Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 21, 2012

China versoepelt beleid ten opzichte van buitenlandse bioscoopfilms

Er komt een versoepeling op de beperking van het aantal buitenlandse bioscoopfilms die in Chinese bioscopen mogen worden vertoond. Ook de beperkingen op de ticketprijzen worden gedeeltelijk opgeheven. De quota op twintig buitenlandse films, die meestal uit Amerikaanse export bestaan, blijft gehandhaafd, maar daarnaast zullen ook veertien driedimensionale films worden toegestaan. De Motion Picture Association of America voert aan dat de overeenkomst de Amerikaanse filmsector zal toelaten om 50 procent meer producties uit te voeren naar China.

De Chinese bioscopen realiseerden vorig jaar een ticketverkoop van meer dan 2 miljard dollar. In het akkoord is ook voorzien dat buitenlandse filmmaatschappijen voortaan recht hebben op 25 procent van de ticket-inkomsten van de Chinese distributie van hun producties. Tot nu toe bleef dat aandeel beperkt tot 13 procent. De Amerikaanse vice-president Joe Biden merkte op dat de overeenkomst het voor Amerikaanse studio's en onafhankelijke filmmakers gemakkelijker zal maken om het snelgroeiende Chinese publiek te bereiken.

De overeenkomst kan de Amerikaanse filmindustrie volgens Joe Biden duizenden extra banen opleveren. "Tegelijkertijd zal het Chinese publiek een grotere toegang krijgen tot de absolute topproducties uit de internationale filmwereld," voegde de Amerikaanse vice-president daar aan toe. De Amerikaanse filmindustrie heeft lang geklaagd dat de beperkte toegang de vraag naar piraten-kopieën, die in China massaal worden verdeeld, zou doen toenemen. Eerder had ook al de World Trade Organization aangekondigd dat China meer ingevoerde filmproducties diende toe te laten.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home