Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, February 29, 2012

Klimaatverandering verantwoordelijk voor cruciale periodes geschiedenis

Klimaatverandering heeft een belangrijke impact gehad op een groot gedeelte van de geschiedenis. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Hongkong over belangrijke gebeurtenissen in de Europese geschiedenis tussen de vijftiende en negentiende eeuw. De Chinese onderzoekers merken op dat koudeperiodes doorheen de geschiedenis geleid hebben tot een gereduceerde landbouwproductie, wat onvermijdelijk leidde tot hongersnood, ziektes en oorlogen.

De Chinese onderzoekers verwijzen onder meer naar de Dertigjarige Oorlog, waarbij uiteindelijk de meeste landen van het toenmalige Europa betrokken raakte. Dat conflict was volgens de onderzoekers het gevolg van een terugval in de landbouwproductie door de dalende temperaturen tussen het midden van de zestiende en het midden van de zeventiende eeuw. De koudere temperaturen en de vernieling van landbouwgronden door de oorlogvoerende partijen leidden volgens hen tot een hongersnood die de gemiddelde lichaamsgrootte deed inkrimpen.

Er wordt opgemerkt dat geschiedkundigen tot nu toe geen echte specifieke aanleiding hebben kunnen geven voor het uitbreken van de Dertigjarige Oorlog. Volgens de Chinese onderzoekers kan ook bij andere conflicten een gelijkaardige correlatie worden opgemerkt. "Een goed klimaat ging nagenoeg altijd gepaard met een goede periode voor de bevolking," aldus onderzoeksleider David Zhang. "De Renaissance was daarvan een uitstekend voorbeeld."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home