Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 22, 2012

Nieuwsoverzicht

Autoconstructeur Great Wall heeft in de Bulgaarse hoofdstad Sofia een fabriek geopend. Daarmee is Great Wall de eerste Chinese autobouwer die in de Europese Unie auto's produceert. Gestreefd wordt naar een productie van ongeveer 50.000 voertuigen per jaar. Naast Bulgarije en diens buurlanden worden vooral de lidstaten van de Europese Unie als afzetmarkt beoogd. De fabriek heeft een oppervlakte van 500.000 vierkante meter en stelt ongeveer 120 mensen tewerk. Met onderdelen uit China vervaardigt de fabriek dit jaar voorlopig 4.000 voertuigen. Op termijn moeten tot 2.000 mensen in de fabriek werken. Vermoedelijk koos de Chinese constructeur voor Bulgarije als uitbasis vanwege de goedkopere arbeidskrachten en lage belastingen.

Kamermeisjes en ander hotelpersoneel in New York krijgen binnen het half jaar allemaal een draagbare alarmknop. Met die panic button zullen de werknemers prompt om hulp kunnen roepen, bijvoorbeeld wanneer zij bedreigd worden. Een vakbondswoordvoerder zei dat het invoeren van de paniekknop echt niets te maken heeft met de incidenten met Dominique Strauss-Kahn, maar wordt er al jaren aan die knop gedacht. In het Sofitel aan Times Square, waar Strauss-Kahn zich in mei vorig jaar aan een kamermeisje zou vergrepen hebben, is de panic button al een realiteit. Ook in The Pierre, waar een bankier een kamermeisje had aangevallen, werd de panic button ingevoerd. Volgens de vakbonden komt het zelden voor dat een gast zich aan het personeel vergrijpt.

Het Europees Financiële Stabiliteitsfonds (EFSF) heeft opnieuw probleemloos 2 miljard euro opgehaald met de uitgifte van obligaties met een looptijd van zes maanden. Deutsche Bank, die de operatie begeleidde, maakt gewag van een grote vraag en merkt op dat ook de gemiddelde rente daalde. De rente bedroeg 0,19 procent, waar dat vorige maand nog 0,26 procent was. Het fonds, dat noodlijdende eurozonelanden moet financieren, kan zich zo minder duur herfinancieren dan voorheen. Het Europees Financieel Stabilisatiefonds werd bijna twee jaar geleden opgericht om noodlijdende eurolanden financieel bij te springen. Het fonds haalt met staatsgaranties van de eurolanden op de financiële markten geld op.

De Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een omzet gerealiseerd van 122,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Deze stijging was vooral te danken aan een gevoelige groei in het buitenland. Daar klom de omzet 15 procent tot 126 miljard dollar. Over het hele boekjaar haalde Wal-Mart een omzet van 444 miljard dollar. Dat is 6 procent meer dan het jaar daarvoor. Op de Amerikaanse thuismarkt steeg de omzet met 1,5 procent tot 264 miljard dollar. De situatie op de Amerikaanse markt blijft erg moeilijk. De keten probeert de werkingskosten te beperken, zodat ook de prijzen op een laag niveau gehandhaafd zouden kunnen blijven.

De Amerikaanse groep Kraft Foods verwacht dat de geplande splitsing in twee aparte entiteiten 2 miljard dollar tot 2,6 miljard dollar zal kosten. Dat is bekendgemaakt bij de publicatie van de jaarresultaten van de groep. Kraft wil dit jaar de globale snackactiviteiten loskoppelen van de Noord-Amerikaanse levensmiddelentak. Het bedrijf verwacht een eenmalige herstructureringskost van 1,6 miljard dollar tot 1,8 miljard dollar voor de opsplitsing. Daarbovenop komen 400 miljoen dollar tot 800 miljoen dollar kosten in verband met herfinancieringsoperaties voor de splitsing. De opdeling moet beide bedrijfsonderdelen volgens het concern toelaten zich beter te ontwikkelen. De opsplitsing zou eind dit jaar een feit moeten zijn.

