Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, March 06, 2012

Dammen op zijrivieren Mekong bedreigen voeding tientallen miljoenen

Plannen om op zijrivieren van de Mekong, de grootste rivier van Zuidoost-Azië, waterkrachtcentrales te bouwen, zou een desastreuze impact kunnen hebben op miljoenen mensen die afhankelijkheid van de grootste continentenale visserijsector van de wereld. Dat is de conclusie van een rapport van wetenschappers aan de universiteiten van Stanford en Princeton. In totaal worden elf grote dammen gepland op de Mekong, maar vooral de realisatie van 78 dammen op de zijtakken zou volgens de onderzoekers een bijzonder negatief effect kunnen hebben.

De Mekong is 4.600 kilometer lang en stroomt door China, Myanmar, Laos, Thailand, Cambodja en Vietnam. In december werd de realisatie van de grote Xayaburi-dam op de Mekong uitgesteld omdat Cambodja, Thailand, Vietnam en Laos meer informatie wensten over de milieu-impact die het project zou hebben. In hun rapport merken de Amerikaanse wetenschappers echter op dat de talloze kleinere dammen op de zijrivieren een grote bedreiging vormen voor de visproductie en biodiversiteit.

De dammen zouden volgens de onderzoekers meer dan honderd vissoorten beletten op stroomopwaarts te zwemmen, waardoor een groot verlies aan diversiteit en visvoorraden zou worden veroorzaakt. Er wordt aan toegevoegd dat tientallen miljoenen arme bewoners van het platteland die vis nochtans moeten gebruiken als hun belangrijkste bron van proteïnes. Vooral Cambodja en in mindere mate Vietnam zouden worden getroffen, terwijl Laos door elektriciteitsproductie de meeste voordelen uit de dammen zou halen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home