Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, February 27, 2012

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse superbelegger en miljardair Warren Buffett heeft duidelijk gemaakt dat zijn opvolger klaarstaat als topman van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway. Dat heeft Warren Buffett (81) in zijn jaarlijkse aandeelhoudersbrief gezegd. De naam van de beoogde opvolger werd echter niet genoemd. Beleggers wachten al jaren op nieuws over de opvolgingskwestie. Buffett is al zevenenveertig jaar topman van het bedrijvenconglomeraat Berkshire Hathaway, dat wereldwijd werkgelegenheid biedt aan 270.000 mensen. De ondernemingen houden zich bezig met een brede waaier producten, van spoorwegen en elektrische apparatuur tot roomijs en lingerie. Al langer wordt de naam van Ajit Jain naar voor geschoven als latere opvolger van Buffett.

De BRIC-landen Brazilië, Rusland, India en China zullen meer middelen vrijmaken voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als Europa zijn firewall versterkt in de eurozonecrisis. Dat heeft de Braziliaanse minister van financiën Guido Mantega verklaard. De Braziliaanse minister erkende dat Europa weliswaar vooruitgang heeft geboekt in de aanpak van de schuldencrisis, maar de verschillende situatie in de verschillende lidstaten van de Europese Unie vergen volgens hem ook een verschillende aanpak. Er is volgens Mantega op dit ogenblik duidelijk een Europa met twee snelheden. Misschien passen volgens Mantega niet alle lidstaten in de Europese Unie. De opkomende landen eisen volgens Mantega ook een grotere beslissingsmacht binnen de financiële instelling.

De Amerikaanse fastfoodketen Kentucky Fried Chicken heeft een restaurant geopend in Iran. Dat land krijgt momenteel scherpe kritiek omwille van zijn nucleaire programma. De vestiging werd geopend in Karaj, een voorstad van Teheran. Franchisehouder Ami-Hossein Alizadeh merkte op er vijf jaar over gedaan te hebben om een vergunning te krijgen. De Amerikaanse keten had al eerder een filiaal in Iran, maar dat werd gesloten na de Islamitische Revolutie op het einde van de jaren zeventig. Alizadeh zegt dat binnen afzienbare tijd over heel Iran nog vijfhonderd andere vestigingen van de keten zullen worden geopend. De Iraanse vestigingen zouden tweeëndertig extra schotels aanbieden om in te spelen op de lokale smaak.

De stakingsacties op de luchthaven van Frankfurt worden verder gezet. Dat heeft de vakbond Gewerkschaft der Fluglotsen (GdF) bekend gemaakt. Ook de voorbije week werd al vijf dagen gestaakt, waardoor meer dan 1.200 vluchten moesten worden geschrapt. Nieuwe onderhandelingen tussen luchthavenuitbater Fraport en de luchtverkeersleiders hebben geen oplossing kunnen brengen. De verkeersleiders eisen loonsverhogingen van 25 procent tot 50 procent. Volgens de vakbond zijn de huidige lonen niet meer in overeenstemming met de toegenomen complexiteit van het werk, waarbij verwezen wordt naar de vierde landingsbaan die Fraport onlangs in gebruik heeft genomen.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft zijn belang van 9,85 procent in de Indiase hypotheekverstrekker Housing Development Finance Corp (HDFC) verkocht. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard dollar. Citigroup nam zeven jaar geleden een belang in de Indiase groep. De operatie kadert in een herschikking van de portfolio van Citigroup, waarbij extra financiële middelen moeten worden verzameld, onder meer voor een potentiële afwaardering van zijn minderheidsbelang in makelaar Morgan Stanley Smith Barney en te beantwoorden aan de nieuwe kapitaalnormen die volgend jaar van kracht zullen worden en waardoor de sector grotere buffers zal moeten aanleggen om financiële schokken te kunnen opvangen.

Wetenschappers en vruchtbaarheidsexperts gedragen zich arrogant. Dat heeft paus Benedictus gezegd tijdens een driedaagse conferentie over onvruchtbaarheid in Rome. Koppels zouden volgens Benedictus niet moeten proberen om op een kunstmatige wijze kinderen te krijgen. Seks tussen een man en vrouw die met elkaar getrouwd zijn, is voor Benedictus de enige aanvaardbare manier waarop kinderen verwekt mogen worden. Benedictus waarschuwde de specialisten dat zij hun fascinatie voor de technologie van kunstmatige vruchtbaarheid moesten opzij schuiven. Hij waarschuwde hen ook voor de verleidingen van gemakkelijk geld of het idee dat zij het werk van God zouden kunnen overnemen.

In Engeland verscheen voor het eerst een zondageditie van de boulevardkrant The Sun. Eigenaar en mediamagnaat Rupert Murdoch zegt te hopen dat The Sun on Sunday met een verkochte oplage van meer dan twee miljoen exemplaren het meest gelezen weekblad van Groot-Brittannië wordt. Vorig jaar sloot Murdoch de zondagskrant News of the World, meer dan anderhalve eeuw oud, vanwege afsluiterpraktijken door journalisten. Ruim achthonderd mensen zouden zijn afgeluisterd. De nieuwe krant krijgt een soort ombudsman waar lezers met hun klachten terecht kunnen. De krant belooft in een commentaar dat haar journalisten de ethische grenzen van het vak niet zullen overschrijden.

