een langdurige droogte, werd al een onderzoeksprogramma opgezet waarbij gedurende twee jaar gegevens werden verzameld over wolken die besproeid werden met een mengsel van chemicaliën waaronder natrium, magnesium en calciumchloride. Toen werd gewag gemaakt van een positief effect op de hoeveelheid neerslag. Daarbij werd opgemerkt dat de neerslag zich over een groter oppervlak verspreidde, langer duurde en heviger was dan normaal. Het onderzoek werd nadien echter stopgezet.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home