Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 01, 2012

Helft werknemers noemt zichzelf ambitieus

Ruim de helft van de werknemers vindt zichzelf ambitieus. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van consulenten Springest.nl en Nidap. De onderzoekers merken daarbij op dat bij de mannelijke bevolking meer ambitieuze individuen zijn te vinden dan bij vrouwen. Er wordt echter aan toegevoegd dat de ambitie niet het hele leven blijft branden. Voor veel mensen is volgens de onderzoekers de leeftijdsgrens van 45 jaar een keerpunt.

De onderzoekers stelden vast dat ruim 65 procent van de mannen zichzelf ambitieus noemt, tegenover slechts 51,9 procent bij de vrouwen. Een groep van 8,2 procent geeft toe uitermate ambitieus te zijn. Daarnaast zijn mannen ook vaker tevreden over hun werk dan vrouwen. Mannen blijken vaker hun werk met een maximumscore te quoteren. Volgens de onderzoekers is het echter moeilijk om te beoordelen of vrouwen daadwerkelijk minder ambitieus zijn dan mannen. "Wellicht zijn vrouwen gewoon kritischer op zichzelf en hun werk of lopen ze vaker tegen obstakels aan," wordt er opgemerkt.

Ook blijkt dat 47,1 procent van de ondervraagden op dit ogenblik ambitieuzer is dan vijf jaar geleden. Het gaat echter vooral om respondenten tussen vijfentwintig en vierenveertig jaar. Na die leeftijd blijkt de ambitie plots gevoelig af te zwakken. De onderzoekers merken op dat mensen met academische opleidingen ambitie vaak associƫren met negatieve eigenschappen zoals opportunisme en egocentrisme. Slechts 24,6 procent van de academisch opgeleiden koppelt ambitie niet aan negatieve eigenschappen.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home