Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 28, 2012

Luchtvervuiling slecht voor lichamelijke en mentale gezondheid

Bewoners van drukke steden of de omwonenden van autowegen lopen een gevoelig groter risico op beroertes en geheugenverlies. Dat is de conclusie van twee onderzoeken van wetenschappers aan de Brown University en de Rush University. De onderzoekers waarschuwen dat er al belangrijke gezondheidseffecten kunnen worden opgemerkt bij verontreinigings-waarden die door het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) nog als veilige niveaus worden bestempeld.

Onderzoekers van de Brown University stelden vast dat in de Amerikaanse stad Boston meer beroertes worden opgetekend na pieken in de luchtvervuiling. "In een periode van vierentwintig uur na een piek in de luchtvervuiling bleek een stijging met 34 procent te moeten worden vastgesteld," merken de onderzoekers op. "Vermoedelijk is het menselijk lichaam door de zwaardere luchtvervuiling minder goed in staat om de bloeddruk op peil te houden, wat tot een beroerte kan leiden."

Uit een onderzoek van wetenschappers aan het Medical Center van de Rush University in Chicago bleek dat de luchtvervuiling leidt tot een snellere veroudering van de hersenen. Het onderzoek toonde aan dat het geheugen en denkvermogen van oudere vrouwen achteruitgaan wanneer de betrokkenen in de onmiddellijke omgeving van luchtvervuiling, zoals een drukke autoweg, woonden. In het ergste geval ging de achteruitgang van de cognitieve vermogens twee jaar sneller dan normaal.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home