Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 20, 2012

Nieuwsoverzicht

Portugal is niet van plan extra financiële steun aan te vragen. De Portugese premier Pedro Passos Coelho heeft gezegd dat zijn land niet om meer geld of meer tijd zal vragen om aan de voorwaarden van het steunpakket van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie te kunnen voldoen. Portugal kreeg vorig jaar financiële hulp ter waarde van in totaal 78 miljard euro toegezegd. Het land moet wel forse bezuinigingen doorvoeren om de overheidsfinanciën weer op punt te stellen. Verscheidene economen voorspelden afgelopen maanden dat Portugal een uitbreiding van de steun en garanties zal moeten aanvragen of zelfs over zou moeten gaan tot het maken van afspraken over herstructurering van zijn schulden.

De economie van Syrië heeft veel te lijden van de sancties die het buitenland heeft opgelegd aan het regime van president Bashar al-Assad. Door het embargo op de export van olie en andere producten uit Syrië naar het buitenland daalt de voorraad buitenlandse deviezen van de centrale bank van het Arabische land in een rap tempo. Dat heeft de vooraanstaande Syrische ondernemer Faisal al-Qudsi gezegd in een interview met de BBC gezegd. Qudsi leidt een in Londen gevestigde investeringsbank. Volgens Qudsi is de voorraad buitenlandse deviezen van Syrië sinds de invoering van de sancties meer dan gehalveerd. Qudsi stelt dat niet alleen de Syrische export fors is afgenomen, maar dat ook het toerisme volledig is ingestort. Iran heeft geld gestuurd, maar dat is volgens hem niet genoeg.

Tienduizenden betogers zijn in Madrid op straat gekomen tegen een hervorming van het Spaanse arbeidsmarktbeleid. Die zal volgens de betogers het banenverlies versnellen. De grootste Spaanse vakbonden hadden opgeroepen te betogen. Er waren betogingen gepland in 57 Spaanse steden tegen de aangekondigde hervormingen van de conservatieve regering. De werkloosheid in Spanje zit op een recordhoogte van 22,85 procent. De betogers in Madrid noemen de plannen van de regering van Mariano Rajoy onrechtvaardig, niet efficiënt en nutteloos. De regering Rajoy wil met de hervormingen de arbeidsmarkt flexibeler maken, onder meer door de ontslagvergoedingen te verlagen. Rajoy heeft overigens gewaarschuwd dat het ergste nog niet achter de rug is voor de Spaanse economie.

In het natuurreservaat Bouba N'djida in Kameroen zijn de voorbije weken meer dan tweehonderd olifanten uitgemoord. De daders zijn gewapende stropers uit Soedan, die het natuurpark in hun greep houden. In het reservaat leefden ongeveer vierhonderd olifanten. De Soedanese stropers hebben hun basis in Tsjaad en opereren met lokale handlangers. De stropers zouden behoren tot een illegaal netwerk dat in ivoor handelt. In het naburige Tsjaad is de olifantenpopulatie al zo goed als uitgeroeid. Onlangs werden zes militairen uit Tsjaad doodgeschoten toen ze Soedanese stropers probeerden tegen te houden. De olifanten worden gedood, hun slagtanden worden meegenomen en de karkassen blijven liggen. De lokale bevolking voedt zich met het vlees van de gedode dieren.

De Franse energiegroep GdF Suez werkt aan een statutenwijziging om zijn voorzitter en gedelegeerd bestuurder Gérard Mestrallet twee jaar langer aan boord te kunnen houden. Mestrallet zou volgend jaar de leeftijdslimiet van 65 jaar bereiken. Maar de raad van bestuur van GdF Suez heeft plannen om de leeftijdlimiet voor de topman van de groep op te trekken tot 67 jaar. Als het voorstel in april op de aandeelhoudersvergadering wordt goedgekeurd op de aandeelhoudersvergadering, kan Mestrallet nog drie jaar doorgaan. De verlenging is slecht nieuws voor Jean-François Cirelli (54), gewezen topman van Gaz de France en sinds de fusie met Suez de tweede man bij de Franse energiegroep.

