Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 28, 2012

Rookverbod heeft ook impact op tabaksconsumptie thuis

Door de rookverboden in cafés, restaurants en op het werk zijn veel mensen ook thuis minder gaan roken. Dat blijkt uit een studie in vier Europese landen door het Center for Tobacco Control in Heidelberg. De onderzoekers merken op dat de invoering van het rookverbod in Duitsland 38 procent van de rokers ook heeft aangezet om thuis geen sigaret meer op te steken. Ook in Nederland (28 procent), Ierland (25 procent) en Frankrijk (17 procent) werd een gelijkaardig fenomeen vastgesteld.

"Het rookverbod in de horeca en op de werkvloer blijkt de consument niet aangezet te hebben om thuis hun schade in te halen, zoals vaak werd gevreesd," merkt onderzoeksleider Ute Mons, directeur van het Duitse Cancer Research Institute, op. "De resultaten van het onderzoek lijken aan te tonen dat de rookverboden de rokers stimuleren ook thuis een verbod in te stellen." De cijfers van de vier landen werden vergeleken met Groot-Brittannië, waar geen algemeen rookverbod werd ingesteld en het aantal thuisrokers niet daalde.

Volgens de World Health Organization (WHO) zijn er vorig jaar wereldwijd nagenoeg 6 miljoen mensen gestorven aan de gevolgen van het roken. Eén tiende van de slachtoffers zou vallen bij de passieve rokers. De organisatie zegt te vrezen dat er tegen het einde van het volgend decennium jaarlijks ongeveer 8 miljoen mensen zullen sterven aan de gevolgen van het roken. De onderzoekers merken op dat ook voor het rookverbod de meeste consumenten thuis al een gedeeltelijk rookverbod hadden ingevoerd, hoewel er belangrijke verschillen werden opgetekend tussen de onderscheiden landen.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home