Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 29, 2012

Oude verbindingswegen nog altijd bron van lood-contaminatie in Amerikaanse steden

Stof langs de wegen is in belangrijke mate verantwoordelijk voor de aanwezigheid van lood in de oude stadscentra. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Colorado State University in de Amerikaanse steden Chicago, Detroit, Pittsburgh and Birmingham. De onderzoekers merken op dat de betrokken terreinen de voorbije decennia zwaar werden gecontamineerd door het gebruik van lood in benzine.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de turbulentie van het autoverkeer een belangrijke rol speelt in de verspreiding van deze gecontamineerde stofpartikels in de atmosfeer en daardoor de luchtkwaliteit in de steden beïnvloeden. "Tijdens de weekdagen werden drie keer hogere niveaus opgetekend dan tijdens de weekends en feestdagen," voeren de Amerikaanse onderzoekers aan. Er wordt opgemerkt dat de resultaten van het onderzoek belangrijke implicaties hebben voor de bewoners, vooral voor kinderen die in risico-gebieden wonen.

"Een sanering van oude verbindingswegen in de stadscentra zou dan ook een belangrijk hulpmiddel kunnen zijn om de blootstelling aan lood gevoelig terug te drijven," merken de onderzoekers nog op. "Velen denken dat het loodprobleem tot het verleden behoort, maar het onderzoek toont aan dat de contaminatie nog altijd aanwezig is en niet stabiel is, maar door het verkeer opnieuw wordt verspreid en opnieuw de volksgezondheid in het gedrang kan brengen."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home