Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Olieproducenten garanderen ondersteuning wereldeconomie

Olieproducerende leden van de twintig grootste economieën van de wereld (G20) gaan maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de stijging van de olieprijzen de wereldeconomie niet zal schaden. Dat heeft Vittorio Grilli, Italiaans onderminister van economie, tijdens een G20-bijeenkomst in Mexico gezegd. Grilli merkte op dat de ontwikkelingen van de olieprijs één van de mogelijke risico's voor de wereldeconomie betekenen, maar hij voegde er aan toe dat de G20 zich bewust is van het probleem.

"Olieproducerende landen zijn zich ook bewust van deze potentiële risico's en hebben duidelijk gemaakt te zullen handelen op een manier dat de risico’s niet groter worden," voerde Grilli aan. De Italiaanse onderminister benadrukte dat het probleem van de oliesector niet bij het aanbod moet worden gezocht, maar een geopolitiek karakter heeft. De prijs van een vat Brentolie is inmiddels gestegen tot het hoogste niveau in tien maanden tijd.

De stijgende prijzen zijn onder meer het gevolg van financiële sancties tegen Iran. Europese en Aziatische inkopers moeten door de sancties hun olie bij andere producenten aankopen. Ook de oplopende spanningen rond het nucleaire programma van Iran leiden tot groeiende nervositeit op de oliemarkten. Het Iraanse ministerie van olie kondigde eerder deze maand aan geen olie meer te leveren aan Groot-Brittannië en Frankrijk. De exportstop wordt gezien als een waarschuwing aan grotere olie-importeurs zoals Italië en Griekenland.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home