Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 24, 2012

Europese richtlijn rond teerzanden geblokkeerd

In de deskundigencommissie van het Europese Parlement is een voorstel van de Europese Commissie over teerzanden geblokkeerd. De Europese Commissie wil een richtlijn voor brandstofkwaliteit doorvoeren waarin olie uit teerzanden schadelijker wordt genoemd dan andere soorten ruwe olie. Onder meer Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk verzetten zich tegen de plannen van de Europese Commissie. Er kon echter ook geen meerderheid worden gevonden voor het verwerpen van het voorstel. Een comité van Europese ministers zal nu een beslissing moeten nemen.

Onder meer Canada had zware druk uitgeoefend om het voorstel van de Europese Commissie over de teerzanden tegen te houden. Canada vindt dat de Europese Unie met de maatregel de handel zou belemmeren. De Canadese ambassadeur bij de Europese Unie had daarover al een brief geschreven waarin gedreigd werd met een beroep bij de World Trade Organisation (WTO) indien de richtlijn van de Europese Commissie zou worden aanvaard.

Canada kreeg in zijn verzet steun van onder meer Nederland, Groot-Brittannië en Frankrijk. "Niet geheel toevallig gaat het precies de thuislanden van de grote oliemaatschappijen - Shell, British Petroleum en Total - die belangen hebben in de Canadese olievoorraad," merken milieuverenigingen op. ExxonMobil had enkele maanden geleden al gewaarschuwd dat de richtlijn de Europese raffinage-industrie zal benadelen en ook gevolgen zou hebben voor de beschikbaarheid van brandstof in Europa.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home