Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, February 25, 2012

Nieuwsoverzicht

Het grondpersoneel van de luchthaven van het Duitse Frankfurt heeft ermee gedreigd opnieuw in staking te gaan. De onderhandelingen tussen de vakbond van de luchtverkeersleiders en het luchthavenbedrijf Fraport zijn vastgelopen. Dat hebben beide partijen bevestigd. Het grondpersoneel heeft net een staking van bijna een week achter de rug. Aan die actie werd een einde gemaakt toen Fraport de vakbond schriftelijk aanbood om weer rond de tafel te gaan zitten. De verkeersleiders eisen salarisverhogingen tussen 25 procent en 50 procent. Er wordt aangevoerd dat de huidige lonen niet in overeenstemming zijn met de toegenomen complexiteit van hun werk, te wijten aan de komst van een vierde landingsbaan.

Griekenland is begonnen met de obligatieruil met de private schuldeisers. Dat moet leiden tot een daling van de schuld met 107 miljard euro. Griekenland rekent erop dat de houders van de obligaties hun schuldpapier willen wisselen voor nieuwe Griekse obligaties, die ruim de helft minder waard zijn. Op de nieuwe obligaties krijgen ze bovendien minder rente. Als minder dan 75 procent van het totaal van 206 miljard euro aan obligaties wordt aangemeld, gaat de transactie niet door. In het andere geval kan de Griekse regering met een speciale clausule schuldeisers dwingen om verlies op hun obligaties te nemen. Het akkoord over de schuldverlichting is een belangrijke voorwaarde voor het nieuwe steunpakket ter waarde van 130 miljard euro van de eurolanden voor Griekenland.

Het Duitse farmabedrijf Merck wil efficiënter werken en besparen. Er zullen daarom mogelijk jobs sneuvelen in alle afdelingen en regio's. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Merck zegt nu eerst te willen praten met de vakbondsvertegenwoordigers in verschillende landen. Daarom worden nog geen details gegeven over het aantal ontslagen. De besparingsplannen volgen na tegenvallers in de ontwikkeling van middelen tegen kanker en multiple sclerose. Om zijn businessmodel op lange termijn succesvol te houden, moet Merck naar eigen zeggen het hoofd bieden aan ongeziene marktverschuivingen, toenemende concurrentie in belangrijke productgroepen en bestaande inefficiënties. Merck telt wereldwijd ongeveer 40.000 medewerkers.

Het Amerikaanse postbedrijf US Postal Service gaat vanaf 223 centra sluiten. Ook worden 35.000 banen geschrapt. De verlieslatende Amerikaanse postdiensten achten de herstructurering nodig om opnieuw winst te kunnen maken. Het plan moet toelaten de kosten terug te dringen met ongeveer 20 miljard dollar. US Postal benadrukt dat het personeelsbestand de voorbije vier jaar al met 140.000 jobs werd afgeslankt via natuurlijke afvloeiingen. Voor de 35.000 werknemers die nu worden getroffen zal naar oplossingen voor hertewerkstelling worden gezocht. De Amerikaanse posterijen hebben te lijden onder de economische crisis, het gebruik van e-mail en de hoge gezondheidskosten van gepensioneerden. Het bedrijf maakt meer dan 5 miljard dollar verlies per jaar.

De vakbonden bij de Nederlandse autoconstructeur NedCar hebben een twee weken durende wapenstilstand afgekondigd. Eigenaar Mitsubishi heeft een deel van hun eisen ingewilligd. Mitsubishi gaat op zoek naar een overnamekandidaat voor NedCar, maar de Japanners hebben voor het sociaal plan nog geen garanties gegeven. Ook is er nog geen mandaat voor de raad van bestuur van NedCar om namens Mitsubishi te onderhandelen met de vakbonden. Mitsubishi maakte begin februari bekend dat de assemblage van auto's bij NedCar aan het eind van dit jaar wordt stopgezet. Volgens het concern maken de slechte toestand van de Europese economie en de dure yen de voortzetting van de productie onrendabel. Dat leidde onvermijdelijk tot vakbondsacties.

