Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Oekraïne wil Europees marktleider worden in zonne-energie

Oekraïne wil dit jaar de productie van zonnecentrales verdubbelen. Daarmee zou Oekraïne de grootste aanbieder van zonne-energie worden in Europa. Dat heeft de Association of Alternative Fuels and Energy Market Participants, de grootste lobbyorganisatie in Oekraïne op het gebied van zonne-installaties, bekend gemaakt. In december vorig jaar werd in Oekraïne al de grootste fotovoltaïsche centrale van Europa in dienst genomen. Bovendien liggen de incentives voor zonne-energie in Oekraïne één derde hoger dan elders in de regio.

Twee jaar geleden kon Oekraïne met zonnepanelen 2,5 megawatt elektriciteit opwekken. Vorig jaar werd echter een capaciteit van ongeveer 200 megawatt geïnstalleerd. Volgens de plannen zou dit jaar nog eens 300 megawatt moeten worden geïnstalleerd. "Oekraïne kent een explosieve groei op het het gebied van zonne-energie," merkt Kaveh Ertefai, chief executive van het Oostenrijkse bedrijf Activ Solar, op tegenover het persbureau Bloomberg. Activ Solar heeft 90 procent van de Oekraïense capaciteit aan zonne-energie geïnstalleerd.

De inspanningen van de Oekraïense president Viktor Yanukovych voor de ontwikkeling van de hernieuwbare energiesector staat volgens Bloomberg in schril contrast met beslissingen in Duitsland, Italië en Spanje, waar de investeringen worden teruggeschroefd, die in het verleden talloze initiatieven namen om de sector te stimuleren. De Oekraïense regering wil tegen het midden van decennium 1.000 megawatt aan zonne-energie hebben geïnstalleerd. Dat betekent 2 procent van de energie-capaciteit die het land aan het begin van het decennium bezat.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home