Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Nieuwe generatie managers zoekt niet naar macht

Topmanagers verlangen minder sterk naar macht dan hun hoogopgeleide collega’s op lagere functies. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Intermediair in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Tilburg. Die vaststelling is in tegenspraak met de stelling dat macht verslavend zou werken. Ook wordt opgemerkt dat voor de ondervraagden macht een middel is tot vrijheid en geen manier is om de zelfwaardering op te krikken. Wanneer de autonomie is bereikt, houdt volgens de onderzoekers het streven naar macht op.

"Het machtsverlangen van niet-leidinggevenden en mensen in het lagere en in het middelmanagement blijkt vrijwel even hoog," zegt onderzoeker Joris Lammers, sociaal psycholoog aan de Universiteit van Tilburg. Die respondenten haalden in de test een score van 65,7 procent. De leidinggevenden aan de absolute top, zoals chief executives of leden van bestuursraden, blijken met een score van 52,8 procent echter een beduidend lager machtsverlangen te hebben. Macht interesseert hen volgens de onderzoekers minder dan anderen.

De onderzoekers noemen de uitkomst van de onderzoekers opmerkelijk, aangezien volgens de huidige stellingen in de psychologie macht verslavend zou werken. Daar wordt verondersteld dat macht een sterker verlangen naar nog meer macht oproept. De onderzoekers geven daarbij aan dat de nieuwe lichting topmanagers wellicht anders is georiënteerd dan de voorgaande generaties en een stijl gebruikt die berust is op communicatie tussen leidinggevende en medewerker.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home