Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Sunday, March 04, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse ratingbureau Moody's heeft de kredietrating van de Franse autobouwer PSA Peugeot-Citroën naar beneden herzien. Het Franse concern wordt daardoor nu geconfronteerd met een rommelstatus. De alliantie die onlangs werd aangekondigd met de Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) zal volgens het ratingbureau de problemen van de Franse groep niet oplossen. Moody's zegt te vrezen dat de alliantie met de Amerikaanse autobouwer op korte termijn geld zal kosten en dat er geen zekerheid is dat de verwachte kostenbesparingen op langere termijn er ook komen. Eerder plaatsten ook al analisten vraagtekens bij de alliantie tussen de twee autobouwers.

Eind februari werden in Spanje meer dan 4,7 miljoen werklozen geteld. Daarmee heeft de Spaanse werkloosheid een nieuwe recordhoogte bereikt. Dat heeft het Spaanse ministerie van werk bekend gemaakt. Tijdens de maand februari werden er in Spanje 112.269 bijkomende werklozen geregistreerd. Eind vorig jaar telde Spanje een werkloosheidsgraad van 22,85 procent. Daarmee heeft Spanje het hoogste percentage werkloosheid van alle geïndustrialiseerde landen. De cijfers rechtvaardigen volgens de Engracia Hidalgo, de Spaanse staatssecretaris voor arbeid, de aangekondigde zware hervormingen op de Spaanse arbeidsmarkt. Onder meer zijn de ontslagvergoedingen drastisch teruggebracht en kunnen bedrijven gemakkelijker collectieve arbeidsovereenkomsten herzien.

Geir Haarde, de voormalige eerste minister van IJsland, moet voor een speciaal gerechtshof verschijnen omdat hij de belangen van de staat in gevaar zou gebracht hebben toen hij de zware IJslandse bankencrisis vier jaar geleden niet kon voorkomen. Bij een veroordeling riskeert de gewezen politicus een celstraf van twee jaar. Haarde, leider van de conservatieve Onafhankelijkheidspartij, diende ontslag te nemen in de nasleep van de crash van de drie grootste banken van het land. In de aanklacht wordt Haarde nalatigheid verweten omdat hij geen actie ondernam toen Kaupthing, Landsbanki en Glitnir ten onder gingen. De rechtszaak zorgde voor controverse, aangezien Haarde als enig lid van de voormalige regering moet terechtstaan.

De piloten van de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia gaan door met hun stakingsacties. De pilotenvakbond Sepla maakte bekend dat er in maart, april en mei in totaal vierentwintig stakingsdagen zullen komen. De vakbond wil daarmee voorkomen dat Iberia later deze maand de prijsvechter Iberia Express in bedrijf neemt. De vakbond Stavla, die het cabinepersoneel vertegenwoordigt, heeft aangekondigd op dezelfde dagen te zullen staken. Sinds eind december hebben de piloten al twaalf dagen het werk neergelegd. Volgens Iberia leidt elke stakingsdag tot een verlies van 3 miljoen euro. Op de stakingsdagen werd één op de drie Iberiavluchten geannuleerd.

Het ratingbureau Moody's heeft de kredietwaardering van Griekenland opnieuw verlaagd. Daarmee is de rating van Griekenland tot het laagst mogelijke niveau herleid. Voor zijn beslissing verwijst het bureau naar het verlies dat de private schuldeisers moeten slikken op hun Griekse obligaties en de zeer grote kans dat het land volgens Moody's met een wanbetaling zal worden geconfronteerd. Er wordt gesteld dat de private schuldeisers door de nieuwe afspraken een verlies van meer dan 70 procent zullen moeten slikken op hun Griekse obligaties. Moody's zegt aan de nieuwe rating geen nieuwe vooruitzichten te kunnen koppelen. Toch belooft de kredietbeoordelaar het Griekse risicoprofiel te herbekijken wanneer de jongste Europese afspraken in daden zijn omgezet.

