Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 24, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse groep Procter & Gamble, producent van consumentengoederen, heeft bekend gemaakt 5.700 banen te zullen schrappen. De reorganisatie, waarvan het grootste deel tegen midden volgend jaar zou moeten zijn afgerond, hoort bij een besparingsplan dat de kosten met 10 miljard dollar moet terugdringen. De ontslagen vallen vooral bij niet-producerende afdelingen. Het Amerikaanse bedrijf - eigenaar van merken zoals Gillette, Pampers, Head & Shoulders, Ariel en Dreft - wil zich in de toekomst toeleggen op de productie van cosmetica en gezondheidsproducten. Procter & Gamble verkocht onlangs al het chipsmerk Pringles voor een bedrag van 2,7 miljard dollar aan het Amerikaanse voedingsconcern Kellogg.

Een militaire rechtbank in Fort Meade in de Amerikaanse staat Maryland heeft Bradley Manning, die ervan wordt beschuldigd de mol voor de klokkenluiderswebsite WikiLeaks te zijn geweest, formeel aangeklaagd wegens heimelijke verstandhouding met de vijand. De procureur had tweeëntwintig aanklachten klaar tegen de Amerikaanse soldaat. Het is nog onduidelijk of Manning schuldig of onschuldig zal pleiten. Bij een veroordeling door de krijgsraad riskeert Bradley Manning (24) een levenslange gevangenisstraf. De soldaat zou meer dan 700.000 militaire en diplomatieke documenten hebben gelekt. Toen hij in Irak was gestationeerd, had Manning toegang tot gevoelige informatie. Manning zit al bijna twee jaar in voorarrest.

Staalproducent ArcelorMittal heeft vorig jaar 70 miljoen euro verdiend met de verkoop van emissierechten die het bedrijf krijgt in landen waar het een site uitbaat. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport dat is bezorgd aan de Amerikaanse beursautoriteiten. De groep wil het geld investeren in projecten om energie te besparen. Het jaar voordien had ArcelorMittal 105 miljoen euro ontvangen door de verkoop van emissierechten. De uitstootrechten worden jaarlijks aan Europese bedrijven toegekend. Aan de hand van quota wordt bepaald hoeveel emissies een bedrijf maximaal mag uitstoten. Bedrijven die onder hun limiet blijven, kunnen de overblijvende uitstootrechten verkopen aan ondernemingen die meer hebben uitgestoten dan toegestaan.

Olli Rehn, Europees Commissaris voor economische en monetaire zaken, wil de noodfondsen van de eurozone meer slagkracht geven. Een versterking van de noodfondsen is volgens Rehn nodig om een verdere besmetting door de schuldencrisis te beletten. Eén jaar geleden al had de Europese Commissie zich voorstander getoond voor een sterkere verdedigingswal rond de euro. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en haar minister van financiën bleven zich tegen een versterking van de noodfondsen verzetten. De meeste Europese leiders zijn er wel van overtuigd dat de fondsen versterkt moeten worden om de verspreiding van de schuldencrisis naar Spanje en Italië af te blokken.

Oliemaatschappijen British Petroleum en Anadarko Petroleum zijn aansprakelijk voor de schade die is ontstaan door de olieramp in de Golf van Mexico ruim anderhalf jaar geleden. Dat heeft een Amerikaanse rechter bepaald. Door de uitspraak hangen de twee bedrijven miljardenclaims boven het hoofd. British Petroleum en Anadarko waren de eigenaren van de Macondo-oliebron, waar na een explosie op het booreiland Deepwater Horizon de grootste olievervuiling uit de Amerikaanse geschiedenis ontstond. Een woordvoerder van British Petroleum gaf in een reactie aan dat de Britse oliemaatschappij al meer dan 8 miljard dollar aan claims heeft vergoed. Het bedrijf zal volgens hem alle verdere legitieme claims betalen en zal helpen de schade aan economie en milieu te herstellen.

