Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 21, 2012

Nieuwsoverzicht

De Thaise economie is tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar met 9 procent ingekrompen. Door de overstromingen die Thailand tijdens de voorbije herfst grote delen van het land heeft onder water gezet, was er wel een daling verwacht, maar de terugval is groter dan was verwacht. Analisten hadden rekening gehouden met een daling van 5 procent. Tijdens het derde kwartaal had de Thaise economie nog een groei gekend van 3,7 procent. Om het land weer op het goede spoor te krijgen, wil premier Yingluck Shinawatra 8,6 miljard euro investeren om de infrastructuur te herstellen en heeft de centrale bank in januari de rente voor de tweede keer op rij verlaagd. Over het hele jaar kende de Thaise economie nog een groei met 0,1 procent.

Japan heeft tijdens de maand januari een handelstekort van 1,48 triljoen yen opgetekend. Dat komt overeen met een bedrag van 14 miljard euro. Dat is het hoogste tekort in een maand. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de Japanse regering. De Japanse uitvoer kende een daling met 9,3 procent tot 4,51 triljoen yen. Daarmee kende de Japanse economie voor de vier maand op rij een inkrimping. De invoer steeg met 9,8 procent tot 5,99 triljoen yen, te wijten aan de toenemende vraag naar brandstoffen voor thermische stroomproductie na het sluiten van de kerncentrales na de aardbeving van maart vorig jaar. De uitvoer van staal en uitrustingsgoederen had te leiden onder de duurdere yen en het afnemen van de mondiale vraag.

De ministers van financiën van de eurolanden hebben een akkoord bereikt over een reddingspakket van 130 miljard euro aan Griekenland. Ook vertegenwoordigers van de banken werden onder grote druk gezet om opnieuw een bijdrage te leveren. Afgesproken is dat de banken 75 procent van de Griekse staatsobligaties kwijtschelden. Tot nu toe was sprake van het kwijtschelden van 70 procent van de schuld. In ruil moet de Griekse staatsschuld tegen het einde van het decennium zijn teruggebracht tot maximaal 120,5 procent van het bruto binnenlands product. Ook zijn afspraken gemaakt dat de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds streng toezicht zullen houden op het beleid van de Griekse regering. Zonder akkoord zou Griekenland failliet zijn gegaan.

De Britse Lloyds Banking Group gaat de uitgekeerde bonussen terugvragen van de bedrijfsleiding. Dat heeft de Britse openbare omroep BBC bekend gemaakt. Het is de eerste keer dat een Britse grootbank een dergelijke beslissing neemt. Lloyds zou in totaal 2 miljoen pond terugvragen van tien directieleden, waaronder de voormalige topman Eric Daniels. Hij zou de helft van zijn bonus ter waarde van 1,45 miljoen pond moeten terugbetalen. De bank stond onder druk van van de Financial Services Authority (FSA) en politici. In de nasleep van een verzekeringsschandaal moest Lloyds, dat voor 41 procent eigendom is van de overheid, immers 3,2 miljard pond compensaties uitbetalen aan klanten.

Het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung, de grootste producent van televisietoestellen ter wereld, stoot zijn LCD-afdeling af. Die wordt ondergebracht in de aparte entiteit Samsung Display, waarna het technologiebedrijf zich kan concentreren op de nieuwe OLED-technologie. De LCD-afdeling van Samsung, vroeger een joint-venture met Sony, is verlieslatend. De markt raakt namelijk verzadigd nu de meeste traditionele tv-toestellen vervangen zijn door flatscreens. Daarom zoekt Samsung nu, net als onder meer concurrent LG Electronics, zijn heil in de OLED-technologie. Die laat een groter contrast toe en schroeft het elektriciteitsverbruik verder terug. OLED wordt momenteel vooral gebruikt voor kleinere schermen, onder meer in smartphones.

De Chinese autoproducent Youngman heeft een nieuw bod uitgebracht op de failliete Zweedse constructeur Saab. Dat heeft de Zweedse krant Svenska Dagbladet gemeld. Youngman zelf wou geen commentaar geven op het bod, maar volgens de krant zou het gaan om 225 miljoen euro. De Chinese groep zou ook bereid zijn een veelvoud van dat bedrag te investeren in nieuwe modellen. Het bedrijf zou de productie en de ontwikkeling in Trollhattan, de huidige fabriek van Saab, willen houden. Pang Qingnian, topman van Youngman, gaf wel toe dat er problemen zouden kunnen opduiken omdat veel personeelsleden op sleutelfuncties het bedrijf al hebben verlaten. Youngman was al voor het faillissement in gesprek met eigenaar Swedish Automobile over een mogelijke overname.

De Deense bierbrouwer Carlsberg heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 995 miljoen kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 133 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd een winst geboekt van 316 miljoen kroon. De omzet steeg van 13,4 miljard kroon naar 14,9 miljard kroon. De groei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de afzet in Rusland en Azië. Over het hele jaar daalde de winst van 5,96 miljard kroon naar 5,69 miljard kroon. De jaarwinst daalde met 4 procent tot 5,1 miljard kroon. Joren Rasmussen, chief executive van Carlsberg, maakte gewag van een uitdagend jaar, met met hogere kosten en een verlies van marktaandeel in Rusland.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 17,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,1 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 9 procent tot 1,58 miljard euro. Het biervolume steeg met 3,6 procent, waarbij een groei in de vijf regio's naar eigen zeggen leidde tot een toename van het wereldwijde marktaandeel. Er wordt aan toegevoegd dat de verkoop van het Heineken-merk in het internationale premiumsegment met 5,4 procent steeg, waarmee het Nederlandse merk beter presteerde dan de totale biermerk. Heineken deed het vooral goed in Brazilië, China, Frankrijk, Nigeria en Vietnam. Daarnaast is het merk geïntroduceerd in de aantrekkelijke groeimarkten Mexico en India.

