Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 23, 2012

Opnieuw vragen over onafhankelijkheid European Food Safety Authority

Er zijn opnieuw vragen gerezen bij de onafhankelijkheid van de European Food Safety Authority (EFSA). Organisaties zoals Corporate Europe Observatory en Earth Open Source voeren aan dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid zich bij de beoordeling van de veiligheid van producten nog te veel baseert op onderzoeksgegevens die de bedrijven aanreiken. Er wordt aan toegevoegd dat experts de sponsoring of banden met de voedingsindustrie vaak niet vermelden, wat in tegenstrijd is met de voorschriften van de voedselautoriteit.

Beide organisaties wijzen onder meer naar de Nederlandse voedingsdeskundige Ivonne Rietjens. "Het onderzoek van Rietjens aan de universiteit van Wageningen wordt gedeeltelijk gefinancierd door het Zwitserse concern Nestlé," wordt er opgemerkt. "Daarnaast is Rietjens voorzitter van het panel dat de zoetstof aspartaam moet beoordelen. Nestlé heeft er als grootverbruiker een zeer groot belang bij dat aspartaam een veilige kwalificatie krijgt."

De organisaties wijzen er ook op dat veel panelleden banden hebben met de lobbygroep International Life Sciences Institute, die wordt gefinancierd door bedrijven als McDonald’s, Coca-Cola en Nestlé. "In sommige gevallen wordt dat niet gemeld door de experts, waarmee ze een inbreuk plegen tegen de regels van de voedselautoriteit," wordt er nog aangevoerd. De onafhankelijkheid van de Europese voedselautoriteit kwam eerder al in opspraak. Onder meer heeft de ombudsman van de Europese Unie al aangedrongen op een strenger toezicht op mogelijke belangenconflicten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home