Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Milde droogte was voldoende voor doodvonnis Maya-cultuur

In tegenstelling tot wat eerder werd vermoed, bleek er geen extreme droogte nodig om de Mayabeschaving te doen instorten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Yucatan Center for Scientific Research in Mexico en de University of Southampton in Groot-Brittanniƫ. De onderzoekers merken op dat de negende en tiende eeuw na Christus geconfronteerd werd met een matige droogteperiode, waarbij de neerslag met 40 procent afnam, maar dat was volgens hen voldoende om de Maya-beschaving te doen instorten, wellicht gecombineerd met sociale en politieke factoren.

De Maya's vormden meer dan vijfhonderd jaar lang een de rijkste en meest geavanceerde beschavingen van de wereld. Het imperium van de verschillende Maya-koninkrijken strekte zich uit over het Mexicaanse schiereiland en grote delen van Belize, Guatemala en Honduras. Tijdens de laatste tweehonderd jaar van de Maya-periode raakten de koninkrijken in verval en kende de bevolking een sterke inkrimping. Voor die ineenstorting zijn allerlei verklaringen opgeworpen, waaronder rivaliteit tussen verschillende koningen en sociale opstanden.

Droogte, die volgens sommige onderzoekers tijdens die periode extreem geweest zou zijn, wordt ook al langer als een reden voor het verdwijnen van de Maya-cultuur genoemd. Volgens de nieuwe studie was er inderdaad sprake van een droogteperiode, waarbij er tijdens de zomer minder tropische stormen optraden. Toch was er volgens hen geen sprake van een extreme droogte, want dan zouden er meerdere seizoenen op rij minder regen moeten zijn gevallen.

De milde droogte bleek volgens de onderzoekers samen met andere factoren echter wel voldoende om het Maya-imperium steeds verder te doen afkalven. "Uit eerder onderzoek bleek al dat de Maya's landbouwmethoden hanteerden waarbij ze sterk afhankelijk waren van regen," wordt er opgemerkt. "Er liepen geen rivieren door hun leefgebied en bovendien kapten de Maya's veel bosgebieden, wat de omgeving kwetsbaar maakte voor tijdelijke droogtes."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home