Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 24, 2012

Consument verbruikt 4.000 liter water per dag

Consumenten over de hele wereld gebruiken gemiddeld 4.000 liter water per dag. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Twente. De zogenaamde water-footprint wordt volgens de Nederlandse onderzoekers voor 27 procent bepaald door de consumptie van graan, voor 22 procent door vlees en voor 7 procent door melk. Er wordt aan toegevoegd dat de agrarische productie voor 92 procent bijdraagt aan de totale water-footprint.

De gemiddelde consument verbruikte volgens het onderzoek tussen het midden van de jaren negentig en het midden van het voorbije decennium 1.385 kubieke meter per jaar. Er zijn echter grote verschillen tussen de individuele landen merkbaar. Een Amerikaanse consument verbruikt meer dan het dubbele, terwijl Chinese of Indiase consumenten slechts 1.000 kubieke meter verbruiken. De water-footprint bestaat uit het verbruik van regenwater, grondwater en vervuild water.

In die water-footprint wordt ook het verbruik bij de productie van goederen die door de consument worden gekocht, verrekend. Dat betekent volgens de onderzoekers dat op die manier in feite water ook wordt geïmporteerd, vaak uit landen waar men met een waterschaarste wordt geconfronteerd. "Waterschaarste is dan ook geen lokaal probleem en moet in mondiaal perspectief bekeken en behandeld worden," voeren de onderzoekers aan. "Sommige landen, zoals de staten in Noord-Europa, voeren in verhouding veel water uit andere gebieden in."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home