Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Monday, March 05, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Institute of International Finance (IIF), de internationale belangenorganisatie van de banken, heeft nadrukkelijk zijn steun uitgedrukt voor het Europese reddingsplan voor Griekenland. Er wordt wel benadrukt dat de beslissing om deel te nemen aan de schuldenruil, waarbij de privésector 107 miljard euro op een totaal van 200 miljard euro zou kwijtschelden, enkel bij de individuele investeerders ligt. De instelling zegt er wel sterk van overtuigd te zijn dat een succesvolle schuldenruil een betekenisvolle bijdrage zal leveren om Griekenland weer op het juiste spoor te krijgen. Om succesvol te zijn, zou 75 procent van de schuldeisers aan de operatie moeten deelnemen.

Als de landen van de eurozone terugkeren naar hun eigen munt, zoals de Nederlandse politicus Geert Wilders wil, zal de Europese Unie uit elkaar vallen en wordt geen recht gedaan aan de bereikte vrede, democratie en stabiliteit. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy in het Nederlandse televisie-programma Buitenhof gezegd. Geert Wilders zegt dat de euro de Nederlander veel meer heeft gekost dan met de gulden het geval zou zijn geweest. Van Rompuy stelde echter dat men de voordelen van de euro niet kan uitrekenen op basis van de eerste periode van vijf of tien jaar. Zonder eurozone had de financiële crisis in Europa volgens Van Rompuy veel harder toegeslagen. Europa zou volgens hem dan teruggevallen zijn in een crisis zoals in de jaren dertig.

Duitsland wordt vaak als een voorbeeld naar voor geschoven waar veel landen willen van leren, maar in die voorbeeldfunctie schuilt ook een gevaar. Dat heeft Martin Winterkorn, topman van Volkswagen, in een Duits krantengesprek gezegd. Hij wijst erop dat Duitsland in het buitenland af en toe een zekere hang naar megalomanie wordt toegedicht. Hij wijst erop dat andere landen weliswaar vol erkenning naar Duitsland kijken, maar daarbij ook een zeker onbehagen wordt gevoeld. Ondanks de goede verkoopcijfers van het autoconcern blijft Volkswagen volgens Winterkorn met beide voeten op de grond en de Duitse economie moet volgens hem dezelfde voorzichtigheid hanteren. Het zou volgens Winterkorn onverstandig zijn om nu overmoedig te worden.

Het Amerikaanse autoconcern General Motors gaat de productie van de elektrische Chevrolet Volt tijdelijk stopzetten. De Volt-productie in de Hamtramck-fabriek in de Amerikaanse staat Michigan zou gedurende ruim één maand worden opgeschort. Dat heeft een woordvoerder van General Motors bekend gemaakt. Door de maatregel worden 1.300 werknemers getroffen. Reden voor de maatregel is de tegenvallende verkoop. General Motors hoopt dit jaar 60.000 elektrische wagens te kunnen verkopen. Driekwart van de productie zou bestemd zijn voor de binnenlandse markt. Tijdens de eerste twee maanden van het jaar werden in de Verenigde Staten echter slechts 1.600 exemplaren verkocht.

Israël en Cyprus hebben een overeenkomst getekend voor de aanleg van een elektriciteitskabel tussen de twee landen. Door de overeenkomst zou Israël de eerste keer een energieverbinding krijgen met een Europese staat. De kabel, die over vier jaar operationeel zou moeten zijn, wordt ongeveer 287 kilometer lang. De capaciteit van de kabel wordt geraamd op 2.000 megawatt. Met het project zou ongeveer 500 miljoen euro gemoeid zijn. Een volgende kabel zou Cyprus via Griekenland moeten verbinden met het Europese vasteland. Daardoor zou Griekenland een belangrijke rol kunnen krijgen als elektriciteits-draaischijf. Die EuroAsia Interconnector zou een totale lengte krijgen van 1.000 kilometer.

Griekenland zou over drie jaar nood kunnen hebben aan een derde internationaal hulpplan. Die extra financiering zou kunnen oplopen tot 50 miljard euro. Dat heeft het Duitse magazine Der Spiegel opgemerkt. Volgens het invloedrijke weekblad zouden de experts van de trojka - de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds - die mogelijkheid in een ontwerpversie van hun laatste rapport geschreven hebben. Daarin stond dat ze niet zeker zijn dat de Grieken over drie jaar al weer actief kunnen zijn op de kredietmarkten. De nood aan externe financiering voor de tweede helft van het decennium zou tot 50 miljard euro kunnen oplopen. Onder druk van Duitse regering zou die passage echter zijn geschrapt.

De AppStore van Apple heeft sinds zijn opening van vier jaar geleden met 25 miljard gedownloade applicaties een nieuwe mijlpaal bereikt. De betrokken downloader ontvangt een cadeaubon ter waarde van 10.000 dollar. Het aantal downloads heeft het voorbije jaar een spectaculaire groei gekend. Eind januari vorig jaar werd de mijlpaal van 10 miljard verkochte applicaties gemeld. Apple is marktleider op het gebied van applicaties voor de smartphone en tabletcomputer. Het concurrerende Android, het platform van Google, bereikte eind vorig jaar de mijlpaal van 10 miljard gedownloade applicaties. Google meldde toen dat het aantal downloads toeneemt met één miljard exemplaren per maand.

De Amerikaanse econoom Jeffrey Sachs heeft bevestigd geïnteresseerd te zijn in de functie van president van de Wereldbank. Sachs is de eerste prominente Amerikaan die zich aanmeldt voor de baan sinds huidig president Robert Zoellick recent bekendmaakte dat hij eind juni zijn functie neerlegt. Sachs (57) is vooral bekend vanwege zijn expertise op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Hij leidt het Earth Institute bij de Columbia University en is speciaal adviseur van secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties. Sachs verklaarde dat de Wereldbank een ontwikkelingsexpert nodig heeft in plaats van een bankier of een politicus. Volgens een ongeschreven regel leveren de Verenigde Staten altijd de topman van de Wereldbank.

