Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Nomadenstammen cruciaal voor opkomst Euraziatische culturen

Prehistorische nomadenstammen hebben de oudste Europese en Aziatische culturen de kans geboden om zich aan elkaar op te trekken. Op die manier leerden deze culturen brons te vervaardigen en paarden te temmen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Washington. De stammen gaven volgens de Amerikaanse onderzoekers stapsgewijs nuttige informatie aan elkaar door, zoals technieken voor metaalbewerking of de bouw van rijtuigen.

"De ruitervolkeren van de Euraziatische steppen worden vaak afgeschilderd als agressieve groepen die uit hun mobiliteit voordeel haalden en daardoor gevestigde beschavingen grote schade konden toebrengen," merkt onderzoeker Michael Franchetti, antropoloog aan de University of Washington, op. "Daarmee wordt echter een verkeerd beeld gecreëerd van de impact van deze volkeren. In werkelijkheid waren de prehistorische steppebewoners van Eurazië essentieel voor de ontwikkeling van een hogere beschavingsgraad."

Michael Franchetti voert daarbij aan dat deze volkeren vijfduizend jaar geleden al met paarden over de vlakten van Oekraïne, Kazachstan en Mongolië reisden. "Daarmee verbonden deze nomadenstammen de sedentaire culturen langs zeekusten, zoals prehistorische samenlevingen in China, de Indusvallei, Perzië en Griekenland," merkt hij op. "Deze culturen werden oorspronkelijk niet rechtstreeks met elkaar verbonden, maar sloten wel aan op een doorlopend netwerk van de nomadische stammen. Pas duizenden jaren later kwam er met de zijderoutes ook rechtstreeks contact."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home