Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, February 28, 2012

Nieuwsoverzicht

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft aan Griekenland een default-status meegegeven. Daarmee is Griekenland het eerste land dat met een dergelijke status wordt geconfronteerd, dertien jaar nadat de euro werd ingevoerd als een project gericht op versterking van de Europese Unie. Het ratingbureau had eerder al aangegeven tot een verdere verlaging van de Griekse kredietwaardigheid te zullen overgaan. In een reactie gaf de Griekse minister van financien Evangelos Venizelos aan dat de stap geanticipeerd en gepland was door de Europese Raad en de groep van ministers van financien uit de eurozone. Volgens de verklaring is er geen reden bezorgd te zijn dat de Griekse banken door de verlaging geen toegang meer hebben tot financiering.

De Duitse Bondsdag is zoals verwacht akkoord gegaan met het tweede pakket noodhulp voor het onder een schuldenlast lijdende Griekenland. Een overweldigende meerderheid van de Duitse volksvertegenwoordigers stemde voor het pakket van 130 miljard euro dat wordt opgebracht door de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Merkel zei dat Griekenland nog een lange en risicovolle weg naar herstel wacht. Het is volgens haar zelfs de vraag of het land de schuldencrisis ooit te boven komt. Volgens de Duitse bondskanselier kan niemand een 100 procent garantie geven voor succes. De lidstaten van de Europese Unie vergaderen binnenkort nog over het hulppakket voor Griekenland.

Het Japanse bedrijf Elpida Memory, fabrikant van geheugenchips voor computers, heeft het faillissement aangevraagd. Elpida heeft een schuld opgebouwd van bijna 450 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van ruim 4 miljard euro. Elpida is in problemen geraakt door de dalende prijzen voor geheugenchips. Het bedrijf maakt chips die vooral in gewone computers en laptops worden gebruikt, maar veel minder in tablets, die steeds populairder worden. Tegelijk moest de onderneming zwaar investeren in productiemachines om rijkere concurrenten zoals Samsung bij te kunnen houden. De afgelopen tijd voerde Elpida onderhandelingen met mogelijke geldschieters. Dat heeft echter niets opgeleverd. Ook lukte het niet een branchegenoot tot een fusie of alliantie te verleiden.

Het supermarktconcern Ahold heeft de Nederlandse webwinkel Bol.com overgenomen van de investeringsmaatschappijen Cyrte Investments en NPM Capital. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 350 miljoen euro. Beide bedrijven zijn al twee jaar met elkaar in gesprek. Ahold zocht naar mogelijkheden om online en in de non-foodsectie een groter bereik te krijgen. Bol.com bleek daarvoor de uitgelezen partner te zijn. Bol.com zal als zelfstandig bedrijf binnen Ahold blijven functioneren en wordt het vijfde retailmerk van Ahold, naast Albert Heijn, Etos, Gall & Gall en albert.nl. Naar eigen zeggen is Bol.com met 3,4 miljoen actieve klanten de grootste webwinkel van Nederland. Vorig jaar werden 17 miljoen artikelen verkocht. Dat leverde een omzet op van 355 miljoen euro.

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's heeft de vooruitzichten van de European Financial Stability Facility (EFSG) naar beneden bijgesteld. Er wordt daarbij gewag gemaakt van negatieve verwachtingen voor de kredietwaardigheid omdat bij de ondersteunende landen op geen bijkomende garanties meer wordt gerekend. Dat betekent dat de waardering van het fonds op termijn neerwaarts kan worden bijgesteld. In januari had de kredietbeoordelaar de rating van het Europese noodfonds, dat op dat ogenblik nog de hoogste kredietwaardigheid genoot, al met één stap verlaagd. Die maatregel was het gevolg van eerdere verlagingen van de kredietwaardigheid van onder meer Frankrijk en Oostenrijk, twee landen die aan het fonds bijdragen.

