Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 01, 2012

Biologische landbouw heeft groter areaal nodig

Biologische landbouw levert 20 procent minder opbrengst op dan de traditionele vorm. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Universiteit van Wageningen. De onderzoekers wijzen erop dat de resultaten aantonen dat biologische landbouw meer grond nodig heeft om eenzelfde groep mensen te voeden. De biologische technologie kan volgens hen dan ook ten koste gaan van de natuur. Ondanks dat verschil blijven er volgens de onderzoekers voldoende voordelen aan biologische landbouw, onder meer voor het milieu of de bescherming van natuurlijke bronnen.

Wetenschappers vragen zich al langer af of biologische landbouw in staat zal zijn om de wereldbevolking te voeden zonder dat daarvoor het areaal gevoelig moet worden uitgebreid. Ook de wetenschap zelf is daar niet eenduidig over, want verschillende studies komen tot zeer afwijkende resultaten. Uit een metastudie, waarbij de Nederlandse onderzoekers de eerdere research verder bekeken, zou echter gebleken zijn dat biologische landbouw 20 procent meer areaal nodig heeft om dezelfde productie te genereren.

De onderzoekers hebben zelf wel een aantal reserves bij hun research. Onder meer wordt erop gewezen dat er weinig bruikbare cijfers beschikbaar zijn over de gewasopbrengst van de reguliere landbouw in Afrika, terwijl juist daar veel gewasverlies optreedt door bijvoorbeeld droogte en plagen. Dat zou het verschil tussen de twee landbouwvormen kunnen verkleinen. De onderzoekers merken ook op dat er een groot verschil zit tussen gewassen. Onder meer bleek het verschil bij aardappelen aanzienlijk groter dan bij peulvruchten en soja.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home