Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 28, 2012

Vikings bieden lessen voor aanpassing aan veranderingen

De geschiedenis kan aangeven op welke manier het best gereageerd kan worden op problemen zoals klimaatverandering, economische chaos en culturele oproer. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Edinburgh. De Schotse onderzoekers merken op dat archeologische overblijfselen in Groenland en IJsland kunnen aantonen op welke manier de Vikings erin slaagden om in te spelen op veranderingen in de economie, handel, politiek en technologie tegen een achtergrond van een veranderend klimaat.

De onderzoekers stelden vast dat de Viking-communities de beste resultaten boekten door alle opties open te houden bij het management van hun duurzaamheid op lange termijn en daarbij hun handelsverbindingen aanpasten, een aantal economische opties opgaven en voedsel vergaarden uit een combinatie van jacht en landbouw. De onderzoekers voegen er aan toe dat de resultaten van de studie aanwijzingen zouden kunnen geven over de manier waarop de moderne maatschappij zou moeten reageren op de wereldwijde uitdagingen.

"In de middeleeuwen adopteerden de IJslanders de economische veranderingen die over Europa spoelden en ontwikkelden onder meer een handel in vis en wol," voeren de onderzoekers aan. "In Groenland daarentegen behielden de gemeenschappen hun traditionele Viking-handel in prestige-producten zoals walrus-ivoor. In hun aanpassing aan het strenge klimaat, werden de Groenlandse communities steeds meer gespecialiseerd. In de vijftiende eeuw leidden veranderingen in handel, klimaat en cultureel contact met de Inuït echter tot het instorten van hun maatschappij."

Labels: ,

1 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home