Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 23, 2012

Amerikaanse psychologen stellen rouw gelijk aan depressie

In de nieuwe mondiale lijst met psychiatrische ziektebeelden van de American Psychological Association (APA) wordt rouw om overleden verwanten gelijkgesteld aan een depressie. Amerikaanse wetenschappers vrezen echter dat rouwende mensen op manier snel geneesmiddelen zullen voorgeschreven krijgen. De lijst met psychiatrische aandoeningen van de Amerikaanse vakorganisatie, die tegen volgend jaar wordt herzien, wordt in vele landen gehanteerd voor de terugbetaling van behandelingen tegen mentale aandoeningen.

In de oude versie staat nog expliciet dat rouw tot twee maanden na het overlijden van de verwante, een uitsluitingsgrond moet zijn bij het stellen van diagnoses zoals een zware depressie. Die uitsluiting is echter in de nieuwe lijst niet meer terug te vinden. De American Psychological Association vindt het niet langer houdbaar om rouw wel uit te sluiten, terwijl andere ingrijpende gebeurtenissen, zoals echtscheiding, wel in aanmerking worden genomen.

"Het medicaliseren van rouw, met als gevolg de legitimatie van behandeling met anti-depressiva, is echter gevaarlijk simplistisch," merkt het medische magazine The Lancet op. "Gevreesd moet worden dat rouwende mensen die langer dan twee weken verschijnselen zoals verdriet, slapeloosheid, concentratieproblemen en verminderde eetlust vertonen, gelijkgeschakeld zullen worden met patiƫnten die in een depressie zitten. In het geval van een depressie kan na twee weken al een diagnose worden gesteld."

"Rouw is niet gebonden aan tijd," voert The Lancet nog aan. "Rouwende mensen zitten hoogstens te wachten op een beetje empathie van hun arts, maar niet op pillen. "Slechts in enkele uitzonderlijke gevallen mondt rouw inderdaad uit in een echte stoornis."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home