De Europese Unie maakt zich op om Syrië te treffen met een nieuwe reeks sancties. Dat moet de druk op het omstreden regime van Basjar al-Assad verder opvoeren. Concreet wil de Europese Unie zeven Syrische ministers een visumverbod opleggen en hun tegoeden in Europa bevriezen. Ook de Syrische centrale bank zal geen toegang meer krijgen tot het geld dat het nog in Europa heeft staan. Syrische cargomaatschappijen zullen niet langer op Europees grondgebied mogen landen. Europese bedrijven mogen niet langer handel drijven in goud, edelmetalen en diamanten met Syrische overheidsdiensten. Een voorstel om de Syrische fosfaatexport te blokkeren, werd echter niet weerhouden.

De investeringsgroep RHJ International heeft zijn Japanse luxeresort Phoenix Seagaia voor een bedrag van 3,8 miljoen euro verkocht aan de Japanse holding Sega Sammy. Ook krijgt RHJ International een krediet van 8,3 miljoen euro terugbetaald. Het resort - dat onder onder meer wellnesscentra, hotels en golfterreinen omvat - zat al een geruime tijd in financiële moeilijkheden. Twee jaar geleden diende RHJ International nog een afwaardering van 50 miljoen euro te boeken op het luxeresort. De verkoop kadert in het streven van RHJ International om zich op de financiële markten toe te spitsen en zijn industriële portefeuille af te bouwen. RHJ International heeft op dit ogenblik in zijn industriële portefeuille nog slechts twee kleine participaties.

Het Grieks parlement heeft bij hoogdringendheid de wet voor het kwijtschelden van 107 miljard euro door private schuldeisers van het land goedgekeurd. De fracties van de socialisten en conservatieven stemden in blok voor. De beide grote regeringspartijen hebben een tweederdemeerderheid in het parlement. Nu krijgen de betrokken banken, verzekeraars en beleggingsfondsen met Griekse obligaties een gedetailleerd voorstel op basis waarvan ze elk afzonderlijk kunnen beslissen om al dan niet in te stemmen met een nominaal verlies van 53,5 procent op het waardepapier. Het totale verlies ten opzichte van de oorspronkelijke reële waarde komt uit op ongeveer 70 procent.

Frans van Houten, topman van Philips, heeft vorig jaar een bonus van 363.000 euro ontvangen, terwijl dat bedrag tot 1,3 miljoen euro had kunnen oplopen. Dat is gebleken uit het jaarverslag van het Nederlandse elektronicaconcern. De bonus van Van Houten bedroeg 44 procent van zijn jaarsalaris van 825.000 euro. Dat aandeel had echter kunnen oplopen tot 80 procent indien de beoogde doelen voor Philips waren gehaald. Als de doelen waren overtroffen dan had de bonus kunnen oplopen tot 160 procent van het jaarsalaris. De variabele beloningen van de Philips-top zijn voor 80 procent afhankelijk van financiële criteria en voor 20 procent van bepaalde teamdoelstellingen en duurzaamheidscriteria. Van Houten moest sinds zijn aantreden twee keer een winstwaarschuwing geven.

Het bruto binnenlands product in de eurozone zal dit jaar met 0,3 procent krimpen. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. Daarbij wordt gewag gemaakt van een milde recessie met tekenen van stabilisering. Het rapport merkt op dat de groeidynamiek wegebt en het vertrouwen grotendeels is verdwenen. In november vorig jaar was er nog sprake van 0,5 procent groei voor de groep van eurolanden. Dat de economie van de eurozone toch zal krimpen, heeft vooral te maken met de belangrijke negatieve groei die de Europese Commissie voorspelt voor Italië en Spanje. De Italiaanse economie zou dit jaar met 1,3 procent krimpen, terwijl in Spanje een achteruitgang met 1 procent wordt verwacht.