Oliemaatschappij British Petroleum heeft een gedeeltelijke schikking getroffen over de olieramp in de Golf van Mexico bijna twee jaar geleden. Het bedrijf zegt een overeenkomst bereikt te hebben met de advocaten van vissers en andere private eisers. Het gaat om een bedrag van 7,8 miljard dollar. De Britse maatschappij meldde dat de schikking niet geldt voor publieke eisers zoals de Amerikaanse regering, kuststaten en lokale overheden. Het bedrag dat die partijen eisen is hoger en kan in de tientallen miljarden dollars lopen. British Petroleum wijst erop dat de schikking geen schuldbekentenis is en dat de rechtszaken tegen Amerikaanse dienstverlener Halliburton en Transocean, eigenaar van het olieplatform Deepwater Horizon, hiermee dus niet worden gestaakt.

De risico's van de Europese schuldencrisis zijn de voorbije weken afgenomen, maar nog niet verdwenen. Dat heeft Athanasios Orphanides, president van de centrale bank van Cyprus is en bestuurder van de Europese Centrale Bank, gezegd. Hij voegde daaraan toe dat er meer gedaan moet worden om de financiële markten te overtuigen dat de eurozone een efficiënt mechanisme heeft om de crisis te bestrijden. Er zijn volgens Orphanides substantiële verbeteringen doorgevoerd, wanneer men de huidige situatie vergelijkt met november vorig jaar, verwijzend naar de risico's in onder meer Frankrijk, België, Italië en Spanje. Orphanides waarschuwde wel dat het risico nog altijd een stuk groter is dan twee jaar geleden.

De ondernemingsraad bij de Duitse autobouwer Opel ziet een aantal kansen, maar ook gevaren in de samenwerking die het Amerikaanse moederconcern General Motors heeft aangegaan met zijn Franse sectorgenoot PSA Peugeot-Citroën. De personeelsvertegenwoordigers eisen in elk geval een gelijkwaardige behandeling en zeggen niet te zullen tolereren dat aan het akkoord negatieve consequenties zouden zijn verbonden voor de werknemers van Opel-Vauxhall. Opgemerkt wordt dat de identiteit van Opel en Vauxhall behouden moet blijven. De vakbonden zien op korte termijn vooral voordelen op logistiek vlak en componenten. Op middellange termijn worden positieve effecten verwacht van gemeenschappelijke aankopen en de gezamenlijke ontwikkeling van motoren.

De Luxemburgse eerste minister Jean-Claude Juncker zal zichzelf in juni niet opvolgen als voorzitter van de Eurogroep, de vergadering van de ministers van financiën van de eurozone. Dat heeft Juncker zelf aangekondigd. Juncker heeft meer dan zeven jaar lang de Eurogroep geleid en is sinds het midden van de jaren negentig onafgebroken eerste minister van Luxemburg. Daarmee is Juncker de langst zittende premier van de Europese Unie. Juncker maakt gewag van een agendaprobleem en zegt dat hij de twee opdrachten niet meer gecombineerd krijgt. Door de eurocrisis had Juncker naar eigen zeggen nog nauwelijks tijd om zijn werk in Luxemburg optimaal te kunnen organiseren.

De Europese Commissie wil dat nieuwe geneesmiddelen door de Europese lidstaten in de toekomst sneller erkend zouden worden. Voor nieuwe innovatieve geneesmiddelen wordt een termijn van maximaal 120 dagen naar voor geschoven. Bij nieuwe generische geneesmiddelen zou die termijn zelfs teruggebracht worden tot dertig dagen. Op dit ogenblik geldt voor beide productsoorten een maximale termijn van 180 dagen, maar die deadline wordt tot nu toe vaak overschreden. De Europese Commissie wil dat inbreuken strenger gesanctioneerd zouden worden. Opgemerkt wordt dat een producent van geneesmiddelen in afwachting van een erkenning niet kan verkopen, maar ondertussen wel zijn patentbescherming ziet wegtikken.

De autoverkopen in Frankrijk zijn in februari met 20 procent gedaald tegenover dezelfde periode vorig jaar. Vooral de binnenlandse autofabrikanten kregen zware klappen. Dat blijkt uit cijfers van het Comité des Constructeurs Français d'Automobiles (CCFA). Peugeot-Citroën zag de verkopen van nieuwe auto's met 29,2 procent dalen, terwijl Renault een terugval met 28,5 procent liet optekenen. Buitenlandse fabrikanten - zoals Nissan, BMW en Hyundai - incasseerden een verkoopdaling van 7,3 procent. Ook General Motors zag de verkoop echter met 25 procent teruglopen. De daling kan volgens de sector gedeeltelijk worden verklaard door de sterke prestaties van februari vorig jaar, toen er in Frankrijk een inruilprogramma voor oude wagens liep.

Voor de uitbreiding van het Europese hoogspanningsnet zijn de volgende jaren investeringen nodig van vele tientallen miljarden euro's. Dit blijkt uit het nieuwe tienjarenplan voor netontwikkeling door het European Network Transmission Systems Operators for Electricity (ENTSO-E). Volgens dat plan is een bedrag van 104 miljard euro noodzakelijk voor de renovatie of aanleg van extra hoogspanningsverbindingen in Europa met een totale lengte van 52.000 kilometer. De Europese netbeheerders willen naar eigen zeggen het transportnet van de toekomst op die manier beter afstemmen op prioriteiten zoals marktintegratie, hernieuwbare energiebronnen en leveringszekerheid.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home