Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, February 23, 2012

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerk Facebook heeft op mobiele platformen tijdens de tweede helft van het voorbije jaar nog een trafiekgroei gekend van 105 procent. Dat betekent een belangrijke vertraging tegenover de eerste zes maanden van het jaar, toen een toename met 166 procent werd opgetekend. Dat blijkt uit een rapport van het bureau Allot Communications over het gebruik van mobiele bandbreedte. Ook de groei van de microbloggingsite Twitter vertraagde van 297 procent naar 184 procent. Ook wordt opgemerkt dat het aandeel van de AppStore van Apple in de mobiele applicatie-trafiek van 84 procent naar 79 procent terugviel. Android Market blijft nog altijd kleiner dan de AppStore, maar daar werd tijdens de tweede jaarhelft wel een groei met 232 procent opgetekend.

Deutsche Bank heeft aangekondigd voorgesteld te hebben beleggers volledig terug te betalen als ze willen uitstappen uit een omstreden fonds dat speculeert op vroege overlijdens. Het DB Kompass Life is een fonds dat verbonden is aan de levensverwachtingen van een groep van 500 vrijwilligers uit de Verenigde Staten. Hoe vroeger de Amerikanen sterven, hoe meer winst voor de beleggers. Als daarentegen de overlijdens later voorvallen, wint de bank. Zowat 10.000 beleggers tekenden in op het fonds, dat vier jaar geleden werd gelanceerd. Het gaat hoofdzakelijk om kleine beleggers in Duitsland. Een belegger had echter geklaagd dat hij zich had ingeschreven zonder echt te weten hoe het fonds ineen zat. Beleggers zouden echter vooral ontevreden zijn over het lage rendement.

De Hongaarse regering noemt het oneerlijk en niet gefundeerd dat de Europese Commissie volgend jaar 495 miljoen euro subsidies wil inhouden, indien het land niet snel budgettair orde op zaken stelt. De Hongaarse premier Viktor Orban hekelde het feit dat de Europese Commissie de jongste ingrepen - die zopas werden voorgesteld - niet in rekening genomen heeft. De Europese Commissie besloot om Europese subsidies ter waarde van 0,5 procent van het Hongaarse bruto binnenlandse product volgend jaar uit het Cohesiefonds te schrappen. Hongarije kan de sanctie nog ontlopen indien het tijdig de nodige maatregelen treft om het begrotingstekort structureel onder de 3 procent te brengen. Olli Rehn, Europees Commissaris voor economie, had het over een aansporing in plaats van een sanctie.

Microsoft heeft een klacht tegen Motorola Mobility ingediend bij de Europese Commissie. Microsoft neemt het niet langer dat de gsm-producent de ene na de andere rechtszaak aanspant om zijn patenten te verdedigen. Volgens Microsoft stelt Motorola Mobility, tegenwoordig in handen van Google, onredelijke eisen om technologieën te laten gebruiken die zijn uitgegroeid tot de industriestandaard. Motorola is volgens Microsoft bezig op die manier video op het internet onmogelijk te maken. De gsm-producent tracht onder meer aan beide zijden van de Atlantische Oceaan Windows-software en Xbox-spelconsoles van de markt te laten halen. Google lijkt als nieuwe eigenaar van Motorola niet onmiddellijk van plan dat beleid bij te sturen. Daarom trekt Microsoft naar de Europese Commissie.

De Mexicaanse president Felipe Calderon heeft op een brug bij de Amerikaanse grensstad El Paso een groot reclamebord laten plaatsen tegen de invoer van wapens. Calderon wil met zijn initiatief de Verenigde Staten ertoe bewegen om de smokkel van revolvers, granaten en andere wapens naar zijn land te stoppen. Mexico lijdt onder enorm geweld van drugsbendes. Kort voor de onthulling van het bord had Calderon nog de vernietiging van een grote voorraad in beslag genomen wapens, waaronder raketwerpers, bijgewoond. Het afstoppen van de toevloed en verkoop van wapens in Mexico is volgens Felipe Calderon de beste manier om een einde te maken aan het geweld in zijn land.