Yelp, een website voor recensies over lokale bedrijven, werkt aan een beursintroductie. De Amerikaanse website zou worden gewaardeerd op 850 miljoen dollar. Yelp werd acht jaar geleden opgericht, maar is vooral de jongste jaren in de Verenigde Staten uitgegroeid tot een fenomeen. De website, die draait op recensies van gewone gebruikers, heeft de reputatie lokale winkeliers en restaurantuitbaters te maken of te kraken. Inmiddels telt de website 25 miljoen recensies en ontvang 66 miljoen unieke bezoekers per maand. Yelp ontvangt inkomsten via reclame op de website. Dat leverde het voorbije jaar 83 miljoen dollar op. Maar dat is voorlopig onvoldoende om winst te boeken. Het voorbije jaar werd een verlies van bijna 17 miljoen dollar geleden.

Royal Bank of Scotland maakt wellicht een einde aan zijn Benelux-zakenbank, die haar zetel heeft in Amsterdam. De Britse financiële groep zocht maanden tevergeefs naar een koper voor de divisie, die ooit het kroonjuweel van de Nederlandse bank ABN AMRO was. Vijf jaar geleden werd de Nederlandse bank overgenomen door het consortium van Fortis, Royal Bank of Scotland en het Spaanse Banco Santander. Na de opsplitsing van ABN AMRO kwam de zakenbanktak terecht bij de Britse groep, die vorig jaar echter besliste om haar volledige zakenbankdivisie in de etalage te zetten. Door het stopzetten van de activiteiten zouden zeshonderd financiële specialisten hun baan dreigen te verliezen.

Twee inbrekers hebben uit het Archeologisch Museum van Olympia, één van de belangrijkste musea van Griekenland, 68 antieke voorwerpen gestolen. Het gaat om waardevolle bronzen en keramieken voorwerpen en een gouden ring. De collectie van het museum is deels gewijd aan de antieke Olympische Spelen. De twee gewapende overvallers maakten eerst het alarmsysteem onklaar en overmeesterden daarna de bewaker. Hoeveel de gestolen voorwerpen waard zijn, was nog niet duidelijk. De Griekse minister van cultuur Pavlos Geoulanos diende na de bekendmaking van de overval zijn ontslag in. In januari werden in Griekenland ook al werken van Picasso en Mondriaan gestolen. Door de besparingen kampen de Griekse musea met een schrijnend tekort aan suppoosten.

Mogelijk doet het Amerikaanse FedEx nog een tegenbod op het Nederlandse TNT Express, nadat eerder bekend werd dat een overrnamebod van UPS was verworpen. Dat heeft Andre Mulder, analist bij Kepler Capital Markets, gezegd. Volgens Kepler was verwacht dat FedEx als eerste zou bewegen omdat zijn Europese marktaandeel slechts 2 procent bedraagt. Kepler stelt dat FedEx voldoende financiële middelen heeft om een tegenbod te doen. Volgens Kepler zullen er geen grote bezwaringen van toezichthouders zijn als UPS het Nederlandse bedrijf overneemt. Mogelijk kan volgens hem in Groot-Brittannië enige weerstand ontstaan, wat tot desinvesteringen zou kunnen leiden. UPS heeft een bod van 4,9 miljard euro gedaan op TNT Express.

Een penthouse in Manhattan is verkocht voor een bedrag van 88 miljoen dollar. Het appartement is daarmee het duurste adres in New York. De nieuwe eigenaar is de 22-jarige dochter van de Russische miljardair Dmitri Ribolovlev, eigenaar van onder meer de Franse voetbalclub AS Monaco. De verkoper van het pand is Sanford Weill, voormalig topman van Citigroup. Hij heeft aangekondigd zijn winst te schenken aan een goed doel. Tot dusver lag de recordprijs voor een appartement in New York op 51,5 miljoen dollar. Ribovovlev staat met een privé-vermogen van ruim 9,5 miljard dollar op de 93ste plaats in de ranking van de rijkste burgers van de wereld.