Het ratingbureau Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietscore van Nokia met één niveau verlaagd. Daarmee zit de Finse mobiele telefoongroep nog slechts één trap boven de junkstatus. Het ratingbureau verwees voor zijn beslissing om de rating te verlagen naar de operationele marges bij Nokia, die dit jaar mogelijk verder krimpen. Standard & Poor's heeft aan de nieuwe rating ook een negatief vooruitzicht gekoppeld. Als de marges laag blijven en de cashreserves slinken, riskeert Nokia een nieuwe ratingverlaging. Nokia is er niet in geslaagd om zich een positie te verwerven op de markt van de smartphones en gaat door een forse herstructurering. Het bedrijf probeert zich met de hulp van Microsoft opnieuw uit te vinden.

Het Nederlandse voedingsconcern Wessanen neemt het Britse bedrijf Clipper Teas, producent van koffie en thee, over. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Clipper Teas is volgens Wessanen de Britse marktleider op het gebied van organische en fairtrade thee. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in de stad Beaminster in het graafschap Dorset en haalde vorig jaar een omzet van ongeveer 16 miljoen pond. De Clipper-thee wordt in de eigen fabriek in Beaminster geproduceerd en wordt onder meer verkocht in supermarkten en winkels voor gezonde voeding. De producten worden ook in toenemende mate geëxporteerd. In de fabriek worden ook fairtrade koffie en chocoladedrank geproduceerd.

Na de Griekse president Carolos Papoulias, ziet ook de premier Lucas Papademos af van zijn salaris om een bijdrage te leveren aan het terugbrengen van de schuldenberg van het land. Dat heeft een regeringsbron bevestigd gezegd. Er wordt aan toegevoegd dat het voor Papademos louter een persoonlijk besluit betrof en de Griekse premier het niet nodig vond om die beslissing openbaar te maken. Het is niet bekend hoeveel de Griekse premier precies verdient. Wel staat hij op een onlangs gepubliceerde lijst van best verdienende ambtenaren die meer dan 5.000 euro per maand krijgen. Papoulias maakte onlangs bekend dat hij afziet van zijn jaarsalaris van meer dan 280.000 euro. Griekenland kampt met een staatsschuld die omhooggeschoten is tot meer dan 350 miljard euro.

De omzet van de Duitse chemische sector zal dit jaar omzetgroei laten optekenen van 1 procent. Dat heeft het Duitse Verband der Chemischen Industrie (VCI) bekend gemaakt. Eerder was nog een groeiprognose van 2 procent naar voor geschoven. De verwachtingen moeten volgens Utz Tillmann, voorzitter van de sectororganisatie, echter worden gehalveerd nadat de voorbije maanden een dalende vraag werd geregistreerd. De sector had volgens Tillman vorig jaar in toenemende mate last van de crisis. Tijdens de laatste drie maanden van het jaar daalde de omzet met 2,3 procent tegenover het kwartaal voordien. De productie zou dit jaar stagneren, maar zou volgend jaar opnieuw een stijging kennen met 2 procent tot 3 procent.

Yelp, een internettoepassing die consumenten allerlei diensten laat beoordelen, is er op de eerste dag van zijn notering op de beurs in New York in geslaagd om een bedrag van 107,3 miljoen dollar te halen. Het aandeel steeg meteen tot 73 procent boven de uitgifteprijs van 15 dollar. Yelp laat consumenten via internet een oordeel vellen over allerlei diensten, van restaurants tot tandartsen. Het put voornamelijk inkomsten uit lokale reclameboodschappen, een markt waarop het concurrentie krijgt van internetconcerns zoals Google en Facebook. Het bedrijf zou van plan zijn om dit jaar een internationale verkopers aanwerven om ook buiten de Verenigde Staten de reclamemarkt te betreden.

