Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 01, 2012

Facebook beschouwt zich als partner van telecombedrijven

Het sociale netwerk Facebook is bereid om samen te werken met telecombedrijven, zodat ze een gedeelte van de verloren inkomsten zouden kunnen opereren die ze door de activiteiten van bedrijven zoals Apple en Google zijn kwijtgeraakt. Dat heeft Bret Taylor, technologiedirecteur bij Facebook, op het Mobile World Congress in Barcelona gezegd. Waarnemers zijn echter sceptisch of telecombedrijven op de lange termijn wat hebben aan een partner als Facebook. De netwerksite heeft immers zelf ook populaire chatdiensten die een bedreiging vormen voor de telecombedrijven.

Telecombedrijven hebben de voorbije jaren nauwelijks kunnen profiteren van de populariteit van smartphones en mobiele applicaties. Partijen zoals Google en Apple slaagden er door de eigen applicatie-winkels in om 30 procent van de verkoopopbrengsten van applicaties te verwerven, terwijl bovendien communicatie-applicaties een rechtstreekse bedreiging zijn voor traditionele telecomdiensten zoals telefoneren en het verzenden van berichten. Tegelijkertijd moeten de providers hun netwerkcapaciteit wel uitbreiden om het toenemende mobiele internetverkeer aan te kunnen.

Volgens Bret Taylor kunnen telecombedrijven een belangrijke rol spelen bij het genereren van inkomsten voor Facebook-diensten zoals het aankopen van muziek en games. Facebook wil volgens hem zorgen dat er betere webstandaarden komen, zodat meer applicaties via een gewone internetbrowser kunnen worden geleverd, in plaats van via de appstores van Google en Apple. De telecombedrijven zouden daardoor de 30 procent van de inkomsten van Facebook-applicaties kunnen binnenhalen die normaal naar Apple en Google gaan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home