Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, March 08, 2012

Nieuwsoverzicht

De Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa heeft het voorbije jaar een nettoverlies geleden van 13 miljoen euro, tegenover een winst van 1,1 miljard euro het jaar voordien. Het resultaat is het gevolg van de verliezen bij de dochtermaatschappij British Midland en de minwaarden die op de verkoop van de divisie worden geboekt. Lufhansa verkocht British Midland in december vorig jaar aan de International Air Group (IAG), de koepel boven British Airways en Iberia voor een bedrag van 207 miljoen euro, maar die overeenkomst moet nog door de autoriteiten worden goedgekeurd. Lufthansa verwierf British Midland drie jaar geleden. De omzet van Lufthansa steeg met 8,3 procent tot 28,7 miljard euro. Het operationele resultaat daalde van 1 miljard euro tot 820 miljoen euro.

De Britse Advertising Standards Authority heeft uiteindelijk aan het lingeriemerk Agent Provocateur toestemming gegeven om de reclameclip 'Fleurs du Mal' te gebruiken. De reclameclip, met een combinatie van erotiek en horror als leidraad, was in november vorig jaar verboden. De Britse reclame-autoriteiten hadden één klacht ontvangen van een consument, die de clip vrouwonvriendelijk en storend vond. De reclamewaakhond merkt nu op dat het onwaarschijnlijk is dat de clip het publiek zal shockeren. De clip, die de Soirée-collectie van het lingeriemerk moet promoten, is geïnspireerd op horrorfilms uit de jaren vijftig en zestig en softerotische producties uit de jaren zeventig.

De mondiale automobielproductie zal dit jaar 3 procent stijgen. Daarmee wordt het groeitempo van vorig jaar ongeveer gehandhaafd, onder meer dankzij nieuwe fabrieken in Rusland, Marokko en Brazilië. Dat heeft de International Organization of Motor Vehicle Manufacturers (OICA) bekend gemaakt. Het voorbije jaar werd een recordniveau van 80,1 miljoen wagens geproduceerd. Daarmee herstelde de sector zich van de financiële crisis, waardoor de verkoop drie jaar geleden tot 61,8 miljoen exemplaren was teruggevallen. In Europa werden vorig jaar 17,7 miljoen exemplaren verkocht, maar daar blijft men nog altijd onder het niveau van vier jaar geleden. In China werd een lichte groeivertraging tot 18,4 miljoen exemplaren opgetekend.

De lidstaten van de Europese Unie hebben twee jaar geleden voor ruim 1 miljard euro wapens geleverd aan Griekenland, op een ogenblik dat het land belangrijke besparingen opgelegd kreeg als voorwaarde voor noodhulp. Dat heeft de website EU Observer gemeld op basis het jaarlijks rapport van de Europese Raad over wapenexport. Het leeuwendeel van de leveringen komt uit Frankrijk, dat voor 876 miljoen euro wapens aan Griekenland had verkocht, onder meer met een vliegtuig-contract van 794 miljoen euro. Italië en Nederland volgen met elk ongeveer 53 miljoen euro aan wapenleveringen. De Duitse export naar Griekenland vertegenwoordigde een bedrag van 36 miljoen euro.

Adidas, de tweede grootste producent van sportartikelen ter wereld, heeft het voorbije jaar een omzet van 13,34 miljard gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 11,3 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 18 procent naar 671 miljoen euro. In beide gevallen werd een nieuw record gerealiseerd. Het Duitse concern, eigenaar van de merken Adidad, Reebok en Taylormade, dankt de groeicijfers vooral aan de resultaten in Noord-Amerika, China en Rusland. In China werd een groei met 23 procent opgetekend, maar ook in Oost-Europa nam de verkoop met 22 procent toe. Door het Europees kampioenschap en de Olympische Spelen verwacht Adidas dit jaar een verdere omzetgroei tussen 5 procent en 10 procent.