De Zwitserse autoriteiten hebben volgens Duitse media drie bankrekeningen geblokkeerd van de Griekse zakenman Lavrentis Lavrediadis, voormalig topman van de privébank Proton. Dat gebeurde op vraag van de Griekse justitie. Het parket van Athene liet 158 miljoen euro blokkeren op drie bankrekeningen die geopend werden door een fondsenbeheerder van de zakenman. Griekenland zou daarmee een voorbeeld willen stellen. De kleine privébank Proton moest in oktober nog door de Griekse staat gered worden en maakt sinds januari vorig jaar het onderwerp uit van een gerechtelijk onderzoek. Lavrediadis wordt verdacht van misbruik van bedrijfsgoederen. De man en zijn vennoten zouden de voorbije jaren zowat 700 miljoen euro naar het buitenland hebben overgebracht.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft vorig jaar een nettowinst geboekt van 15,4 miljard euro. Dat is meer dan een verdubbeling tegenover het jaar voordien. Het gaat om voorlopige cijfers die Volkswagen bekendmaakte. De omzet nam met ruim een kwart toe tot 159,3 miljard euro. De Volkswagen-groep, met de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda, verkocht vorig jaar 8,3 miljoen wagens. Dat betekent een stijging met 14,7 procent tegenover het jaar voordien. Het was de eerste keer dat de groep de kaap van de 8 miljoen verkochte auto's overschreed. De verkoop van Volkswagen overtrof vorig jaar die prestaties van het Japanse Toyota, maar bleef toch nog onder de cijfers van General Motors.

De Duitse economie is in het laatste kwartaal van vorig jaar met 0,2 procent gekrompen in vergelijking met het kwartaal voordien. Dat heeft het Duitse bureau voor de statistiek bekend gemaakt op basis van definitieve cijfers. In het derde kwartaal was nog sprake van een groei met 0,6 procent. De Duitse export zakte in het vierde kwartaal met 0,8 procent in, na een groei van 2,6 procent in het derde kwartaal. Duitsland wist het begrotingstekort in het afgelopen jaar terug te brengen tot 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Concreet komt dat neer op een tekort van 25,3 miljard euro, bij een bruto binnenlands product van 2.570 miljard euro. Het jaar voordien bedroeg het tekort nog 4,3 procent.

Het Duitse chemieconcern BASF heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van 73,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 15 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 4 procent tot 8,4 miljard euro. Daarmee werden de recordresultaten van het jaar voordien opnieuw overtroffen. BASF zag tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar het bedrijfsresultaat wel met 14 procent terugvallen tegenover hetzelfde kwartaal het jaar voordien, wat volgens het bedrijf de conjunctuurvertraging weerspiegelt. Voor het lopende boekjaar verwacht BASF dat de groei-impulsen vooral zullen komen van de opkomende landen, terwijl onder meer de schuldencrisis een handicap vormt voor de groei in de Verenigde Staten en Europa.

De Belgische premier Elio Di Rupo heeft aan de Franse president Nicolas Sarkozy en diens premier François Fillon gevraagd om te blijven ijveren voor het behoud van de Eurostarhalte in Rijsel. De Brits regering wil het station geschrapt zien om de illegale immigratie af te remmen. Volgens de Franse spoorwegmaatschappij SNCF hebben de Britse autoriteiten Eurostar eind vorig jaar officieel gevraagd niet langer tickets voor de hogesnelheidstrein te verkopen van Brussel naar Rijsel-Calais. Een BBC-reportage bracht aan het licht dat illegalen makkelijk het land binnen raken door in Brussel een ticket voor de Eurostar te kopen tot Rijsel, maar ter plaatse niet af te stappen. Zonder hun papieren nog te moeten tonen, komen ze toch probleemloos Londen binnen.

