Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 21, 2012

Terugtrekking BHP Billiton brengt Congolees damproject in gevaar

Een groot Congolees damproject wordt in het gedrang gebracht door de beslissing van het mijnconcern BHP Billiton om de geplande bouw van een aluminium-smelter te schrappen. De industriƫle site zou worden aangedreven door het damproject Inga Three, dat met BHP Billiton van een belangrijke afnemer verzekerd leek. Het mijnconcern zegt echter op zijn beslissing teruggekomen te zijn na een herziening van de bouwkosten. Inga Three zou een aanvulling vormen voor twee bestaande dammen op de Congo-rivier, waardoor Inga het grootste waterkracht-project van Afrika zou worden.

Het damproject wordt als een cruciaal element om tegen het einde van het decennium voldoende elektriciteit te genereren en de economische groei van de Democratische Republiek Congo te ondersteunen. Het uitgebreide rivierennet van Congo biedt een enorm potentieel voor waterkracht, maar een gebrek aan infrastructuur en een moeilijk zakelijk klimaat maakt het moeilijk om investeerders te vinden, waardoor grote delen van het land over onvoldoende energievoorziening beschikken.

Volgens waarnemers betekent de terugtrekking van BHP Billiton een belangrijke slag voor het project, dat daarmee een grote en solvabele klant verliest. Het damproject zou ook elektriciteit hebben voorzien voor het Congolese elektriciteitsnet. De Congolese regering zegt er echter alle vertrouwen in te hebben andere steun te vinden voor het project. De kost van Inga Three wordt geraamd op een bedrag tussen 8 miljard dollar en 10 miljard dollar. De krachtcentrale zou tussen 3.500 megawatt en 7.000 megawatt elektriciteit leveren.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home