Luchtvaartconcern Air France-KLM heeft tijdens de maand februari 5,34 miljoen passagiers vervoer. Dat betekent een stijging met 5 procent tegenover dezelfde maand vorig jaar, maar toen diende Air France door een staking in Frankrijk veel vluchten te schrappen. In Zuid-Amerika was sprake van een passagiersgroei van 10 procent, terwijl Afrika en het Midden-Oosten een stijging met 6,2 procent lieten optekenen. In Azië was er een lichte stijging. De bezettingsgraad van de vliegtuigen steeg met 2,8 procentpunt tot 80,5 procent. Bij de vrachtdivisie daalde het vervoer met 5,1 procent. De beladingsgraad in de vrachttoestellen viel met 4 procentpunt terug tot 63,7 procent.

Het bankconcern HSBC Holdings heeft ingestemd met de verkoop van zijn algemene verzekeringsactiviteiten in Hong Kong, Singapore, Argentinie en Mexico aan AXA Group en het Australische QBE Insurance Group. De transacties hebben een gezamenlijke waarde van ongeveer 914 miljoen dollar. De verkoop maakt onderdeel uit van de besparingsinspanningen die HSBC Holdings onder leiding van zijn nieuwe topman Stuart Gulliver aankondigde. Daarbij besliste het concern zich terug te trekken uit sectoren die niet tot de kernactiviteiten behoren. Sindsdien werden al 11.000 banen geschrapt en werden negentien divisies verkocht. HSBC Holdings wil in totaal 3,5 miljoen dollar kostenbesparingen doorvoeren.

De modellenbureaus MTA Models en Elite moeten het Nederlandse topmodel Ananda Marchildon een schadevergoeding van bijna 65.000 euro betalen. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam beslist. De rechter was van mening dat Elite het Nederlandse model, winnares van het televisie-programma Holland's Next Top Model, niet had mogen dwingen ervoor te zorgen dat ze een heupmaat van 90 centimeter had. Marchildon slaagde er niet in om aan die vereisten te voldoen, waarop ze door Elite, die het contract met de Nederlandse van MTA Models had overgenomen, aan de kant werd geschoven. Marchildon stapte daarop naar de rechtbank, die er nu op wees dat bij het afsluiten van het contract duidelijk was dat het model een heupmaat van 92 centimter had.

De Italiaanse rederij Costa Crociere, die op korte tijd met twee ongevallen geconfronteerd, gaat de veiligheidsvoorschriften aan boord van de schepen controleren en het vertrouwen van de klanten proberen terugwinnen. Dat heeft Pier Luigi Foschi, chief executive van de rederij, aangekondigd. Ook de procedures voor het aanwerven van kapiteins worden bekeken. Foschi stelde dat er lessen moeten worden getrokken uit de ramp met de Costa Concordia, die in januari voor de kust van het Toscaanse eiland Giglio kapseisde. Onder meer wil Foschi aan boord van de schepen een meer collectieve vorm van leiderschap. Foschi is er naar eigen zeggen van overtuigd dat hij de reputatie van het merk Costa opnieuw kan opkrikken en het vertrouwen van de klanten in de rederij kan terugwinnen.

De Mexicaanse telecom-magnaat Carlos Slim was het voorbije jaar met een vermogen van 69 miljard dollar de rijkste man van de wereld. Dat blijkt uit een ranglijst van het magazine Forbes. Op de tweede plaats staat Bill Gates, oprichter van het software-bedrijf Microsoft, met een bedrag van 61 miljard dollar. Daarna volgt belegger Warren Buffett met een bedrag van 44 miljard dollar. De top drie bleef daarmee ongewijzigd tegenover het jaar voordien. Carlos Slim voert al drie jaar op rij de lijst van Forbes aan. Het magazine telde vorig jaar een recordaantal van 1.226 miljardairs. Het gemiddeld vermogen van de betrokkenen bedroeg 3,7 miljard dollar. De Verenigde Staten leverend het grootst aantal miljardairs (425), gevolgd door Rusland (96) en China (95).