China moet tegen het midden van het decennium 45 miljoen extra banen creëren. Dat moet toelaten om de werkloosheid in de stedelijke gebieden onder het niveau van 5 procent te houden. Dat heeft de Chinese State Council beslist. Tijdens de tweede helft van het voorbije decennium werden in China volgens de officiële cijfers 57,71 miljoen nieuwe banen gecreëerd. Daarbij werd aan 45 miljoen landelijke werknemers een nieuwe baan aangeboden. In het nieuwe vijfjaren-plan werden ook een verscherping van de arbeidsvoorwaarden en een verbetering van de arbeidsrechten opgenomen. In de Chinese stedelijke gebieden bedraagt de werkloosheid op dit ogenblik ongeveer 4,1 procent.

De Franse autobouwer Renault heeft tijdens het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Het jaar voordien was nog wel een nettowinst geboekt van 3,4 miljard euro, maar toen werd het resultaat ondersteund door 2 miljard euro inkomsten uit de verkoop van het aandeel van Renault in vrachtwagenbouwer Volvo. De omzet steeg met 4,9 procent tot 42,6 miljard euro. In de autodivisie werd een omzetstijging met 9,4 procent tot 40,7 miljard euro opgetekend. Volgens Carlos Ghosn, topman van Renault, werd het autoconcern het voorbije jaar door verscheidene crisissen getroffen, zoals de dalende autoverkoop in Europa, maar ook de aardbeving in Japan. Renault verwacht dat de wereldwijde automarkt dit jaar met 4 procent zal toenemen.

De Indonesische openbare aanklager heeft een gevangenisstraf van dertien jaar gevraagd door Inong Malinda Dee, die ervan beticht wordt om als gewezen beleggingsadviseur voor Citibank 44 miljard roepie van rijke klanten van de bank verduisterd te hebben. De fraude komt overeen met een bedrag van ongeveer 3,4 miljoen euro. Openbaar aanklager Tatang Sutarna voerde voor de rechtbank in Jakarta aan dat is aangetoond dat Malinda Dee zich schuldig heeft gemaakt tegen de wetten op de bankactiviteiten en witwaspraktijken. Ook eiste Sutarna een boete van 10 miljard roepie of een plaatsvervangende straf van zeven maanden. De verdediging pleitte verzachtende omstandigheden door het ontbreken van eerdere veroordelingen en haar medewerking aan het onderzoek.

Econoom Stephen Roach (66), bestuursvoorzitter van Morgen Stanley Azië, heeft gemeld zijn functie te zullen neerleggen. Roach, deeltijdse hoogleraar aan de universiteit van Yale, wil voltijds academicus worden. Roach speelde een actieve rol in de debatten over de economische en financiële actualiteit. Vijf jaar geleden waarschuwde Roach al voor een crisis op de Amerikaanse huizenmarkt en een stagnatie van de Amerikaanse economie. Roach vindt ook dat de Verenigde Staten onvoldoende lessen hebben getrokken uit de crisis en niet in staat is gebleken om de gemaakte fouten te doorgronden. De econoom verwacht dat China tegen het midden van het volgende decennium de Verenigde Staten zal verdringen als dominante economie.

De straaljager Joint Strike Fighter (F-35) wordt mogelijk duurder omdat de Amerikaanse overheid de aankoop van een belangrijk aantal toestellen wil uitstellen. Dat heeft Tom Burbage, hoofd van het JSF-programma bij producent Lockheed Martin, tegenover het persbureau Reuters gezegd. De Amerikaanse overheid meldde de geplande levering van 179 toestellen de volgende vijf jaar wil vertragen om kosten te besparen. Volgens Burbage zal daardoor voor alle kopers de aanschafprijs per toestel iets hoger komen te liggen, maar concrete details kon hij daarover niet bekend gemaakt. De Verenigde Staten willen in totaal 2.443 toestellen kopen. Geallieerde landen hebben meer dan 700 toestellen besteld.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home