Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, March 03, 2012

Migratie meer beïnvloed door mogelijkheden dan door afstand

In de migratie van personen en goederen tussen steden, regio's of landen is de afstand veel minder belangrijk dan de omvang van de populaties. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan het Massachusetts Institute of Technology, de Northeastern University en de Universiteit van Padua. Volgens een theorie van de wetenschapper George Zipf uit het midden van de jaren veertig was de aantrekkingskracht tussen twee locaties gedragen door de omvang van de populaties en de onderlinge afstand, naar analogie van de wetten van de zwaartekracht van Isaac Newton.

"Er moet bij de aantrekkingskracht meer rekening worden gehouden met de menselijke motieven in plaats van de stelling dat een grotere stad forenzen aantrekt," voeren de onderzoekers aan. "Wanneer die menselijke motieven in rekening worden gebracht, kunnen veel correctere modellen worden opgesteld dan het graviteits-model van Zipf kan realiseren. Niet de afstand, maar wel de distributie van de populatie is bepalend voor de mobiliteit." In het graviteits-model wordt uitgegaan van de thesis dat de omvang van de populatie bepalend is voor de aantrekkingskracht van een grote stad.

De mobiliteit zou volgens het model van Zipf echter afnemen naarmate de afstand tussen de twee locaties toeneemt. In het nieuwe model wordt daarentegen onder meer gewezen op de potentiële werkgelegenheid. "Men is bereid om langere verplaatsingen te maken vanuit gebieden die zelf minder werkgelegenheid hebben," merken de onderzoekers op. "De migratie naar een nieuwe locatie wordt bepaald door het aanbod - onder meer op het gebied van werkgelegenheid - dat de potentiële bestemming te bieden heeft."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home