Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 21, 2012

Uitstoot stikstofdioxide in Europa gevoelig gedaald

In heel Europa is de concentratie stikstofdioxide in de lucht de laatste zes jaar van het voorbije decennium sterk afgenomen. In sommige regio's is de uitstoot zelfs met 50 procent gedaald. Dat is gebleken uit onderzoek van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). De daling is volgens de onderzoekers te danken aan maatregelen die de uitstoot van de stof beperken, zoals de ontwikkeling van milieuvriendelijker motoren en een zuiverder productie in de industrie.

Op de kaarten kan volgens het rapport ook duidelijk worden aangegeven waar steenkoolgestookte elektriciteitscentrales in gebruik werden genomen, maar ook kan worden opgemerkt dat de productie van de elektriciteitscentrales milieuvriendelijker is geworden. Maar ook de economische recessie van drie jaar geleden heeft volgens het rapport een even groot aandeel in de afname. De kaart van drie jaar geleden toont immers een grote afname boven Europa die niet alleen te verklaren valt met de invoering van milieumaatregelen.

De analyse van de Nederlandse onderzoekers toont aan dat de economische recessie minstens een even grote impact heeft op de afname van de uitstoot dan de genomen milieumaatregelen. "Door de economische recessie daalt het autoverkeer en neemt ook de industriƫle productie af," merken de Nederlandse onderzoekers op. "Door die evoluties neemt ook de uitstoot van vervuilende stoffen af. Dat kan duidelijk worden teruggevonden in de satellietmetingen."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home