Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, February 24, 2012

Bedrijven blijven klagen over Chinees ondernemersklimaat

Buitenlandse bedrijven worden in China met belangrijke problemen geconfronteerd. Onder meer is er sprake van een toenemende concurrentie, terwijl ook de prijzen stijgen en het regelgevende kader voor belangrijke hinderpalen blijft zorgen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de American Chamber of Commerce in Shanghai bij ruim driehonderd Amerikaanse bedrijven die op de Chinese markt actief zijn. De onderzoekers stelden wel vast dat 51 procent van de ondervraagden China tot één van zijn drie topprioriteiten rekent.

Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de ondervraagde bedrijven het voorbije jaar omzetgroei heeft gerealiseerd, tegenover 87 procent het jaar voordien. Daarnaast bleek het aantal winstgevende bedrijven ongeveer status-quo te blijven op 78 procent. Ook maakte 51 procent gewag van toenemende winstmarges, tegenover 66 procent het jaar voordien. Ook blijkt dat 72 procent van de bedrijven het voorbije jaar zijn investeringen in China uitbreidde. Dit jaar wil 77 procent zijn investeringen uitbreiden.

Volgens 67 procent van de bedrijven werd vorig jaar in China een grotere groei opgetekend dan in de rest van de wereld. De onderzoekers stelden verder dat 71 procent specifieke producten voor de Chinese markt heeft of voorziet. Ook wordt aangegeven dat 80 procent meer Chinees personeel wil aanwerven, terwijl 56 procent aangeeft dat het grootste gedeelte van het lokale bestuur uit Chinese managers bestaat. Wel zegt 62 procent onderdelen of afgewerkte producten uit de Verenigde Staten in te voeren.

Daarentegen blijkt volgens het onderzoek het vertrouwen in de toekomst af te kalven. Ook wordt opgemerkt dat China er niet in slaag om een gastvrij klimaat voor ondernemingen te creëren. Aangevoerd worde dat 71 procent van de ondervraagden van mening is dat het regelgevend kader is verslechterd of ongewijzigd is gebleven, tegenover 63 procent het jaar voordien. Ook wordt gewag gemaakt van bureaucratie, een gebrek aan consistentie en transparantie bij de overheid.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home