Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 29, 2012

Hersenstructuur bepaalt prestaties op geheugentests

Een structurele variatie in een gedeelte van het menselijk brein kan verklaren waarom sommige personen gemakkelijker in staat zijn om reële gebeurtenissen te onderscheiden van gehoorde verhalen of verbeelding. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Cambridge. Deze variatie, die aanwezig is bij ongeveer de helft van de populatie, is volgens de onderzoekers één van de laatste structuren die voor de geboorte in de hersenen is ontwikkeld en daarom in belangrijke mate in grootte kan variëren.

Uit hersenscans bleek volgens de onderzoekers dat individuen met een weinig ontwikkelde paracingulate sulcus minder goed presteerden op geheugentests. "Nochtans waren alle deelnemers van mening over een goed geheugen te beschikken, ook al bleek in realiteit dat de herinnering bij sommige respondenten duidelijk minder betrouwbaar was," voert onderzoeker Jon Simons aan. "Geen van de deelnemers aan het onderzoek had een geschiedenis van cognitieve problemen, maar de verschillen waren bijzonder opvallend."

De onderzoekers merken op dat de resultaten van het onderzoek zouden kunnen leiden tot een groter inzicht in schizofrenie, waar vaak sprake is van hallucinaties en de patiënten stemmen blijken te horen terwijl er niemand aanwezig is. "Moeilijkheden om de realiteit te onderscheiden van ingebeelde informatie zou een verklaring kunnen vormen voor die hallucinaties," merkt professor Simons op. "Die patiënten zouden zich kunnen inbeelden stemmen te horen en die verkeerd als realiteit inschatten."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home