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft bij een rechtbank in Seoul een nieuwe aanklacht ingediend tegen concurrent Apple. Dat heeft het Zuid-Koreaanse concern bekend gemaakt. Apple zou met zijn iPhone en iPad drie patenten van Samsung hebben geschonden. De twee bedrijven vechten inmiddels dertig patentzaken uit in rechtbanken in tien landen. In de jongste zaak is Samsung van mening dat Apple inbreuk heeft gemaakt op zijn technologie voor het weergeven van data, de zogeheten user-interface en korte tekstberichten. Apple is ook in patentgeschillen verwikkeld met andere fabrikanten van smartphones. Volgens een aantal bronnen zou Apple bereid zijn om een schikking te treffen met Samsung en Motorola.

Het luchtvaartconcern Air France-KLM wil de Italiaanse branchegenoot Alitalia volgend jaar overnemen. Dat zouden een aantal bronnen tegen de Franse krant La Tribune hebben gezegd. De overname is volgens de krant één van de prioriteiten van Jean-Cyril Spinetta, topman van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie, die al een kwart van de aandelen Alitalia in bezit heeft. De rest van de aandelen is in handen van diverse Italiaanse bedrijven. Zij kunnen dat belang pas volgend jaar verkopen. Air France-KLM zou de aankoop niet in contanten willen financieren, maar in de vorm van een aandelenruil. Volgens de krant twijfelen analisten vanwege de lage beurskoers van Air France-KLM echter aan de haalbaarheid van dat plan.

De Spaanse regering heeft aan de regio's strikte begrotingsregels opgelegd. De zeventien regionale besturen krijgen de taak hun tekort op de begroting tegen eind dit jaar terug te dringen tot 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Om dat doel te bereiken moeten alle regio's samen de volgende maanden voor 15,6 miljard euro extra besparen. De regio's die bestuurd worden door de conservatieve partij van Spaans premier Mariano Rajoy stemden zonder tegenstand in met de nieuwe regels. Het socialistische bestuur in Andalusië weigerde de doelstelling te onderschrijven. Catalonië bestempelde de besparingsinspanning als buiten proportie, maar beloofde uiteindelijk toch de nieuwe regels na te leven.

Het Duitse mediaconcern Axel Springer, uitgever van kranten als Bild en Die Welt, heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 289,4 miljoen euro. Dat betekent een stijging met bijna 6 procent tegenover het jaar voordien. De omzet van Axel Springer, de grootste krantenuitgever van Europa, steeg met 10 procent tot 3,2 miljard euro. De lichte omzetdaling bij de binnenlandse printactiviteiten werd gecompenseerd door sterke groei bij digitale media (35 procent) en de buitenlandse activiteiten (18 procent). Axel Springer heeft de jongste jaren veel overnames gedaan om zijn digitale strategie uit te bouwen. Ook internationaal heeft het bedrijf zijn activiteiten uitgebouwd. Vooral Oost-Europa is een belangrijke groeimarkt voor het concern.

Japanse aanklagers hebben het door schandalen getroffen Olympus en zes kopstukken rond de onderneming beschuldigd van het verdoezelen van verliezen op beleggingen en het voeren van een dubbele boekhouding. Het gaat onder meer om de voormalig topman Tsuyoshi Kikukawa, vicepresident Hisashi Mori en bedrijfsaccountant Hideo Yamada. Het trio werd vorige maand al gearresteerd. De bestuurders kunnen gevangenisstraffen tot tien jaar oplopen en riskeren boetes tot 10 miljoen yen, wat overeen komt met een bedrag van 96.000 euro. Olympus staat onder zware druk door het fraudeschandaal dat vorig jaar aan het licht kwam. Met de fraudezaak is een bedrag van omgerekend 1,3 miljard euro gemoeid.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home