Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 03, 2012

Meer Amerikaanse gezinnen geconfronteerd met extreme armoede

In de Verenigde Staten moet één op de arme huishoudens proberen rond te komen met een dagbudget van maximaal 2 dollar per gezinslid. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse National Poverty Center. Het voorbije jaar werden in de Verenigde Staten volgens het rapport 1,46 miljoen gezinnen met die zware armoede geconfronteerd, waaronder 2,8 miljoen kinderen. In het rapport wordt opgemerkt dat het aantal Amerikaanse gezinnen met zware armoede sinds het midden van de jaren negentig met bijna 130 procent is gestegen.

Er wordt wel opgemerkt dat een aantal programma's voor armoedebestrijding wel degelijk een impact blijken gehad te hebben. Het aantal kinderen in extreme armoede kon door hulpprogramma's van de overheid volgens het rapport worden gehalveerd. "Sinds het midden van de jaren negentig heeft de extreme armoede in de Verenigde Staten een belangrijke groei gekend, maar door een aantal overheidsprogramma's kon wel een buffer worden opgeworpen," merkt onderzoeksleider Luke Shaefer, professor aan de School of Social Work aan de University of Michigan, op.

In het midden van de jaren negentig, toen het Amerikaanse welzijnsbeleid grondig werd hervormd, verwegenwoordigde exterme armoede ongeveer 10 procent van de arme gezinnen. Dat is inmiddels echter gestegen tot 19 procent. Er wordt echter opgemerkt dat veel gezinnen met extreme armoede voor minstens één van hun kinderen beroep doet op de openbare gezondheidsverzekering, terwijl ook ongeveer 20 procent beroep doet op huursubsidies. Op die manier konden volgens het rapport een aantal extreme problemen worden afgezwakt.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home