Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 23, 2012

Europese topfuncties slechts voor 29 procent naar vrouwen

Mannen vertegenwoordigen in Europa nog altijd 71 procent van alle topfuncties. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent Mercer. De onderzoekers merken op dat het cijfer nog enigszins wordt afgezwakt door de landen uit het voormalige Oostblok, waar vrouwen traditioneel een grotere aanwezigheid hadden in de hogere kaders. De intrede van buitenlandse bedrijven maakt volgens Mercer echter een einde aan die trend. Die buitenlandse bedrijven kiezen volgens de consulent bij topfuncties immers opnieuw voor mannen.

Het grootste aantal vrouwen in topfuncties wordt opgetekend in Litouwen, waar 44 procent van de hogere kaders door vrouwelijke managers wordt ingenomen. Op de tweede plaats staat Bulgarije met een score van 43 procent. Helemaal onderaan in de rangschikking staat Nederland met amper 19 procent vrouwen in topfuncties. Ook Duitsland blijft steken op een score van 20 procent. Zelfs Noorwegen, waar nochtans een vrouwenquotum van 30 procent geldt, blijkt toch slechts 25 procent van de topfuncties ingenomen te worden door vrouwen.

De lage score van Nederland is volgens Mercer te wijten aan de cultuur van deeltijds werken, die een belangrijke barrière zou betekenen voor de doorstroom van vrouwen. "Vanuit een parttime positie komt men in het algemeen niet in aanmerking voor een topfunctie," merken de onderzoekers op. Globaal stelt Mercer dat de redenen voor de beperkte aanwezigheid van vrouwen in Europese topfuncties cultureel en sociaal zijn bepaald, maar ook is er volgens de consulent sprake van discriminatie.

"Dit laatste gebeurt vaak onbewust, maar topmannen vinden het nu eenmaal fijn om mensen aan te werven die op henzelf lijken," voert Mercer nog aan. "Dat patroon is erg moeilijk te doorbreken zonder helder beleid."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home