Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, February 19, 2012

Europees ruimteschip genoemd naar Belgisch wetenschapper

De Belgische priester en wetenschapper Georges Lemaître, die het idee van de oerknal bedacht, krijgt een ruimteschip naar zich vernoemd. Het onbemande vaartuig moet het International Space Station (ISS) bevoorraden. Dat heeft het European Space Agency (ESA) donderdag bekendgemaakt. Lemaître lanceerde in de tweede helft van de jaren twintig van de voorbije eeuw dat het heelal constant uitdijt. Enkele jaren later voegde hij eraan toe dat het universum ooit in één enkel punt moet zijn begonnen.

Dat begin was voor hem de bijbelse schepping. Lemaîtres theorieën zijn nu algemeen aanvaard, maar werden toen door iedereen afgewezen, met inbegrip van Albert Einstein. Europa heeft in totaal vijf onbemande ruimtevrachtschepen. Alle cargoschepen zijn vernoemd naar Europese denkers. De cargoschepen Jules Verne en de Johannes Kepler hebben al een reis naar het internationale ruimtestation gemaakt. In maart vertrekt met de Eduardo Amaldi een derde schip naar het station.

Het ruimteschip Albert Einstein moet volgend jaar een reis maken. Het is nog niet bekend wanneer de Georges Lemaître wordt gelanceerd. De cargoschepen wegen bij de lancering ruim twintig ton en kunnen maximaal acht ton lading - bestaande uit voedsel, water, wetenschappelijke instrumenten en brandstof - vervoeren. Georges Lemaître werd geboren in Charleroi en behaalde zijn doctoraat in fysica en wiskunde. Daarna studeerde kosmologie aan de Cambridge University. In het midden van de jaren twintig werd hij professor aan de Katholieke Universiteit Leuven.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home