Het links geörienteerde Spaans dagblad Público kan geen investeerders meer vinden en besloot daarom geen papieren edities meer te publiceren. De online versie blijft volgens uitgever Mediapubli wel bestaan. De Spaanse krant vroeg vorige maand een uitstel van betaling, maar heeft nu officieel besloten om geen kranten meer te drukken. De dalende advertentie-inkomsten, financieringsproblemen en de veranderingen in de dagbladindustrie hebben de krant de das omgedaan. De centrumlinkse krant werd vijf jaar geleden opgericht door Jaume Roures. Sinds vorig jaar lag de dagelijkse oplage rond de 82.000 exemplaren. De toonaangevende Spaanse krant El Pais heeft ter vergelijking een oplage van 400.000 exemplaren. In september werden bij Público al dertig medewerkers ontslagen.

De Nederlandse fietsenproducent Accell, eigenaar van merken zoals Sparta en Koga Miyata, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 628,5 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. De nettowinst groeide met 11 procent tot 40,3 miljoen euro. De verkoop van elektrische fietsen steeg met 21 procent en is ondertussen al goed voor bijna één derde van de omzet. Ook de verkoop van fietsonderdelen en accessoires liet uitstekende prestaties optekenen. De verkoop op de thuismarkt kende een inkrimping, maar dat werd gecompenseerd door een belangrijke groei in Duitsland. De resultaten werden wel beïnvloed door een eenmalige boekwinst van 16 miljoen euro op de verkoop van het belang in het Duitse Derby Cycle.

De grote Duitse vakbond IG Metall eist een loonsverhoging van 6,5 procent bij de onderhandelingen rond een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst die volgende maand beginnen. Dat heeft de vakbond bekend gemaakt. De looneis geldt voor circa 3,6 miljoen werknemers in de Duitse metaalsector. Berthold Huber, topman van IG Metall, stelt dat de eis vanuit economisch oogpunt perfect verdedigd kan worden en de werknemers een eerlijk aandeel in de economische groei biedt. Het huidige loonakkoord loopt eind maart af. De werkgeversorganisatie Gesamtmetall heeft al gemeld de looneisen van de vakbonden te hoog te vinden. IG Metall heeft echter gewaarschuwd voor stakingen indien er geen akkoord wordt bereikt.

Het Zwitserse bedrijf Nestlé, producent van voedingsmiddelen, gaat in de Duitse stad Schwerin, ongeveer 100 kilometer van Hamburg, een grote koffieverwerkingsfabriek bouwen. Dat heeft het Zwitserse bedrijf bekend gemaakt. De fabriek moet eind volgend jaar operationeel zijn. Jaarlijks moeten er twee miljard koffiecapsules van het systeem Dolce Gusto voor de Duitse, Scandinavische en Oost-Europese markt worden geproduceerd. Met de bouw van de nieuwe fabriek, die twaalf productielijnen krijgt, een investering van 220 miljoen euro gemoeid. De fabriek biedt werk aan 450 mensen. Nestlé lanceerde het systeem Dolce Gusto, dat inmiddels verkrijgbaar is in zesenvijftig landen, zes jaar geleden.

Het olieconcern Shell heeft een tijdelijke overeenkomst gesloten met de Franse regering over de herstart van de olieraffinaderij van de Zwitserse groep Petroplus in Petit-Couronne. Dat heeft de Franse president Nicolas Sarkozy bekend gemaakt. Petroplus wordt met zware financiële moeilijkheden geconfronteerd en vroeg eind januari uitstel van betaling aan. Omdat het Zwitserse concern geen kredietlijn meer kreeg, moest de productie van de raffinaderijen worden stilgelegd. De Franse overheid en vakbonden willen de productie zo snel mogelijk hervatten om de raffinaderij aantrekkelijk te maken voor potentiële kopers. Volgens Sarkozy zal de raffinaderij in Petit-Couronne voor een periode van minstens zes maanden worden heropgestart.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home