Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 24, 2012

Grootouders hebben impact op de gezinsdynamiek

Grootouders maken onderdeel uit van de gezinsdynamiek. Zij vinden hun rol binnen het gezin van hun kinderen erg belangrijk waardoor ze voor adverteerders ook een belangrijke groep zijn om mee te nemen in de commerciƫle communicatie. Dat blijkt uit een onderzoek van het het Nederlandse Familie Kenniscentrum. De onderzoekers stellen dat grootouders enige mate van invloed hebben op zowel algemene beslissingen als specifieke aankopen. Vooral bij de opvoeding van kleinkinderen valt volgens de onderzoekers de impact van de grootouders op.

Grootouders zeggen het meest invloed te hebben op de opvoeding van de kleinkinderen (40 procent), de aanschaf van een nieuwe woning (34 procent) en de plannen voor uitstappen of vakantie (32 procent). Ook de ouders zeggen dat grootouders de meeste invloed hebben op de opvoeding van de kleinkinderen (33 procent), gevolgd door de aanschaf van een nieuwe woning (25 procent) en de plannen voor uitstappen en vakantie (22 procent). Het minst hebben grootouders invloed op de dagelijkse boodschappen (7 procent) en de schoolkeuze of opleiding van een kleinkind (8 procent).

Bij alle categorieƫn binnen algemene beslissingen schatten grootouders hun mate van invloed hoger in dan door de ouders wordt ervaren. Grootouders blijken de grootste invloed te hebben op het afsluiten van een hypotheek en de minste impact op het aanschaffen van een mobiel telefoonabonnement. Ook hecht 59 procent van de ouders waarde aan de mening van grootouders bij het nemen van een belangrijke beslissing en 31 procent vraagt daarom ook geregeld om advies.

Volgens 22 procent van de ouders geven grootouders ook geregeld ongevraagd advies, maar dat wordt meestal genegeerd. Bij de opvoeding van de kleinkinderen hebben grootouders volgens de ouders vooral invloed op waarden en normen (51 procent). Daarnaast hebben grootouders nog gedeeltelijk invloed op voeding (22 procent), verzorging (18 procent), tijdsbesteding (16 procent) en sport en beweging (11 procent). Op schoolkeuze en bedtijd hebben de grootouders minimale invloed.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home