Hiroyuki Sasa is bij het Japanse technologieconcern Olympus aangesteld als nieuwe topman om het bedrijf uit de schandaalsfeer te halen. Sasa komt uit eigen rangen en zit ook al in de raad van bestuur. Externe financiers hadden liever gezien dat de raad van bestuur iemand van buiten het bedrijf had aangetrokken. Sasa is nu marketingdirecteur van de divisie medische systemen. Hij moet na de buitengewone aandeelhoudersvergadering in april de gecontesteerde Tsuyoshi Kikukawa doen vergeten en het blazoen van Olympus oppoetsen. Kikukawa werd opgepakt voor een boekhoudkundige fraude van 1,7 miljard dollar, waarmee hij het bedrijf aan de rand van de afgrond heeft gebracht. Voorzitter van Olympus wordt Yasuyuki Kimoto, voormalig bestuurder van de Sumitomo Mitsui Banking.

Het Spaanse hooggerechtshof heeft onderzoeksrechter Baltasar Garzón vrijgesproken in verband met zijn onderzoek naar het franquistische verleden van Spanje. De rechters beslisten met zes stemmen tegen één dat Garzón zijn boekje niet te buiten was gegaan toen hij vier jaar geleden een onderzoek opende naar schendingen van de mensenrechten tijdens de Spaanse burgeroorlog en tijdens de daaropvolgende dictatuur van Francisco Franco. Twee extreemrechtse organisaties hadden Garzon voor de rechtbank gedaagd. De organisaties pikten het niet dat hij de verdwijning onderzocht van tienduizenden Spanjaarden tijdens de burgeroorlog en de Franco-dictatuur. Volgens de klagers schond Garzón daarmee een amnestiewet van de tweede helft van de jaren zeventig.

De voormalige Amerikaanse president Bill Clinton, de vroegere Duitse bondskanselier Helmut Kohl en de Europese Unie staan op de kandidatenlijst voor de Nobelprijs voor de vrede. Ook Bradley Manning, de Amerikaanse soldaat die ervan verdacht wordt de mol te zijn die duizenden Amerikaanse diplomatieke berichten naar de klokkenluiderswebsite Wikileaks heeft laten lekken, staat op de lijst, net zoals de vroegere Oekraïense premier Julia Timosjenko. Voor de prijs zijn 231 individuen en organisaties op de kandidatenlijst opgenomen. Vorig jaar ging de prestigieuze prijs uiteindelijk naar de vrouwen Ellen Johnson Sirleaf en Leymah Gbowee uit Liberia en de Jemenitische Tawakkol Karman.

De verwachte samenwerking tussen de Amerikaanse autobouwer General Motors en het Franse PSA Peugeot-Citroën zou dan toch gepaard gaan met de aankoop van een klein aandelenbelang. Volgens bronnen bij het dossier zijn beide bedrijven daarover in vergevorderde onderhandelingen. Verwacht wordt dat General Motors een belang van minder dan 5 procent in zijn Franse sectorgenoot zou overnemen. De Franse groep wordt beschouwd als de meest kwetsbaarste vertegenwoordigen van de Europese autoproducenten. Een deal met General Motors zal volgens waarnemers met argusogen bekeken worden door het Italiaanse Fiat, dat eerder ook naar samenwerking met beide groepen hengelde.

De Mexicaanse brouwer Grupo Modelo, vooral bekend van het biermerk Corona, heeft Carlsberg geselecteerd als zijn nieuwe distributiepartner voor de Chinese markt. Tot dusver was daarbij een samenwerking met AB InBev, dat een niet-controlerend belang van 50 procent heeft in Grupo Modelo. Jose Pares, de marketingdirecteur van Grupo Modelo, merkte op dat Carlsberg de Mexicaanse groep een goed voorstel heeft gedaan en aantrekkelijke opportuniteiten voor diens merken heeft geboden. Pares stelde dat Grupo Modelo altijd een beslissing op basis van de beste voorstellen voor de merkenportefeuille van de Mexicaanse groep.