Italië moet duizenden euro's betalen aan 24 Somalische en Eritrese migranten die drie jaar geleden vanuit Libië naar Italië probeerden te vluchten. Dat heeft het Europese Hof voor de Rechten van de Mens bepaald. Italiaanse schepen hadden de migranten in de Middellandse Zee opgepikt en teruggebracht naar Libië, waar ze aan de autoriteiten werden overgedragen. Het Europese Hof gaf aan dat Italië had moeten weten dat de migranten in Libië een slechte behandeling te wachten stond en waarschijnlijk zouden worden teruggestuurd naar Somalië en Eritrea, waar ze mogelijk opgepakt en gemarteld zouden worden. Italië schond volgens het vonnis daarnaast een verbod op massa-uitzet, omdat de individuele dossiers niet werden onderzocht.

De Argentijnse autoriteiten hebben niet ingegrepen bij Trenes de Buenos Aires (TBA), terwijl al jaren werd gewaarschuwd dat de treinen van het bedrijf niet voldeden aan de veiligheidseisen. Dat heeft de Argentijnse onderzoeker Leandro Despouy gezegd. Bij een ongeval met een trein van de maatschappij in Buenos Aires kwamen onlangs 49 mensen om het leven. Vier jaar geleden waren er volgens Despouy al signalen van dramatische en verontrustende problemen met de remmen van de vloot. Hij zei dat het ongeluk te voorzien was en voorkomen had kunnen worden. Hij merkte op dat na controles herhaaldelijk is geadviseerd de concessie van het spoorwegbedrijf in te trekken. Ook overlevende passagiers hebben verklaard dat er problemen leken te zijn geweest met de remmen.

De Syrische regering heeft elke verantwoordelijkheid voor de dood van twee buitenlandse journalisten verworpen. De bekende Amerikaanse oorlogscorrespondente Marie Colvin en de Franse journalist Remi Ochlik kwamen bij een bombardement op de stad Homs om het leven. Volgens de Syrische regering hebben de twee journalisten op eigen verantwoordelijkheid het grondgebied betreden. Inmiddels hebben de Verenigde Naties een geheime lijst opgesteld met de politieke en militaire verantwoordelijken voor het geweld. Het grootste deel van de misdaden op burgers is gepleegd door legereenheden van het regime, maar op de lijst staan ook namen van antiregering-groeperingen.

Italiaanse aanklagers zijn een onderzoek begonnen naar nog eens zeven mensen wegens hun betrokkenheid bij het ongeluk met het cruiseschip Costa Concordia. Onder hen zijn topmannen van de rederij Costa Crociere, die eigenaar is van het schip. Het gaat om vier leidinggevenden op de Costa Concordia en drie topmannen van rederij Costa Crociere, één van de grootste exploitanten van cruiseschepen in Europa. De betrokken kunnen worden aangeklaagd voor doodslag, het veroorzaken van schipbreuk en het niet-communiceren met de maritieme autoriteiten. De Costa Concordia kapseisde in januari vlak bij het eiland Isola del Giglio. Tegen kapitein Francesco Schettino en eerste officier Ciro Ambrosio loopt al een onderzoek.

Kim Dotcom, de oprichter van de website Megaupload, is door de rechter in het Nieuw-Zeelandse Auckland op borgtocht vrijgelaten. De rechter acht het risico klein dat Dotcom, in Duitsland geboren als Kim Schmitz, het land ontvlucht. Dotcom werd in januari gearresteerd tijdens een politie-inval op zijn luxueuze landgoed in Coatesville, een uitgestrekte villawijk even ten noorden van Auckland. Ook drie medeplichtigen werden aangehouden. De andere betrokkenen werden al eerder op borgtocht vrijgelaten. De inval vond plaats op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten, die Dotcom verdenken van onder meer het witwassen van geld, inbreuken op auteursrechten en softwarepiraterij. De Verenigde Staten hebben de uitlevering van de verdachten gevraagd.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home