Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 01, 2012

Temperatuur bepalend voor perceptie over klimaatverandering

Amerikanen krijgen steeds meer het idee dat de aarde opwarmt. Dat is niet het gevolg van wetenschappelijke publicaties, de berichtgeving in de media of het smelten van gletsjers, maar door de perceptie dat winters niet meer zo koud zijn als vroeger en de zomers warmer zijn dan ooit voordien. Uit cijfers van het National Survey of American Public Opinion on Climate Change (NSAPOCC) blijkt dat 62 procent van de Amerikanen denkt dat de aarde opwarmt. Dat is de hoogste score in ruim twee jaar.

Bijna de helft van de Amerikanen geeft aan dat het extreme weer en de hogere temperaturen voor hen het bewijs zijn van de klimaatverandering. Daarbij wordt gewezen naar uitspraken van respondenten, die onder meer aangaven dat het te warm is voor de tijd van het jaar of de de voorbije zomer vreselijk warm vonden. Andersom blijkt de perceptie, zij het iets minder sterk, ook te werken bij Amerikanen die niets van de opwarming merken en vinden dat de winters net zo koud zijn als vroeger.

Het is volgens de onderzoekers niet toevallig dat in het noorden van de Verenigde Staten geen signalen worden gezien van opwarming, terwijl dat in het zuiden wel vaak het geval was. In het zuidoosten van de Verenigde Staten, waar de voorbije zomer nauwelijks neerslag werd geregistreerd, blijkt de droogte ook een veel grotere rol te spelen in het oordeel over het klimaat dan in het veel vochtiger noordoosten van het land.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home