In Roemenië zijn bij een actie 34 mensen opgepakt die verdacht worden van belastingontwijking en het witwassen van geld voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro. Dat hebben de Roemeense gerechtelijke diensten bekend gemaakt. Volgens het parket hadden de verdachten een netwerk van spookbedrijven gecreëerd die fictieve diensten en leveringen factureerden aan allerlei ondernemingen, die daardoor belastingen konden ontwijken. De Roemeense premier Mihai Ungureanu had onlangs verzocht de strijd tegen belastingontwijking op te voeren. In Roemenië blijft het innen van belastingen problematisch. Volgens Ungureanu vertegenwoordigen overheidsinkomsten in Roemenië ongeveer 33 procent van het bruto binnenlandse product. Het Europese gemiddelde bedraagt 40 procent.

De Pakistaanse veiligheidsdiensten hebben in Abbottabad het huis gesloopt waar Osama Bin Laden door Amerikaanse commandotroepen werd gedood. Het ommuurde gebouw vormde meer dan vijf jaar lang het schuiloord voor Osama Bin Laden, de grootste vijand van de Verenigde Staten. Begin mei vorig jaar bracht een team Navy Seals de gezochte terrorist om het leven na een inval met helikopters. Sinds de dood van Osama Bin Laden werd het terrein door de Pakistaanse overheid afgeschermd voor het publiek. Slechts enkele keren mocht de pers het gebouw langs de buitenzijde bezichtigen. De Pakistaanse regering besloot het complex te slopen om te vermijden dat de locatie een bedevaartsoord zou worden.

Het Amerikaanse verzekeringsconcern American International Group (AIG) heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een nettowinst gerealiseerd van 19,8 miljard dollar, tegenover 11,2 miljard dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon echter wel profiteren van een boekwinst van 17,7 miljard dollar door een belastingontheffing op vele miljarden dollars aan toekomstige winsten vanwege de zware verliezen in het verleden. Het verzekeringsconcern werd vier jaar geleden door de Amerikaanse overheid gered met 180 miljard dollar aan noodleningen, nadat het concern zwaar in de problemen was geraakt door de Amerikaanse hypotheekcrisis. De Amerikaanse overheid is nu bezig zijn belang in het financiële concern in delen te verkopen.

Onderzoekers van het Gurdon Institute van de University of Cambridge hebben voor het eerst belangrijke types menselijke hersencellen gegenereerd door huidweefsel te herprogrammeren. De ontdekking zou de zoektocht naar geneesmiddelen voor onder meer Alzheimer en epilepsie kunnen versnellen. De Britse onderzoekers toonden aan dat het mogelijk is om volwassen huidcellen te bewerken zodat ze zich ontwikkelen tot neuronen die in de hersenschors voorkomen. Voorheen was het alleen mogelijk om hersenweefsel te genereren via embryonale stamcellen, maar door de controverse daaromheen zijn die mogelijkheden beperkt. Mogelijk zouden de cellen gezond weefsel kunnen aanmaken voor patiënten met hersenschade en neurologische aandoeningen

De Noorse reder John Fredriksen zegt met zijn nieuwe bedrijf Frontline 2012 honderden miljoenen dollar te investeren in nieuwe schepen, ondanks de moeilijke situatie op de markt, die geconfronteerd wordt door een zwakke vraag en een belangrijke overcapaciteit. Het nieuwe bedrijf werd opgericht door een herstructurering bij Frontline, de grootste onafhankelijke operator van olietankers ter wereld en zelf in moeilijkheden gekomen door de problemen in de sector. Fredriksen zou werken aan een order voor tien nieuwe tankers. De lagere prijzen voor nieuwbouw en het lagere brandstofverbruik maken dergelijke schepen volgens Fredriksen bijzonder interessant. Volgens waarnemers zou de strategie van Fredriksen na afloop de crisis belangrijke voordelen kunnen opleveren.

Door de zwaar opgevoerde fiscale controles in Italië beslissen steeds meer eigenaars van luxewagens naar een goedkoper alternatief uit te kijken. Door minder opvallende wagens hopen ze volgens de belastingdienst te vermijden dat ze de aandacht van de fiscale speurders op zich zouden trekken. De betrokkenen zeggen volgens de controleurs omwille van de economische crisis voor een soberder vervoermiddel te moeten kiezen, maar willen ze in werkelijkheid hun rijkdom verbergen en een belastingscontrole vermijden. Het voorbije jaar werden in Italië 110.855 luxewagens geregistreerd. Na 2.806 controles van de belastingaangifte van de eigenaars, kon de Italiaanse fiscus al meer dan 68 miljoen euro invorderen.

De Zwitserse bank Crédit Suisse heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 637 miljoen Zwitserse frank. Dat komt overeen met een bedrag van 530 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst gemaakt van 841 miljoen frank. De problemen zijn in belangrijke mate te wijten aan de moeilijkheden die Crédit Suisse ondervindt in zijn divisie zakenbankieren. De Zwitserse bank levert zware inspanningen om de divisie af te slanken. Daarbij wordt opgemerkt dat die reorganisatie nog complexer wordt gemaakt door de tegenzittende marktomstandigheden. Over het hele jaar daalde de nettowinst met 62 procent tot 1,95 miljard Zwitserse frank.

Het internetbedrijf Google werkt aan een entertainment-systeem waarmee gebruikers thuis draadloos muziek en mogelijk ook andere multimedia naar verschillende apparaten kunnen streamen. Dat heeft The Wall Street Journal gemeld. De hardware is bedacht door het Android-team van Google. Google gaat waarschijnlijk samenwerken met fabrikanten om hardware te maken die werkt met het home entertainment-systeem. Het is nog niet bekend om welke fabrikanten het gaat, maar de hardware zou onder de naam van Google worden uitgebracht. Dat zou een radicale koerswijziging zijn voor het bedrijf, dat normaal nooit de eigen naam op hardware zet.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home