Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 20, 2012

Slaaptekort jongeren is een eeuwenoud probleem

Al honderd jaar geleden merkte Lewis Termin, ontwikkelaar van de Stanford-Binet intelligentietest, op dat kinderen minder slaap krijgen dan ze nodig hebben. Daarin is sindsdien weinig verandering gekomen. Dat is de conclusie van een rapport van onderzoekers aan de University of South Australia, waar opgemerkt wordt dat de aanbevolen hoeveelheid slaap tijdens de voorbije eeuw met ongeveer 70 minuten is afgenomen. De Australische onderzoekers merken op dat kinderen in 83 procent van de aanbevelingen niet aan het vereiste aantal uren nachtrust kwamen.

Gemiddeld werd er een slaaptekort van 37 minuten opgetekend. In het algemeen daalde de nachtrust van de kinderen de voorbije eeuw met een gemiddelde van 0,73 minuten per jaar. De auteurs merken echter op dat bij de meeste aanbevelingen geen enkel medisch bewijs kon worden aangevoerd voor de noodzaak aan een bepaalde minimumhoeveelheid nachtrust. De onderzoekers vonden naar eigen zeggen slechts één studie, uitgevoerd in het midden van de jaren twintig, waar feitelijke cijfers werden aangevoerd.

"In alle andere gevallen keken de experts blijkbaar naar de hoeveelheid slaap die kinderen rond hen genoten en veronderstelden dat er eigenlijk wat meer nachtrust nodig zou zijn," stippen de Australische onderzoekers aan. De wetenschappers voeren ook aan dat telkens opnieuw dezelfde reden voor het gebrek aan nachtrust wordt gegeven. Al op het einde van de negentiende eeuw werd in de British Medical Journal aangevoerd dat het snelle levensritme en de opwinding van de moderne maatschappij verantwoordelijk was voor het gebrek aan slaap.

"Daarbij werd verwezen naar de kunstmatige verlichting, radio, lectuur en bioscoop," merken de onderzoekers op. "Vandaag gaat het over videogames, televisie, internet en mobiele telefoons."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home