De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft het voorbije gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 3,5 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 33 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg met 1 procent tot 62 miljard dollar. Tijdens het laatste kwartaal van het boekjaar werd een omzet gerealiseerd van 16 miljard dollar. Dell verwacht dat de omzet tijdens het eerste kwartaal van het nieuwe boekjaar met 7 procent zou terugvallen tegenover de drie maanden voordien. Dat heeft vooral te maken met seizoensinvloeden, maar ook de overstromingen in Thailand – een belangrijke producent van diskdrives – veroorzaken productieproblemen. Ook de achteruitgang van de computer-markt ligt aan de basis van de zwakke vooruitzichten.

Griekenland verwacht dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 6,7 procent van het bruto binnenlands product. Dat is een stuk hoger dan het tekort van 5,4 procent waarmee in de oorspronkelijke begroting werd gerekend. Het nieuwe cijfer staat in een wetsvoorstel met nieuwe bezuinigingen van het Griekse kabinet. Het primaire tekort - het verschil tussen alle inkomsten en alle uitgaven van de overheid exclusief de rentelasten op de staatsschuld - komt naar verwachting op 0,2 procent. Dat is binnen de grenzen die zijn opgenomen in het tweede steunpakket ter waarde van 130 miljard euro. Het Griekse kabinet merkt op dat de recessie dieper was dan oorspronkelijk was verwacht, zodat een aanpassing van de begroting voor dit jaar noodzakelijk was.

De Britse economie zal in de loop van dit jaar geleidelijk herstellen, zodra een afnemende inflatie meer consumentenbestedingen toelaat. Dat heeft Charles Bean, vice-gouverneur van de Bank of England, bekend gemaakt. Bean gaf aan het nieuwe steunpakket voor Griekenland te verwelkomen, maar zei tegelijkertijd dat de schuldencrisis in de eurozone veruit de grootste bedreiging blijft voor de Britse economie. Ondanks de recente, bemoedigende signalen zal de onderliggende groei volgens de vice-gouverneur van de Britse centrale bank tijdens de eerste helft van dit jaar op een laag niveau blijven. Verwacht wordt dat de verbeterende vooruitzichten er de centrale bank zal van doen afzien om verdere economische stimulansen te voorzien.

Hongarije dreigt volgend jaar naast een gedeelte van de Europese subsidies voor regionale ontwikkeling te grijpen. De Europese Commissie wil een gedeelte van die subsidies voor Hongarije schrappen. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie bekend gemaakt. Daarbij wordt gewag gemaakt van maatregelen die Hongarije moeten aansporen zijn buitensporig begrotingstekort aan te pakken. De lidstaten van de Europese Unie spraken onlangs al hun steun uit voor sancties tegen Hongarije. Omdat Hongarije geen deel uitmaakt van de eurozone, hoeft het land echter geen boete te vrezen voor het slechte begrotingsbeleid.

Detailhandelaars in Europa gaan de volgende twaalf tot achttien een relatief zware tijd tegemoet. Dat is de mening van het ratingbureau Moody's, dat de vooruitzichten voor de Europese retailondernemingen van stabiel naar negatief heeft teruggeschroefd. Volgens Moody's gaat in ieder geval de eurozone een periode van vlakke tot zeer gematigde groei tegemoet. Het consumentenvertrouwen gaat volgens het ratingbureau omlaag, onder meer als gevolg van de bezuinigingen die regeringen moeten doorvoeren. De detailhandel krijgt het volgens Moody's vooral moeilijk in de landen waar de economie naar verwachting gevoelig zal inkrimpen, zoals in Griekenland, Portugal en in mindere mate Italië en Spanje.

