Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Europese autobouwers hebben teveel productiecapaciteit

De vraag naar nieuwe auto's in Europa zal in ieder geval nog twee jaar op een zwak niveau blijven. Dat heeft Sergio Marchionne, topman van autobouwer Fiat, in een interview met de Italiaanse krant Il Corriere della Sera gezegd. De Europese autoproducenten hebben volgens Marchionne teveel productiecapaciteit. Marchionne zegt te hopen dat de Amerikaanse consument interesse heeft in de nieuwe modellen die in Europa worden geproduceerd. Indien dat niet het geval is, dreigen volgens hem bij Fiat een aantal fabrieken in het gedrang te komen.

Fiat telt in Italiƫ vijf fabrieken. Het merk is op de thuismarkt al vele jaren niet meer rendabel en volgens Marchionne is het van groot belang om de Italiaanse fabrieken de volgende jaren concurrentieel te maken. Het welslagen van dat plan hangt volgens Marchionne grotendeels af van het succes in de Verenigde Staten. "Als de modellen aanslaan op de Amerikaanse markt, kan de export doorgaan en zullen de fabrieken er wel bij varen," merkt hij op. "In het andere geval zullen zeker twee van de vijf Italiaanse fabrieken moeten worden gesloten."

Marchionne merkte verder op geen plannen te hebben om dochtermerk Alfa-Romeo van de hand te doen en eventueel te verkopen aan Volkswagen. Volgens hem is het merk voor de groep bijzonder belangrijk op de Amerikaanse markt. Marchionne wil Alfa-Romeo volgend jaar opnieuw op de Amerikaanse markt lanceren. Daarnaast stelde Marchionne zich ook optimistisch op over het verdere samengaan van Fiat en diens Amerikaans zustermerk Chrysler. Daarbij zijn er volgens hem verscheidene scenario's mogelijk voor een verdere overname van de Amerikaanse groep.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home