Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 24, 2012

John Glenn ziet geen heil in bemande maanbasis

Een bemande maanbasis zou veel te duur uitvallen. Dat heeft gewezen astronaut John Glenn, de eerste Amerikaan die een baan rond de aarde heeft gemaakt, gezegd. Glenn noemde op een forum van de Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) aan de Ohio State University een maanbasis geen doordachte uitgave als niet duidelijk is wat men er precies kan doen. Met robots valt volgens Glenn meer te doen en hij vindt dat de Verenigde Staten eerst alles uit robotica moest halen voor aan een maanbasis zou gedacht worden.

John Glenn (90), gewezen democratisch senator voor de staat Ohio, floot met zijn uitspraken de republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich terug. Gingrich heeft beloofd voor het einde van het decennium een permanente basis op de maan te bouwen als hij tot president gekozen zou worden. Glenn uitte echter ook felle kritiek op het Amerikaanse ruimtevaartbeleid. Hij vond het onverantwoord dat de Verenigde Staten voor de reizen naar het International Space Station helemaal afhankelijk zijn geworden van Rusland.

Niet alleen moeten de Verenigde Staten zware vergoedingen betalen om met de Russische Soyoez-ruimtecapsule Amerikaanse astronauten te laten meereizen, maar hij wees er op dat er bij een probleem met de Soyoez-vloot zelfs helemaal geen bemand transportmiddel naar de maan zou overblijven. Het stopzetten van het shuttleprogramma was volgens Glenn een zeer domme beslissing. Glenn werd vijftig jaar geleden de eerste Amerikaan in een baan om de aarde. Alan Shepard was het jaar voordien de eerste Amerikaanse ruimtevaarder, maar maakte slechts een ballistische sprong.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home