Ierland gaat voor 3 miljard euro overheidsbezittingen verkopen. Dat moet het land helpen bij de terugbetaling van zijn schulden. Ierland privatiseert het overheidsbedrijf dat instaat voor de distributie van gas en zijn non-strategische belangen in elektriciteitsbedrijf Electricity Supply Board. Ook het aandeel van 25 procent in Aer Lingus komt op de markt. Ierland overweegt daarnaast het beheersorgaan van de nationale bossen van de hand te doen. De privatiseringsgolf komt er na een ontmoeting met de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds, waarbij het land voor 85 miljard euro leningen heeft lopen. Die werden aangegaan om de gaten te vullen die de redding van de banksector in de begroting sloeg.

Het Chinese bedrijf Proview Technology, fabrikant van computerschermen, heeft aan een rechter in Shanghai gevraagd Apple te verbieden zijn tabletcomputer iPad in de stad te verkopen. Proview Technology bezit naar eigen zeggen de rechten op de naam iPad in China en voert al een tijdje een juridische strijd met Apple. Tijdens een hoorzitting van een halve dag voor de rechtbank van het arrondissement Pudong hebben de advocaten van de partijen hun argumenten gepresenteerd, maar de rechtbank moet nog beslissen of ze zich bevoegd acht om uitspraak te doen. Proview zegt de merknaam iPad elf jaar geleden geleden in China geregistreerd te hebben. Andere bronnen zeggen dat de merknaam drie jaar geleden via een Brits bedrijf aan Apple werd doorverkocht.

Het ratingbureau Fitch heeft de kredietwaardigheid van Griekenland met twee niveaus naar beneden herzien. Daarmee zakt de kredietwaardigheid van Griekenland nog verder terug in de rommelstatus en is het land nog slechts één niveau van het bankroet verwijderd. Volgens Fitch is een bankroet in de nabije toekomst hoogstwaarschijnlijk. De ratingverlaging komt er nadat details waren bekendgemaakt over de inspanning van de private sector in de Griekse schuldherschikking. Die houdt in dat banken en andere private schuldeisers 53,5 procent van de schulden van Griekenland zullen kwijtschelden. Dat is een inspanning van 107 miljard euro. Het overblijvende schuldpapier zullen ze ruilen voor nieuwe Griekse obligaties en papier van het Europese Financiële Stabilisatiefonds.

De Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën en het Amerikaanse General Motors (GM) voeren gesprekken over een strategisch partnerschap. Dat heeft de Franse minister van werk Xavier Bertrand bevestigd. Peugeot-Citroën zelf bevestigde dat er gesprekken worden gevoerd met sectorgenoten, maar noemde geen namen. Er is op dit moment volgens de Franse autobouwer ook geen zekerheid dat de gesprekken in enige overeenkomst zullen uitmonden. Peugeot-Citroën stelde in januari open te staan voor een alliantie met een andere constructeur. Twee jaar geleden was er sprake van een partnerschap met het Japanse Mitsubishi, maar die operatie liep uiteindelijk op een mislukking uit.