De smartphone is de computer voorbijgestreefd in verkoopcijfers. Voor het eerst werden vorig jaar meer smartphones dan desktops, tablets en laptops verkocht. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Canalys. Het voorbije jaar werden wereldwijd 488 miljoen smartphones verkocht, tegenover 415 miljoen computers. Eén jaar eerder eindigde het aantal verkochte smartphones nog op 300 miljoen eenheden, wat betekent dat de markt met 63 procent is gegroeid. Het aantal verkochte computers nam met 15 procent toe. Die groei komt vrijwel volledig voor rekening van de tablets, waarvan er dit jaar bijna drie keer zoveel exemplaren werden verkocht dan het jaar voordien.

De piraterij in Somalië kostte de wereld vorig jaar bijna 7 miljard dollar. De Amerikaanse bewakingsgroep Oceans Beyond Piracy stelde vast dat 80 procent van de kost wordt gedragen door de scheepvaartsector. Het saldo werd gedragen door de betrokken regeringen. Het geld werd onder meer gespendeerd aan brandstof om de schepen sneller te laten varen in zones met verhoogd risico, aan militaire operaties, verzekeringsmaatschappijen, een vergoeding voor de zeelui en aan gewapende begeleiders en veiligheidsuitrusting. Aan de piraten werd vorig jaar gemiddeld 5 miljoen dollar losgeld betaald. Dat betekent een stijging met 1 miljoen dollar tegenover het jaar voordien. Het voorbije jaar werden in Somalië 237 aanvallen op schepen uitgevoerd.

Drie schilderijen van Vincent Van Gogh, Edgar Degas en Camille Pissarro hebben onlangs op een veiling bij Christie's ruim 16,7 miljoen euro opgebracht. De werken kwamen uit de kunstcollectie van de vorig jaar overleden filmdiva Elizabeth Taylor. De schilderijen hingen in de woonkamer bij Elizabeth Taylor. De opbrengst ligt dubbel zo hoog als de geschatte waarde van de werken. Het hoogste bod ging naar het werk Vue de l'asile et de la Chapelle de Saint-Remy van Vincent Van Gogh. Daarvoor werd een bod uitgebracht van 12,13 miljoen euro. De andere twee werken - een zelfportret van Edgar Degas en Pommiers à Eragny van Camille Pissarro - gingen respectievelijk voor 855.000 euro en 3,54 miljoen euro van de hand.

Er kon tijdens de eerste periode van dit jaar een sterke verbetering in de verkoop van televisietoestellen worden opgetekend. Vooral in China is er sprake van een belangrijke groei tegenover vorig jaar. Dat heeft Kim Hyun-suk, hoofd van de televisietak van het Zuid-Koreaanse bedrijf Samsung, gezegd naar aanleiding van de lancering van zijn jongste model, een zogenaamde intelligent televisietoestel dat geschikt is voor internet en driedimensionale technologie en bediend kan worden met spraak en beweging. Het bedrijf brengt echter ook een aantal goedkopere modellen op de markt. Het bedrijf zegt dat er op dit ogenblik veel vraag naar is naar dat marktsegment.

De Deense speelgoedbouwer Lego heeft een nieuwe productlijn voor meisjes op de markt gebracht. De lijn Lego Friends is gericht op meisjes van vijf tot acht jaar jaar. Aan de lancering is een periode van vijf jaar onderzoek vooraf gegaan. Die studie bevestigde dat meisjes ook van bouwen houden, maar dat ze behoefte hebben aan meer realistische details en figuren waarmee ze rollenspellen kunnen spelen. Daarom is het nieuwe speelgoed gebaseerd op vijf meisjeskarakters met verschillende interesses en persoonlijkheden uit de speelgoedstad Heartlake City. Met telkens twee blauwe, paarse en groene tinten werd ook grote aandacht besteed aan de kleuren. Daarbij wordt opgemerkt dat het onderzoek heeft uitgewezen dat de doelgroep geen voorstander is van kleuren die te meisjesachtig zijn.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home