De journalisten van de Britse zakenkrant Financial Times hebben een stakingsaanzegging ingediend. Het loonvoorstel van de directie is volgens de Britse journalistenvakbond ronduit beledigend. Het management van de zakenkrant had de journalisten voor dit jaar een loonsverhoging van 2 procent voorgesteld, plus een eventuele bonus op basis van verdiensten. Rekening houdend met de inflatie is dat in reële termen volgens de vakbond een loonsverlaging. De Britse inflatie bedroeg in januari 3,6 procent. Aanleiding voor de stakingsaanzegging was de bekendmaking van de resultaten van moederbedrijf Pearson. Daaruit bleek dat de winst van de Financial Times met 27 procent is gestegen tot 76 miljoen pond. De omzet steeg met 6 procent tot 427 miljoen pond.

Anderhalve maand na de ramp met de Costa Concordia is opnieuw een cruiseschip van de Italiaanse rederij Costa Crociere in moeilijkheden geraakt. In de Indische Oceaan, op 480 kilometer van de Seychellen, raakte nu de Costa Allegra op drift. Dat was volgens een aantal bronnen het gevolg van een brand in een machinekamer, waardoor ook de stroom uitviel. Volgens de kustwacht slaagde men er echter in om de brand onder controle te krijgen. De 636 passagiers en 413 bemanningsleden zouden geen gevaar hebben gelopen. De Costa Allegra kreeg de hulp van toegesnelde schepen. Beslist werd om het cruiseschip naar Victoria, de hoofdstad van de Seychellen te slepen.

Een belangrijke samenwerkingsovereenkomst tussen de haven van Rotterdam en de Roemeense haven Constanta is in het gedrang komen. Reden daarvoor is het Nederlandse veto tegen Roemenië als Schengenlid. Als de Nederlandse houding in de Schengen-kwestie niet verandert, moet de kans op een verlies van het akkoord volgens Robin Martens, algemeen directeur van het European Gateway Platform, op 80 procent worden geraamd. Richard Reese, de directeur van de Nederlands-Roemeense kamer van koophandel, stelde die vrees te delen. Hij verwees ook naar het meldpunt voor overlast van Oost-Europese gastarbeiders van de Nederlandse extreemrechtse partij van politicus Geert Wilders en voerde aan dat Nederland zijn goodwill in Roemenië heeft verspeeld.

De kans bestaat dat de Chinese overheid binnenkort geen buitenlandse auto's meer mag aankopen. Het Chinese ministerie van industrie heeft een ontwerplijst klaar van auto's die nog toegelaten zijn. Daarop staan alleen Chinese merken op vermeld. Op de lijst staan 412 modellen van autobouwers als Dongfeng en Great Wall Motor. Enkel die modellen zouden nog gekocht mogen worden door de centrale en lokale overheden in China. Die markt wordt op 7,5 miljard euro geschat. Een definitieve beslissing over de maatregel is echter nog niet genomen. Het voorstel dreigt echter wel tot een handelsoorlog over overheidsbestellingen te kunnen leiden. Vooral vanuit Europa wordt zwaar verzet verwacht.

De Australische Labor-premier Julia Gillard heeft een vertrouwensstemming in haar eigen sociaaldemocratische fractie overleefd. Gillard versloeg relatief makkelijk Kevin Rudd, die eerder ontslag nam als minister van buitenlandse zaken en leek aan te sturen op een coup. De onpopulaire Rudd moest twee jaar geleden al opstappen als premier toen Gillard in de partij zelf een machtsgreep pleegde. Bij de verkiezingen van twee jaar geleden verloor Labor de meerderheid, waardoor Gillard enkel aan de macht kon blijven dankzij de gedoogsteun van enkele groenen en onafhankelijken. In de peilingen ligt Gillard nog steeds achter op de rechtse oppositieleider Tony Abbott. Hoewel ze een dreigende partijcoup heeft overleefd, blijft Gillard uiterst zwak staan.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home