De Duitse vakbond Gewerkschaft der Flugsicherung (GdF) heeft een einde gemaakt aan de stakingsactie op de luchthaven van Frankfurt, nadat de directie zich schriftelijk bereid had verklaard rond de tafel te gaan zitten. Daarmee werd een einde gemaakt aan een vijfdaagse staking, waarbij honderden vluchten geschrapt dienden te worden. De staking was het gevolg van een conflict over de looneisen van een tweehonderdtal medewerkers van de dienst die het verkeer van vliegtuigen op de grond in goede banen leidt. Afhankelijk van de precieze functie en werkervaring eisen de verkeersleiders salarisverhogingen tussen de 25 procent en 50 procent. Zij stellen dat de huidige lonen niet in overeenstemming zijn met de toegenomen complexiteit van hun werk.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell wil de Britse bodemonderzoeker Cove Energy overnemen voor een bedrag van 992,4 miljoen Britse pond. Cove is actief in de Oost-Afrikaanse landen Kenia, Tanzania en Mozambique. Het bedrijf brengt olievelden in kaart en bereidt ze voor gebruik door middelgrote en grote oliebedrijven. Of het voorstel wordt omgezet in een daadwerkelijk bod, hangt onder meer af van schriftelijke instemming van de minister van delfstoffen van Mozambique. Volgens het bestuur van Cove is het voorstel in het belang van zijn aandeelhouders. Het bedrijf raadt hen dan ook aan in te gaan op het bod, als dat er komt. Volgens Shell biedt Oost-Afrika grote kansen voor de winning van olie en gas.

De Japanse autobouwer Mitsubishi gaat samen met het Nederlandse ministerie van economische zaken en innovatie de zoektocht naar een mogelijke overnamepartner van NedCar opdrijven. Mocht een overname van de autofabrikant niet haalbaar zijn, dan zal Mitsubishi alle gemaakte afspraken over het sociaal plan voor het personeel van NedCar nakomen. Dat verzekerde Osamu Masuko, de topman van het concern, tijdens een gesprek met de Nederlandse minister van economische Maxime Verhagen in Tokio. Volgens Masuko is het in het gemeenschappelijk belang van Mitsubishi en NedCar om geen voorwaarden te stellen die een overname in de weg kunnen staan. Mitsubishi maakte begin februari bekend dat de assemblage van auto's bij NedCar eind van dit jaar stop te zetten.

De Londense luchthaven Heathrow barst bijna uit zijn voegen. Vorig jaar ontving Heathrow, de drukst bezochte luchthaven van Europa, een recordaantal van 69,4 miljoen passagiers. Om die stroom te verwerken was meer dan 99 procent van de capaciteit nodig. Dat heeft de British Airport Authority (BAA), uitbater van de luchthaven, gezegd. De luchthavenuitbater deed een dringende oproep aan de Britse politiek om met oplossingen te komen. Uitbreiding, bijvoorbeeld met een derde landingsbaan, is volgens het bedrijf noodzakelijk om luchtvaartmaatschappijen in staat te stellen nieuwe routes te openen naar opkomende markten. Maar de uitbreiding van de luchthaven ligt politiek gevoelig door zorgen over milieuvervuiling en geluidsoverlast.

Het Japanse elektronicabedrijf Fujitsu start met de verkoop van mobiele telefoons in Europa. Het bedrijf hield nochtans lange tijd vol geen plannen te hebben om mobiele telefoons buiten Azië te lanceren, maar is inmiddels op die stelling teruggekomen. Fujitsu maakt telefoons met de besturingssystemen van Android en Windows phones. Het Japanse elektronicabedrijf was één van de eerste die een Windows Phone met Mango lanceerde en op de Aziatische markt verkocht. Het is nog niet duidelijk op welk besturingssysteem Fujitsu zich zal richten voor de Europese markt. Ook heeft Fujitsu plannen om smartphones te gaan verkopen in de Verenigde Staten.

De Nederlandse brouwer Heineken heeft een overnamebod uitgebracht op Grupo Petrópolis, de derde grootste brouwer van Brazilië. Dat hebben Braziliaanse media gemeld. Het zou een gedurfde zet zijn voor de Nederlandse groep, die daarmee de tweede grootste brouwer zou worden op de Braziliaanse markt, die door AB InBev wordt gedomineerd. De voorwaarden van het bod zijn niet bekend en Heineken wou geen commentaar geven op het bericht. De Nederlandse brouwer staat nu in Brazilië op de vierde plaats met een marktaandeel van 9 procent. Marktleider is onbetwistbaar AB InBev, dat in Brazilië een marktaandeel van 70,1 procent heeft. Daarna volgen Schincariol (11 procent) en Petropolis (10 procent).

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home