Metaalarbeiders hebben actie gevoerd aan de lokalen van de directie van het staalbedrijf ArcelorMittal in het Noord-Franse Florange. De arbeiders, die daarmee gevolg gaven aan een oproep van de bonden, drongen de kantoren binnen om werk te eisen. Bedoeling van de actie is om te zorgen voor technische werkloosheid voor de directie. De actievoerders kondigden aan de kantoren bezet te zullen houden tot de hoogovens van de site opnieuw zouden worden opgestart. De vakbonden vrezen dat ArcelorMittal de site langzaam wil laten uitdoven. ArcelorMittal besliste onlangs over te gaan tot de sluiting van de hoogovens in Luik en Madrid, maar zegt dat het in Florange maar om een tijdelijke stop gaat wegens onvoldoende vraag.

Joachim Gauck wordt de nieuwe president van Duitsland. De 72-jarige Gauck, een protestantse dominee die als politicus niet aan een partij gebonden is, werd naar voren geschoven door de sociaaldemocratische oppositiepartij SPD en de Groenen. Vervolgens werd hij binnen de coalitie ook verrassend door de liberale FDP gesteund. Omdat die partij vasthield aan de kandidatuur is uiteindelijk ook de CDU gezwicht. Aanvankelijk was de partij van bondskanselier Merkel tegen de kandidatuur van Gauck, wat leidde tot grote spanningen binnen de coalitie en volgens sommige bronnen zelfs het voortbestaan van de centrumrechtse regering in gevaar bracht. Gauck was ook twee jaar geleden kandidaat, maar moest het toen afleggen tegen Christian Wulff, die inmiddels is afgetreden.

Het Iraanse ministerie van olie heeft gemeld dat de export van olie naar Groot-Brittannië en Frankrijk is stopgezet. Het lijkt een preventieve actie van Iran te zijn. Een woordvoerder van het ministerie benadrukte dat de betrokken voorraden aan andere klanten zullen worden geleverd. Iran had eerder al aangekondigd dat het zijn olieverkoop aan verscheidene Europese landen naar beneden wou herzien. Dat gebeurde na een mededeling van de Europese Unie dat vanaf juli geleidelijk aan een embargo op Iraanse olie zou worden ingevoerd. Ongeveer 18 procent van de Iraanse olie-export is bestemd voor de 27 lidstaten van de Europese Unie.

Het farmaconcern Pfizer gaat nog deze herfst 19,9 procent van zijn diergeneesmiddelentak naar de beurs brengen. De operatie, die een voorbode is van een volledige afsplitsing van de diergeneesmiddelen, zou Pfizer een bedrag van 3 miljard dollar moeten opleveren. Pfizer overweegt al enkele tijd zijn divisie diergeneesmiddelen af te stoten. De activiteit lokt de interesse van sectorgenoten zoals Bayer, maar Pfizer zou nu om fiscale redenen kiezen voor een beursgang en niet voor een gewone verkoop. De veterinaire tak van Pfizer is wereldmarktleider met een aandeel van 19 procent. Het bedrijf zou een waardering van 18 miljard dollar kunnen krijgen.

De Russische premier Vladimir Poetin heeft in een artikel in de officiële krant Rossiïskaja Gazeta een precedentloze bewapening van zijn land beloofd. Die is volgens Poetin nodig vanwege het beleid van de Verenigde Staten en de Navo. Poetin wil vooral een antwoord op de ontplooiing van een raketschild in Europa. Dat eist volgens de Russische premier een vastberaden beleid van versterking van de defensie in de lucht en in de ruimte. Hij kondigde aan dat er het komend decennium een enveloppe van omgerekend 590 miljard euro ter beschikking zal liggen voor militaire uitgaven. Een wedergeboorte van het militair-industrieel complex zal volgens Poetin ook een locomotief zijn voor de ontwikkeling van de meest uiteenlopende sectoren.

Elke week zou er één bankier moeten worden opgehangen, totdat de anderen hun leven hebben gebeterd. Dat heeft Ken Livingstone, de gewezen burgemeester van Londen, gezegd tijdens een toespraak voor de Britse Electrical Contractors Association. Livingstone benadrukte dat de financiële wereld op geen enkele manier bijgedragen heeft tot een veilige toekomst voor Groot-Brittannië. Angela Knight, chief executive van de British Bankers Association, merkte in een reactie op dat Livingstone met zijn voortdurende demonisering van het bankwezen geen banen zal creëren of bedrijven zal lokken. Knight merkte op dat de financiële sector alleen al in Londen meer dan 140.000 banen heeft gecreëerd.

Ingenieurs van de Pakistaanse luchtmacht hebben de tabletcomputer Pac-Pad ontworpen als tegenhanger van de iPad. Dat hebben woordvoerders van de Pakistaanse regering gemeld. Het toestel is ontwikkeld met behulp van Chinese hardware en werkt op het besturingssysteem Android. De tablet werd ontworpen door militairen van het Pakistan Aeronautical Complex, de fabriek waar ook de straaljager JF17 Thunder wordt gebouwd. Het toestel kost 150 euro en zou het meeste lijken op de Indiase tablet Aakash, die niet beschikbaar is in Pakistan. Het Pakistaanse leger is vooral actief aan de grens met Afghanistan en heeft verder een doorslaggevende rol in de Pakistaanse politiek.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home