Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 20, 2012

Klimaatverandering en drinkwater gekoppeld probleem voor inheemse volkeren

Inheemse volkeren zijn het meest gevoelig voor de klimaatverandering en worden steeds meer geconfronteerd met ziekteverwekkers in drinkbaar water na zware regenval of een snelle dooi. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Guelph. De Canadese onderzoekers merken op dat er bij de inheemse bevolking meer diarree en braken kan worden geregistreerd na een snelle dooi of een zware regenval.

Onderzoeker Sherilee Harper merkt op dat daarbij veel gelijkenissen kunnen worden opgetekend bij de Inuït-eskimo's in Canada en bij de inheemse Batwa-stam in het zuidwesten van Oeganda. "In beide gevallen leiden de verhoogde temperaturen en regenval tot grotere bacteriologische activiteit in het drinkbaar water," merkt ze op. "Daardoor loopt de plaatselijke bevolking een groter risico op besmettingen door het drinken van water. Aangezien deze evenementen in de toekomst frequenter en intensiever dreigen te worden, zal ook het risico voor de plaatselijke bevolking toenemen."

Sherilee Harper wijst erop dat ook de World Health Organization (WHO) al heeft aangevoerd dat ondervoeding en diarree op het gebied van gezondheid de grootste negatieve gevolgen zullen zijn van de klimaatverandering. "Het feit dat zowel de Inuït in Canada als de Batwa in Oeganda met dezelfde problemen te maken hebben, moet leiden tot een beter inzicht op de impact van de klimaatverandering op de gezondheid van inheemse volkeren," voert ze aan. "Dat moet uitmonden in een strategie om deze problemen op een efficiënte manier aan te pakken."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home