Door de sluiting van een reactor van Kansai Electric Power (Kepco) zijn in Japan nog slechts twee van de vierenvijftig kernreactoren actief. Omdat ook die twee laatste reactoren binnenkort in onderhoud gaan, dreigt Japan deze zomer geen enkele kerncentrale operationeel te hebben. De reactor van Kepco gaat dicht voor een onderhoudsbeurt die minstens vier maanden zal duren. Het is niet duidelijk wanneer de reactor opnieuw zou kunnen opgestart worden. De opstart vereist allerlei vergunningen van lokale overheden. Sinds de kernramp in Fukushima slepen die vergunningsdossiers lang aan. De elektriciteitsbedrijven roepen burgers en bedrijven op om hun stroomverbruik te verminderen en doen een beroep op klassieke thermische centrale met fossiele brandstoffen als aardgas.

De woordvoerder van de Griekse regering relativeert het extra toezicht dat het land opgelegd krijgt bij de uitvoering van zijn saneringsprogramma. De ministers van financiën van de eurozone kwamen overeen om in Griekenland permanent een werkgroep van de Europese Commissie te stationeren, maar dat is volgens de woordvoerder van de Griekse regering geen dramatische maatregel. Ook de eis dat het geld voor de aflossing van de Griekse schulden op een geblokkeerde rekening moet worden gestort is volgens de woordvoerder niet meer dan een verzekering waar de eurolanden om gevraagd hebben. Ook dat is volgens hem geen tragische situatie. Het blokkeren van het geld moet voorkomen dat Griekenland de steun voor andere doeleinden zou gebruiken.

Het afwenden van een Grieks bankroet heeft tot gemengde reacties geleid onder de Griekse bevolking. Griekenland, dat de afgelopen twee jaar al moest bezuinigen, moet in ruil voor de nieuwe noodlening nog meer offers brengen. Sommige Grieken vinden dat de nieuwe lening in ieder geval de financiële zorgen verlicht, ondanks de onzekere toekomst voor het land. De Griekse vakbonden zijn echter fel gekant tegen verdere bezuinigingen en hebben de bevolking opgeroepen voor het parlement samen te komen voor een demonstratie. De Griekse vakbonden hebben het over barbaarse en neoliberale maatregelen. De schuldeisers gedragen zich volgens de vakbonden bovendien als afpersers.

Het Nederlandse bedrijf CSM, producent van melkzuur en leverancier van bakkerij-ingrediënten, gaat een deel van zijn divisie Bakery Supplies Europe van de hand doen. Dat heeft het bedrijf bekendgemaakt. Ongeveer 30 procent van de activiteiten van de divisie voldoet volgens het concern niet aan de gestelde eisen en zou onvoldoende winstgevend zijn. Een gedeelte van deze activiteiten, met een omzet van in totaal 100 miljoen euro, wil CSM nog dit jaar verkopen. Een aantal andere onderdelen moeten het resultaat opkrikken of zullen eveneens van de hand worden gedaan. Daarover zal in de loop van dit jaar of volgend jaar een beslissing genomen worden. Het bedrijf heeft niet bekend gemaakt welke locaties bij de desinvesteringen betrokken zullen worden.

Dominique Strauss-Kahn, de gewezen topman van het Internationaal Muntfonds (IMF), blijft tot nader order in voorhechtenis. Strauss-Kahn werd opgepakt in het kader van een onderzoek naar medeplichtigheid bij souteneurschap en heling van misbruik van vennootschapsgoederen. Daarbij gaat het om de vraag of Strauss-Kahn wist dat vrouwen op wilde feestjes in Washington en Parijs prostituees waren, bovendien betaald door twee ondernemers uit het noorden van Frankrijk. Strauss-Kahn ontkent te hebben geweten dat het om prostituees ging en de ondernemers zeggen dit ook te hebben verzwegen aan hun toen machtige vriend. Enkele dames getuigden echter dat de deelnemers aan de liederlijke avonden wisten dat de vrouwen betaald waren.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home